Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 пр ООПост.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Розробка плану дій працюючих на випадок евакуації (виникнення пожежі)

    Мета роботи: засвоїти методику розробки плану евакуації на випадок пожежі для забезпечення безпечної евакуації людей до настання критичних значень небезпечних факторів поже­жі.

1.Терміни та визначення

Найважнішим завданням всіх систем пожежної безпеки є забез­печення захисту людей від небезпечних факторів пожежі, якими супроводжується горіння, та рятування людей у разі пожежі.

З аналізу пожеж та загибелі людей, найсуттєвішими факторами, які створюють загрозу для життя та здоров'я людини, що перебуває в зоні по­жежі, є:

токсичні продукти горіння (гине переважна більшість людей);

вогонь та променисті потоки;

підвищена температура середовища;

дим;

недостатність (знижена концентрація) кисню;

вибухи, та витікання небезпечних речовин, що відбувають­ся внаслідок пожежі;

руйнування будівельних конструкцій;

ураження електричним струмом;

  • паніка.

Переважна більшість людей гине на пожежах внаслідок от­руєння токсичними продуктами горіння.

Необхідним завданням в процесі експлуатації будь-якого об'єк­та є забезпечення у разі пожежі повної евакуації усього персоналу за час до настання критичних значень небезпечних факторів поже­жі.

Евакуація [ лат. еvacuatio - вивільнювати] - організований вивіз людей, майна та обладнання підприємств та установ з місця, що знаходиться під загрозою техногенної катастрофи, стихійного лиха і т.д.

Вимушений процес руху людей із зони, де можливий вплив на них небезпечних факторів пожежі, називається евакуацією. Досягається шляхом самостійного руху людей назов­ні з небезпечної зони, а також несамостійного переміщення лю­дей, які належать до мало мобільних груп населення, що здійсню­ється обслуговуючим персоналом та іншими людьми.

Рятування являє собою вимушене переміщення людей назов­ні при впливові на них небезпечних факторів пожежі або при ви­никненні безпосередньої загрози цього впливу. Рятування здій­снюється самостійно, за допомогою пожежних підрозділів або спеціально навченим персоналом.

При пожежі процес евакуації починається практично одночасно та має чітку спрямованість — усі направляються до виходів. Як результат такого одночасного й орієнтованого руху та внаслідок обмеженої пропускної здатності евакуаційних шляхів та виходів утворюються великі щільності людських потоків, окремі евакуйовані починають застосовувати фізичні зусилля, що значно зменшує швидкість загального руху. Таким чином, виникає ситуація, коли чим швидше люди прагнуть покинути приміщення (будівлю), тим поволі це має місце.

Страхом, викликаним усвідомленням реальної небезпеки визначається психологія індивідуальної та колективної поведінки людей при пожежах. Сильне нервове збудження активно мобілізує фізичні ресурси людини, при звуженні свідомості, втрачається здатність об'єктивно усві­домлювати ситуацію в повному обсязі, оскільки увага приділяється подіям.. Під впливом стресу команди сприймаються без відповідного аналізу й оцінки, сильніше виявляється схильність до наслідуван­ня, дії людей стають неадекватними обставинам, що склалися. Хоча ос­новна маса людей, що евакуюються при пожежі, здатна до об'єктивної оцінки ситуації й розумних дій, проте, почуваючи страх та заражаючи їм один одного, може піддаватися паніці.

Евакуація людей із будівель та споруд здійснюється по шляхах евакуації через евакуаційні виходи.

Для забезпечення безпечної евакуації людей повинні передбачатися заходи, спрямовані на:

- створення умов для своєчасної та безперешкодної евакуації людей у разі виникнення пожежі;

- захист людей на шляхах евакуації від дії небезпечних факторів пожежі.

Шлях евакуації безпечний для руху людей шлях, який веде до евакуаційного виходу.

Евакуаційний вихід це вихід із будинку (споруди), безпосередньо назовні або вихід із приміщення, що веде назовні, до коридору чи сходової клітки безпосередньо або через суміжне приміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]