Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСПОУ т.10, 11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
51.89 Кб
Скачать

Тема № 10. Прокуратура України

Ключові поняття: прокуратура, Генеральний прокурор України, принцип єдності та централізації, принцип незалежності, принцип гласності, спеціалізована прокуратура, прокурорський нагляд, підтримання державного обвинувачення в суді, представництво інтересів громадянина або держави в суді, протест прокурора, припис прокурора, подання прокурора, постанова прокурора, колегії органів прокуратури,класні чини працівників органів прокуратури.

План семінарського заняття

  1. Прокуратура України як орган державної влади. Завдання та принципи організації і діяльності.

  2. Система та структура органів прокуратури в Україні.

  3. Функції прокуратури України.

  4. Прокурорський нагляд: види та значення.

  5. Кадри органів прокуратури.

Питання для поглибленого вивчення теми

1. Генеральна прокуратура України, її склад і структура. Генеральний прокурор України, порядок його призначення, повноваження, їх строк та підстави звільнення з посади.

3. Прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), їх склад, структура, повноваження прокурорів та їх строк.

4. Міські, районні, міжрайонні, районні у містах, військові та спеціалізовані прокуратури, їх склад, повноваження прокурорів та їх строк.

Теми рефератів

  1. Історичні корені прокуратури.

  2. Реформування прокуратури України: вимоги Ради Європи.

  3. Акти прокурорського реагування.

Практичні завдання

1. Накресліть схему системи органів прокуратури в Україні ( включаючи і спеціалізовані прокуратури: транспортну, військову, природоохоронну та прокуратуру по нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах).

2. Розкрийте письмово поняття і сутність таких правових засобів прокурорської діяльності як: позов прокурора, санкція прокурора, письмові вказівки прокурора.

3. Обговорення рішень ситуативних завдань:

  1. Не дивлячись на чисельні протести, подання, застереження прокурора району на адресу керівництва заводу з приводу забруднення навколишнього середовища під час виробництва, воно ніяких заходів не приймало. Тоді прокурор виніс постанову про притягнення директора заводу до адміністративної відповідальності . Чи правомірні дії прокурора?

  2. Помічник прокурора району отримав інформацію про незаконне засудження місцевим судом до виправних робіт гр-на Кротова.

Він, не приймаючи участі у судовому засіданні, викликав засудженого і отримав від нього пояснення. Після встановлення факту незаконності рішення суду помічник прокурора вніс касаційне подання до вищого суду. Визначте правомірність дій помічника прокурора.

  1. Прокурор району, перевіряючи скаргу на незаконне накладення начальником районного відділу внутрішніх справ адміністративного штрафу, викликав останнього до себе і став вимагати від нього письмових пояснень щодо порушень закону. Чи вправі був так діяти прокурор району?

  2. Перевіряючи кримінальну справу, прокурор району зробив висновок, що слідчий незадовільно веде розслідування: порушив строки провадження досудового слідства і незаконно виніс постанову про притягнення осіб як обвинувачених. Яке рішення повинен прийняти прокурор району? (Проаналізувати ст. 227 Кримінально-процесуального кодексу України)

  3. Приймаючи участь у судовому розгляді кримінальної справи, прокурор дійшов висновку, що під час судового слідства не знайшла підтвердження участь підсудного у вчиненні злочину. Як повинен поступити прокурор у цьому випадку?

  4. Перевіряючи в місці попереднього ув’язнення документи, прокурор встановив, що обвинувачений Микитенко незаконно перебував під вартою. Одночасно до прокурора звернулась група заарештованих із скаргою на незаконні розпорядження адміністрації слідчого ізолятора. Яких заходів повинен вжити прокурор? Про яку галузь прокурорського нагляду йде мова в цій ситуації?