Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якісн-аналіз-4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
312.83 Кб
Скачать

4.3. Катіони феруму(іі).

Гексаціаноферат(ІІІ) калію K3Fe(CN)6 у присутності розведеної НСl утворює з Fe2+ темно – синій осад, склад якого залежить від умов проведення реакції: 3Fe2++2Fe(CN)63-  Fe3Fe(CN)62↓.

Виконання: у чисту пробірку взяти 1–2 краплі розведеної НСl, 2–3 краплі розчину солі FeSO4 і додати 2–3 краплі K3Fe(CN)6 (не торкатися піпеткою стінок пробірки!). Спостерігати утворення темно-синього осаду.

Катіони Fe 3+ з цим реативом осаду не дають, але розчин набуває бурого забарвлення. Катіони Cо2+, Mn2+, Ni2+ утворюють осади бурого, червоного і жовто–бурого кольору, але вони не заважають реакції, тільки темно–синій осад Fe3Fe(CN)62 стає темно–зеленим або синьо–чорним.

4.4. Катіони феруму(ііі).

1. Гексаціаноферат(ІІ) калію К4Fe(CN)6 у присутності розведеної НСl дає з іонами Fe3+ темно–синій осад: 4 Fe3+ + 3Fe(CN)64-  Fe4Fe(CN)63,

склад якого залежить від умов проведення реакції.

Виконання: у чисту пробірку взяти 1 – 2 краплі розведеної НСl, 2 – 3 краплі розчину FeCl3 додати 2 – 3 краплі K4Fe(CN)6 (не торкатися піпеткою стінок пробірки!). Спостерігати утворення темно-синього осаду.

Катіони Cо2+, Mn2+, Ni2+ дають з реактивом білий, зелений та світло – зелений осади, які не заважають спостерігати утворення темно – синього осаду. Якщо у досліджуваному розчині присутні катіони Fe2+, то вони дають з реактивом білий осад. Але внаслідок окиснення Fe2+ киснем повітря до Fe3+ у розчині, де є Fe2+, завжди буде невелика кількість Fe3+. Тому утворюється світло – синя суміш білого осаду Fe2Fe(CN)6 з невеликою кількістю темно – синього Fe4Fe(CN)63.

2.Роданід амонію NH4SCN (тіоціанат амонію) у кислому середовищі утворює з катіонами Fe3+ розчинну комплексну сполуку криваво – червоного кольору: Fe3+ + nSCN-  Fe(SCN)n3-n, де n – від 1 до 6. Можлива зворотня реакція, тому треба додавати надлишок реактиву.

Виконання: у чисту пробірку взяти 1–2 краплі розчину FeCl3, додати краплю розведеної HNO3 і 4 – 5 крапель NH4SCN. Спостерігати утворення криваво – червоної сполуки. Додати дистильованої води і упевнитися, що утворюється не осад, а саме розчинна сполука червоного кольору.

Аніони роданіду витісняють молекули води з внутрішньої координаційної сфери катіонів заліза(ІІІ): Fe(H2O)63+ + 6SCN-  Fe(SCN)63- + 6H2O

Але аніони, які мають більшу спорідненість до заліза(ІІІ), можуть витіснити роданід:

Fe(SCN)63-+ 6F-  FeF63- + 6SCN-

При додаванні фториду натрію або фториду амонію червоний розчин знебарвлюється, залізо зв’язується у безбарвний фторидний комплекс. Ця реація використовується для маскування заліза(ІІІ) при відкритті Со2+ за допомогою роданіду.

5.П’ята аналітична група Al3+, Zn2+, Cr3+, Sn2+.

Груповий реактив NаOH осаджує катіони п’ятої аналітичної групи у вигляді осадів гідроксидів Zn2+ + 2OH- = Zn(OH)2↓,білий

Al3+ + 3OH- = Al(OH)3↓,білий

Sn2+ + 2OH- = Sn(OH)2↓,білий

Cr3+ + 3OH- = Cr(OH)3↓,сіро-зелений(або сіро-фіолетовий).

