Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
якісн-аналіз-дроков.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
306.69 Кб
Скачать

14

ЯКІСНИЙ АНАЛІЗ

Хімічна реакція, за допомогою якої можна зробити висновки про хімічний склад речовини, називається аналітичною реакцією. Аналітичні реакції виконуються за допомогою аналітичних реактивів у відповідних умовах (середовище, температура, концентрація) і супроводжуються певним зовнішнім ефектом (утворюється осад, виділяється газ, змінюється забарвлення розчину тощо). У якісному аналізі ефект аналітичної реакції просто спостерігається візуально і на основі цих спостережень робляться відповідні висновки. У кількісному аналізі ефект аналітичної реакції вимірюється за допомогою аналітичних приладів і виконуються відповідні розрахунки.

Переважна більшість аналітичних реакцій відбувається у розчинах. Яким би чином неогранічна речовина, що аналізується, не переводилася б у розчинений стан, одержується розчин, який містить не елементи, а іони, у вигляді яких ці елементи можуть існувати у розчині. Однакові іони проявляють однакові властивості і дают одні й ті самі аналітичні реації незалежно від того, до складу яких сполук вони входять. Наприклад, якщо до розчину хлоридної кислоти або її солей додають розчин нітрату срібла, в усіх випадках одержують однаковий характерний осад хлориду срібла. Якщо записати ці реації в іонному вигляді, стає ясно, що в усіх випадках відбувається одна аналітична реакція на хлорид-іони: Cl- + Ag+ = AgCl 

Тому аналітичні реакції вивчаються окремо для катіонів і аніонів.

Реактиви, за допомогою яких певний іон можна виявити у присутності інших іонів, називають специфічними. Специфічних реактивів дуже мало, тому перед відкриттям того чи іншого іона необхідно відділити його від інших іонів, які дають аналітичні реакції з тим же реактивом. Порядок відділення одних іонів від інших і послідовність їх відкриття складають систематичний хід аналізу. У систематичному ході аналізу використовуються такі реактиви, які дозволяють із складної суміші іонів перевести в осад певну групу іонів для подальшого аналізу. Такі реактиви називають груповими, а групи іонів, які вони відділяють – аналітичними групами. За кислотно-основною класифікацією, де груповими реактивами є кислоти і основи, усі катіони відповідно до їх хімічних властивностей поділяються на 6 аналітичних груп.

Группа

Катіони

Хімічні властивості

Груповий реагент

Що утворюється при дії групового реагента

1

K+, Na+, NH4+

Хлориди, сульфати, гідроксиди розчинні у воді

Відсутній

2

Ca2+(Sr2+)Ba2+

Сульфати малорозчинні у воді

H2SO4

CaSO4↓, BaSO4

білі осади

3

Pb2+, Ag+(Hg22+)

Хлориди малорозчинні у воді

HCl

PbCl2↓білий

AgCl↓ білий

4

Mg2+, Mn2+,

Fe2+, Fe3+

Гідроксиди нерозчинні у воді та лугах

NaOH

(KOH)

Mg(OH)2↓білий, Mn(OH)2↓білий,темніє, Fe(OH)2↓білий,чорніє, Fe(OH)3↓бурий

5

Al3+, Zn2+

Cr3+, Sn2+

Амфотерні гідроксиди нерозчинні у воді, розчинні у лугах

Надлишок NaOH (KOH)

[Al(OH)4]-, [Zn(OH)4]2-

[Sn(OH)4]2-

безбарвні розчини

[Cr(OH)4]-зелений розчин

6

Co2+, Ni2+,

Cu2+, Cd2+

Гідроксиди нерозчинні у воді, розчинні у надлишку NH4OH у присутності NH4Cl

Надлишок NH4OH

[Co(NH3)6]2+жовтий, [Ni(NH3)6]2+ синій, [Cu(NH3)4]2+ синій, [Cd(NH3)4]2+безбарвний

розчини

З кількох десятків катіонів шести аналітичних груп у скороченому курсі якісного аналізу ми вивчаємо дуже небагато – тільки ті, що безпосередньо пов‘язані з харчуванням людини та хімічним аналізом об’єктів харчової, біо-технології і довкілля.

