Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
adamchuk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
343.55 Кб
Скачать

4.5. Складання графіків обходу трас газопроводу.

Задачею обслуговування і профілактичного ремонту являеться підтримання газопроводів і споруд на них в стані безпечної експлуатації та безперебійного постачання абонентів газом.

При пошкодженні газопроводів (розриви стиків,наскрізній корозії стінок труби,виходу з ладу фланцевих зєднань,неполадці засувок,арматури і обладнання) газ через утворювальні нещільності проникає в грунт.Під дією тиску або в результаті меншої густини ніж повітря він рухається вверх,з метою виходу в атмосферу.Зустрічаючи на своему шляху щільне дорожне покриття або промерзляний,насичений вологою грунт ,газ може віддалятися від місця витоку на десятки і навіть сотні метрів.Доходячи до колодязя,підземних комунікацій,каналів або тунелів,газ накопичується в них.В результаті може утворюватись вибухонебезпечна концентрація.Для своєчасного виявлення місць витоків за станом газопроводів і обладнання на них,арматурою встановлюеться систематичний нагляд.

Траси газопроводів регулярно обходять.При обході перевіряють загазованість колодязів і контрольних трубок,проводять зовнішній огляд траси;а також перевіряють на загазованість колодязі інших підземних споруд,розташованих на відстані до 15 метрів від осі газопроводу.При обході перевіряють дію арматури і проводять профілактичний ремонт обладнання газопроводів.Вказані роботи виконують бригада слюсарів та обхідників.

Профілактичний ремонт підземних газопроводів складається з таких основних робіт:

-Базового огляду і усунення витоків газу;

-Перевірки роботи і ремонту засувок,арматури і обладнання газопроводів;

-Перевірки стану труб і ізоляції розкопки шурфів;

На основі профілактичного огляду і ремонту роблять висновок про придатність газопроводу до подальшої експлуатації.

Розділ 6. Інструкція по охороні праці.

Інструкція по охороні праці – основний документ, регламентує правила виконання роботи і поведінки робітників у виробничих приміщеннях, на зовнішніх установках і будівельних майданчиках. Інструкція по охороні праці для робітників по професіям розробляються і завіряються адміністрацією підприємства. Міністерствами і відомствами по згоді з центральними профспілками, а в необхідних випадках і з відповідними органами Державного нагляду можуть затверджуватися подібні інструкції по охороні праці для працівників основних професій.

Інструкції по охороні праці по професіям залишаються на основі діючих правил внутрішнього графіку підприємства і єдиних квалікаційно-тарифних довідників, правил техніки безпеки і протипожежної безпеки. СНиП, санітарних норм та інших діючих нормативних документів по охороні праці з врахуванням організаційної структури підприємства і технологічного регламенту введення виробничих процесів. Вони повинні складатися із таких розділів: введення повинно вміщувати поняття про значення інструкції, як документа обов’язкового для робітників. В ньому підкреслюється суворе дотримання умов інструкції по охороні праці – основними умовами являється запобігання нещасних випадків на виробництві і постійне нагадування робітникам про їх відповідальність при порушенні інструкції по охороні праці.

Загальні положення інструкції по охороні праці повинні вміщувати наступні питання:

  • вимоги по професійній підготовці;

  • міри відповідальності;

  • порядок і вимоги безпеки при використанні ручного переносного інструмента і інвентарю;

  • правила користування захисними засобами;

  • правила користування засобами сигналізації;

  • загальні положення по протипожежній безпеці;

  • надання першої медичної допомоги;

  • норми поведінки при транспортуванні і перевезенні;

  • вимоги по техніки безпеки повинні бути

  • уявлення про технологію даного виробництва;

  • вимоги техніки безпеки при використанні технічного і допоміжного обладнання, засобами малої механізації, інструменту і контрольно-вимірювальних приладів;

  • міри безпеки при експлуатації технічного і допоміжного обладнання, машин і механізмів;

  • міри безпеки при виконанні небезпечних робіт і робіт при аварійних ситуаціях;

Охорона праці в газовому господарстві має важливе значення, яке вирізняється вибуховістю горючих газів і вплив при згорянні газів і продуктів.

При виконанні газонебезпечних і аварійних робіт всі робочі забезпечуються захисними засобами. До них відносяться: протигаз, рятувальний пояс, мотузок, спецодяг, інструменти і пристосування.

Порушення правил охорони праці в газовому господарстві може привести до таких побічних ефектів, як удушення, отруєння оксидом вуглецю, опалення, поранення, ураження електричним струмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]