які є амфотерними і тому розчиняються у надлишку NаOH:

Zn(OH)2↓ + 2NaOH = Na2[Zn(OH)4],

Al(OH)3↓ + NaOH = Na[Al(OH)4],

Sn(OH)2↓ + 2NaOH = Na2[Sn(OH)4],

Cr(OH)3↓ + NaOH = Na[Cr(OH)4],

з утворенням безбарвних розчинів, хром(ІІІ) дає зелений розчин.

Виконання: у чотири чисті пробірки взяти по 2–3 краплі розчинів солей алюмінію, цинку, стануму та хрому(ІІІ). Додавати у кожну поступово по краплинах 1 М розчин NаOH, спостерігати утворення осадів, які розчиняються у надлишку реактиву. Пробірки залишити для подальших дослідів.

5.1. Катіони алюмінію АІ3+.

АІ3+ дає з NaOH білий осад амфотерного гідроксиду, який розчиняється у надлишку NaOH. Але при додаванні NН4СІ і нагріванні знову утворюється білий осад Al(OH)3↓.

Виконання: у ту пробірку, де у попередньому досліді утворилася безбарвнa комплексна сполука Na[Al(OH)4], додавати NН4СІ (дрібними порціями) і нагрівати майже до кипіння. Спостерігати утворення білого аморфного осаду Al(OH)3↓:

Na[Al(OH)4] +NН4СІ =Al(OH)3↓+ NН3↑+ NaСІ +Н2О.

Таку ж реакцію дає Sn2+, тому треба перевірити присутність Sn2+: з новою порцією досліджуваного розчину виконати реакцію з розчином Н2S (Na2S або сульфідом амонію). Sn2+ на відміну від алюмінію дає коричневий осад.

1.Алізарин S утворює з іонами АІ3+ малорозчинну комплексну сполуку червоного кольору розчинну у розбавлених мінеральних кислотах і нерозчинну в оцтовій кислоті.

Виконання: не капати, а тільки доторкнутися піпеткою з розчином К4Fe(CN)6 до центру фільтрувального паперу і почекати, поки навколо піпетки утвориться кругла пляма. До центру цієї плями доторкнутися піпеткою з розчином, який може містити іони АІ3+ і почекати, поки попередня пляма почне збільшуватись. Потримати папір над слянкою з концентрованим аміаком. За межами плями до сухого паперу доторкнутися піпеткою з розчином алізарину і почекати, поки пляма розчину алізарину, що буде утворюватись навколо піпетки, перетнеться з плямою досліджуваного розчину. Знов потримати папір над слянкою з концентрованим аміаком, а потім обробити СН3СООН. Фіолетовий колір алізарину переходить у жовтий, а червона пляма з алюмінієм залишається. При такому виконанні реакції катіони, що заважають реакції, затримується фероціанідом, що знаходиться у центрі плями, а АІ3+ виходить на периферію плями.

5.2. Катіони цинку Zn2+.

Катіони цинку Zn2+ утворюють з NaOH білий осад амфотерного гідроксиду, який розчиняється у надлишку NaOH. При додаванні сухого NН4СІ (як у досліді з АІ3+) і нагріванні у другій пробірці утворюється комплексний аміакат цинку і розчин залишається прозорим

Na2[Zn(OH)4] + 4NН4СІ + 2NaOH = [Zn(NН3)4](OH)2 + 4NaСІ+ 4Н2О.

Виконання: у ту пробірку, де у попередньому досліді утворилася безбарвнa комплексна сполука Na2[Zn(OH)4], додавати NН4СІ (дрібними порціями) і нагрівати майже до кипіння. Розчин залишається прозорим і безбарвним (залишити для подальших дослідів).