Катіони амонію утворюються при розчиненні харчових продуктів у концентрованій сульфатній кислоті. Органічні сполуки при цьому руйнуються, а аміногрупи амінокислот, з яких побудовані білки, перетворюються на іони амонію. Визначивши кількість іонів амонію у розчині, що утворилися, визначають загальний вміст білків у харчовому продукті.

Натрій, калій, кальцій та магній у вигляді відповідних сполук споживаються людиною щодено у кількості від 0,5 до 5 г – це макроелементи. Натрію ми споживаємо більше ніж потрібно, звикнувши додавати NaCl під час приготування їжі. Тому дуже важливо врівноважувати це споживанням продуктів, багатих на калій, оскільки саме іони натрію і калію у певному співвідношенні підтримують осмотичну рівновагу в організмі людини і регулюють водний обмін. Кальцій потрібен дітям, у яких формуються кістки, і дорослим, оскільки він має протизапальні властивості і виконує багато інших функцій в організмі. Магній нормалізує діяльність нервової системи, знімає спазми, розширює судини та має інші важливі властивості.

Ферум, кобальт, манган, купрум, цинк, нікель, хром належать до мікроелементів. Їхня кількість у харчових продуктах, що споживаюється людиною щоденно, вимірюється у міліграмах. Вони входять до складу багатьох ферментів та інших біологічно активних речовин, які відіграють важливу роль у біохімічних процесах, що відбуваються у живому організмі. Алюміній, станум (олово) і цинк можуть потрапляти у харчові продукти з поверхні посуду та технологічного обладнання. А свинець (Pb) і кадмій є показниками техногенного забруднення харчових продуктів, їхня присутність постійно контролюється методами аналітичної хімії. Катіони барію отруйні і небезпечні для людини, але вони часто використовуються як важливий аналітичний реактив.

Лабораторна робота №1

Реакції катіонів першої K+, Na+, NH4+, другої Ca2+, (Sr2+), Ba2+та третьої Pb2+, Ag+, (Hg22+)

Аналітичних груп. Виконання аналітичних реацій.

1.Перша аналітична група K+, Na+, NH4+, не має групового реактиву. Катіони першої та другої аналітичних груп утворюються елементами основних підгруп першої та другої груп періодичної системи. Усі однозарядні катіони належать до першої аналітичної групи разом з іонами амонію. Іони NH4+ у розчині за своїм зарядом і розмірами такі ж, як і іони К+. Оскільки осади солей утворюються за рахунок електростатичної взаємодії між катіоном і аніоном, іони NH4+ утворюють осади з усіма реактивами на іони К+ і заважають відкриттю калію.

1.1.Катіони амонію NH4+.

1. Луги (NaOH, KOH, Ca(OH)2) утворюють з іонами амонію нестійкий гідроксид амонію, який розкладається (краще при нагріванні) з виділенням амоніаку – безбарвного газу з характерним запахом: NH4+ + OH-  NH4OH  H2O + NH3

Реакція відома (ще зі шкільного курсу) як найбільш специфічна, тому що усі інші неорганічні іони такого ефекту не дають і не заважають його спостерігати. Але для того щоб відчути ефект реакції, потрібна значна кількість іонів амонію. Більш чутливою є реакція Несслера.

2. Реактив Несслера містить дві речовини – KOH i K2HgJ4 – у водному розчині. З невеликою кількістью іонів амонію (або з амоніаком) цей реактив утворює червоно–бурий осад оксодимеркурамоній-йодиду: NH4+ + 4OH- + 2HgJ42- OHg2NH2 + 7I- + 3H2O, який розчиняється у надлишку NH4Cl, тому важливо, щоб цього надлишку не було.

Виконання: у чисту пробірку внести краплю розчину солі амонію (NH4Cl, NH4NO3, або (NH4)2SO4), додати 5-10 крапель води, перемішати і вилити. До того розчину, який залишився на стінках пробірки, додати 4-5 крапель реактиву Несслера (не торкатися пипеткою стінок пробірки!). Спостерігати утворення у пробірці характерного осаду.

Реакція Несслера проходить у сильно–лужному середовищі (KOH входить до складу реактиву), тому усі катіони, що дають важкорозчинні гідроксиди, випадають в осад. Катіони магнію та інші, що дають з реактивом Несслера білий (або жовтуватий унаслідок забруднень) осад, не заважають спостерігати утворення характерного червоно – бурого осаду, якшо у розчині є амоній. Інші катіони, що утворюють темнозабарвлені осади гідроксидів, заважають реакції, особливо ферум(ІІІ), який дає з KOH червоно – бурий осад Fe(OH)3 .

1.2. Катіони калію К+.

1. Гексанітрокобальтат(ІІІ) натрію Na3Co(NO2)6 у нейтральному або слабокислому середовищі утворює з іонами K+жовтий кристалічний осад: 2K+ +Na++ Co(NO2)63- K2NaCo(NO2)6

Виконання: у чисту пробірку внести 1 – 2 краплі розчину солі калію (KCl, KNO3 або K2SO4) і додати 2 – 3 краплі розчину Na3Co(NO2)6 (не торкатися піпеткою стінок пробірки!). Спостерігати утворення жовтого кристалічного осаду. Сильні кислоти і луги розкладають реактив. Для нейтралізації лужного середовища використовують слабку оцтову кислоту, надлишок якої не заважає цій аналітичній реакції.

Катіони амонію дають з реактивом такий самий осад, тому при виконанні задачі перед відкриттям іонів калію у досліджуваному розчині треба з окремою порцією цього розчину виконати реакцію Несслера, щоб упевнитися, що в ньому відсутні іони амонію.

Розчин Na3Co(NO2)6 має темно – коричневий колір з червонуватим відтінком. Реактив готуют щодня, тому він стоїть у лабораторії окремо. Якщо розчин має рожевий колір, це означає, що реактив розклався. Такий реактив не дасть характерного осаду з досліджуваним розчином, навіть якщо там є іони калію. Тому треба приготувати свіжий розчин, або використати реактив №2.

2. Винна кислота або її кисла сіль гідротартрат натрію NaHC4H4O6 у слабокислому середовищі утворює з іонами калію білий кристалічний осад: K+ + HC4H4O6- = KHC4H4O6↓,

розчинний у сильних кислотах і лугах. У сильнокислому середовищі утворюються слабка винна кислота H2C4H4O6. У лужному середовищі кисла сіль переходить у розчинну середню. Слабкі кислоти (приміром, оцтова) не розчиняють осад і не заважають викованню реакції.

Гідротартрат калію може утворювати пересичені розчини. У такому випадку після додавання реактиву, якщо осад не утворився, треба занурити у розчин чисту скляну паличку і потерти нею стінки пробірки, на яких при цьому утворюються центри кристалізації.

Виконання: у чисту пробірку внести 3 – 4 краплі розчину солі калію і додати 4 – 5 крапель розчину NaHC4H4O6 . Якщо осад не утворився, охолодити пробірку під краном з холодною водою, потерти скляною паличкою стінки пробірки.

Катіони амонію дають такий самий осад. Тому перед відкриттям іонів калію у досліджуваному розчині треба упевнитися, що там відсутні іони амонію. Якщо ж вони є, треба відділити їх (солі амонію розкладаються при прожарюванні), а вже потім додавати реактив на іони калію.

1.3. Катіони нарію Na+

1.Дигідроантимонат калію KH2SbO4 у водному розчині перетворюється у гексагідроксостибіат калію: KH2SbO4 + 2H2O = KSb(OH)6 .

З іонами натрію цей реактив дає білий дрібнокристалічний осад: Na + + H2SbO4- = NaH2SbO4

Для утворення осаду потрібна досить висока конценрація іонів натрію – реакція малочутлива. Продукт реакції – дигідроантимонат натрію – може утворювати пересичені розчини.