1. Сульфід натрію Na2S осаджує катіони цинку у вигляді білого осаду сульфіду цинку навіть із лужного середовища Na2[Zn(OH)4] + Na2S = ZnS↓ + + 4Na(OH).

Виконання: у ту пробірку, де у попередньому досліді з надлишком NН4СІ не утворився білий осад, додати розчин Н2S (Na2S або сульфідом амонію): [Zn(NН3)4](OH)2 + H2S = 2H2О+ 4NН3↑ + ZnS↓.

Спостерігати утворення білого осаду.

2. Гексаціаноферат(ІІ) калію К4Fe(CN)6 у присутності розведеної НСl дає з іонами Zn2+ білий осад подвійної солі: 3Zn2+ + 2К+ + 2Fe(CN)64-  К2Zn3Fe(CN)62

склад якого залежить від умов проведення реакції. Осад розчиняється у NaOH і NН4OH. АІ3+ з цим реактивом осаду не дає.

Виконання: у чисту пробірку взяти 1–2 краплі розведеної НСl, 2 – 3 краплі розчину солі цинку і додати 2 – 3 краплі K4Fe(CN)6. Спостерігати утворення білого осаду.

Катіони Mn2+, Cо2+, Ni2+ дають з реактивом білий, зелений та світло – зелений осади, які заважають відкриттю цинку. Cu2+ дає з цим реактивом червоно-коричневий осад.

5.3. Катіони олова (стануму) Sn2+.

Sn2+ дає з NaOH білий осад амфотерного гідроксиду, який розчиняється у надлишку NaOH. Але при додаванні NН4СІ і нагріванні знову утворюється білий осад, як з Al(OH)3↓.

Виконання: у ту пробірку, де у попередньому досліді з груповим реактивом утворилася безбарвнa комплексна сполука Na2[Sn(OH)4], додавати NН4СІ (дрібними порціями) і нагрівати майже до кипіння. Спостерігати утворення білого аморфного осаду Sn(OH)2↓:

Na2[Sn(OH)4] + 2NН4СІ = Sn(OH)2↓ + 2NН3↑+ 2NaСІ +2Н2О.

Залишити для подальших дослідів.

1. Pозчин Н2S (Na2S або сульфід амонію) осаджує катіони Sn2+ у вигляді шоколадно-коричневого осаду сульфіду олова(ІІ) SnСІ2 + Na2S = SnS↓ + + 2NaСІ,

навіть із лужного середовища Na2[Sn(OH)4] + Na2S = SnS↓ + + 4Na(OH).

Виконання: у чисту пробірку взяти 5 крапель 2 М розчину HCl, краплю розчину SnСІ2, додати розчин розчин Н2S (Na2S або сульфід амонію): SnСІ2 + H2S = 2HСІ + SnS↓.

Спостерігати утворення коричневого осаду.

2.Sn2+ є сильним відновником, легко окиснюється до Sn (IV).

Хлорид феруму (ІІІ) FeCl3 з гексаціанофератом(ІІІ) калію K3Fe(CN)6 дає жовто-бурий розчин. При додаванні SnCl2 іон Fe3+ відновлюється до іона Fe2+, який з K3Fe(CN)6 утворює темно-синій осад:

2Fe3+ + Sn2+ = 2Fe2+ + Sn4+; 3Fe2+ + 2Fe(CN)63– = Fe3Fe(CN)62

Виконання: у чисту пробірку взяти 5-10 крапель 2 М розчину HCl, краплю розчину FeCl3 і 2 краплі розчину K3Fe(CN)6, перемішати. Спостерігати забарвлення розчину у жовто-бурий колір (без утворення осаду). Додати 2-3 краплі розчину SnCl2 і спостерігати утворення темно-синього осаду. Якщо осад утворюється перед додаванням SnCl2, це означає, що реактиви забруднені: FeCl3 має домішки Fe2+, або K3Fe(CN)6 має домішку K4Fe(CN)6. Дослід потрібно повторити з чистими реактивами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]