Виконання: у чисту пробірку внести 5 – 8 крапель розчину солі натрію (NaCl, NaNO3 або Na2SO4) і додати 5 – 8 крапель розчину KH2SbO4 (не торкатися піпеткою стінок пробірки!) Якщо осад не випадає, треба занурити у розчин чисту скляну паличку і потерти нею стінки пробірки, тримаючи пробірку під краном з холодною водою.

У сильнолужному середовищі кисла сіль переходить у розчинну середню і осад не випадає. У кислому середовищі (навіть у слабокислому, яке дають солі амонію) реактив розкладається і виділяється білий аморфний осад HSbO3, який заважає спостерігати реакцію на іони натрію. Крім іонів NH4+ виконанню реакції на натрій заважають іони Mg2+, які дають з цим реактивом білий дрібнокристалічний осад, як і іони Na+.

2.Забарвлення полум’я. Солі натрію забарвлюють полум’я газового пальника у яскраво-жовтий колір. Перед відкриттям іонів натрію треба упевнитися, що на паличці, на яку буде нанесений досліджуваний розчин і яку потім вносять у полум’я, відсутні солі натрію.

2.Друга аналітична група Ca2+, (Sr2+), Ba2+

Груповий реактив Н2SO4 – сульфатна кислота – осаджує катіони другої аналітичної групи у вигляді білих дрібнокристалічних осадів, нерозчинних у кислотах:

Ca2+ + SO42-  CaSO4 Ba2+ + SO42-  BaSO4

Стронцій – рідкісний елемент для харчових продуктів, тому у скороченому курсі він не вивчається.

Виконання: в одну пробірку взяти 2 – 3 краплі розчину солі барію (Ва(NO3)2 або BaCl2), в іншу – 2-3 краплі солі кальцію (Са(NO3 )2 або СaCl2), додати у кожну 3 – 4 краплі 1 М розчину Н2SO4. Спостерігати утворення неоднакових за зовнішнім виглядом білих осадів: CaSO4 має значно більшу розчинність у воді, ніж BaSO4, тому його утворюється менше. CaSO4 може утворювати пересичені розчини. У такому випадку після додавання реактиву, якщо осад не утворився, треба занурити у розчин чисту скляну паличку і потерти нею стінки пробірки, на яких при цьому утворюються центри кристалізації (тримаючи пробірку під краном з холодною водою).

2.1. Катіони барію Ва2+ Біхромат калію K2Cr2O7 (діхромат калію) утворює з іонами Ва2+ жовтий кристалічний осад хромату: 2Ba2+ + Cr2O72- + H2O  2BaCrO4 + 2H+;

який розчиняється у сильних кислотах, але не розчиняється в оцтовій кислоті. Як видно з рівняння реакції, при перетворениі діхромату у хромат у розчині з’являється сильна кислота (вільні іони Н+), яка спричиняє зворотню реацію – розчинення осаду. Для повного осадження Ba2+ треба змістити рівновагу вправо, зв’язуючи іони Н+ ацетатом натрію у молекули слабкої оцтової кислоти, яка не заважає осадженню: H+ + CH3COO-  CH3COOH

Виконання: у чисту пробірку взяти 2–3 краплі розчину солі барію (Ва(NO3)2 або BaCl2), і додати 3–4 краплі жовтого розчину K2Cr2O7. Спостерігати утворення незначної кількості жовтого осаду. Додати 2–3 краплі розчину CH3COONa і спостерігати різке збільшення кількості жовтого осаду.

Катіони кальцію та катіони першої аналітичної групи не заважають цій реакції. Такий самий осад можуть дати катіони Pb2+, якщо вони присутні у розчині. Але PbCrO4, на відміну від ВаCrO4, розчиняється у лугах при нагріванні.

2.2. Катіони кальцію Са2+.

Оксалат амонію (NH4)2C2O4 осаджує кальцій у видгляді білого кристалічного осаду оксалату кальцію: Ca2+ + C2O42- = CaC2O4

який розчиняється у сильних кислотах і не розчиняється в оцтовій кислоті.

Виконання: у чисту пробірку взяти 1 – 2 краплі розчину солі кальцію (Са(NO3 )2 або СaCl2), і додати 2 – 3 краплі розчину(NH4)2C2O4. Спостерігати утворення білого осаду.

Катіони барію утворюють з оксалатом такий самий білий осад і заважають виконанню реакції на кальцій у досліджуваному розчині. Тому спочатку треба відкрити Ва2+ за допомогою K2Cr2O7, і відокремити осад, а вже потім до розчину, в якому відсутні іони Ва2+, додавати (NH4)2C2O4 і відкривати Са2+.

3.Третя аналітична група катіонів Pb2+, Ag+ (Hg22+)

З цієї групи вивчаємо реакції Pb2+ і Ag+. Ртуть вилучена з навчального процесу.

Груповий реактив 1 М розчин HCl – дає з катіонами Pb2+ і Ag+ білі осади

: Pb 2+ + 2Cl- = PbCl2 Ag+ + СІ- = AgСІ↓

Осад PbCl2 розчиняється у воді при нагріванні. Осад AgCІ розчиняється у NH4OH.

Виконання: у чисту пробірку взяти краплю розчину солі свинцю(ІІ) (Pb(NO3)2 або Pb(CH3COO)2), і додати 4–5 крапель 1 М розчину HCl. Спостерігати утворення білого осаду. Додати дистильованої води до 1/3-1/2 об’єму пробірки і нагріти майже до кипіння.Спостерігати розчинення осаду. Додати КІ і спостерігати утворення менш розчинного жовтого осаду PbІ2.

У другу чисту пробірку взяти 1 – 2 краплі розчину AgNO3 і додати 4–5 крапель 1 М розчину HCl. Спостерігати утворення білого осаду. Додати 5 – 10 крапель NH4OH і спостерігати розчинення осаду: AgCl↓ + 2NH4OH = [Ag(NH3)2]+ + Cl- + 2H2O.

3.1. Катіони свинцю(ІІ) Pb2+.

1.Йодид калію KІ осаджує катіони свинцю(ІІ) у вигляді яскраво жовтого осаду

Pb 2+ + 2J- = PbІ2 Осад розчиняється при нагріванні, а при подальшому охолодженні знов випадає у вигляді характерних кристалів (“золотий дощ”).

Виконання: у чисту пробірку взяти краплю розчину солі свинцю(ІІ) (Pb(NO3)2 або Pb(CH3COO)2), додати 3– 4 краплі KJ і спостерігати утворення жовтого осаду. Частину осаду відділити у іншу пробірку, додати туди 10 крапель розчину KJ і до 1/3 об’єму пробірки 1 М розчину CH3COOН, обережно нагріти до повного розчинення осаду і залишити пробірку у штативі. При поступовому охолодженні спостерігати утворєння кристалів “золотого дощу”.

2. Хромат калію K2CrO4 осаджує катіони Pb 2+ у вигляді жовтого осаду

Pb2+ + CrO42- = PbCrO4, який, на відміну від ВаCrO4, розчиняється у лугах при нагріванні.

3. H2SO4 – розведена сульфатна кислота осаджує катіони Pb 2+ подібно до катіонів 2-ї аналітичної групи Ca2+, (Sr2+), Ba2+ у вигляді білого осаду Pb2+ + SO42-  PbSO4

розчинного у концентрованій H2SO4: PbSO4↓ + H2SO4 = Pb(HSO4)2,

та, на відміну від Ca2+, (Sr2+), Ba2+, у NaOH при нагріванні:

PbSO4↓ + 4NaOH =Na2[Pb(OH)4] + Na2SO4.

4. NaOH осаджує катіони Pb2+ подібно до катіонів 5-ї аналітичної групи Al3+, Zn2+ та Sn2+ у вигляді білого осаду Pb2+ + 2OH- = Pb(OH)2

розчинного у надлишку NaOH: Pb(OH)2↓ + 2NaOH = Na2[Pb(OH)4]

5. NH4OH (у присутності NН4СІ) осаджує катіони Pb2+ (подібно до АІ3+ та Sn2+) у вигляді білого осаду Pb2+ + 2NH4OH- = Pb(OH)2↓ + 2 NH4+ нерозчинного у надлишку NН4OH.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]