Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода для сам. вивчення новая.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать
  1. Тематичний зміст дисципліни

Тема 1. Предмет та задачі курсу

Економіка гірничої промисловості як наукова дисципліна. Конкретні форми прояви загальних економічних законів в розвитку галузі. Теоретичні основи конкретної економіки. Ціль конкретної економіки.

Гірнича промисловість в системі народного господарства. Техніко-економічні особливості гірничої промисловості. Промисловість є головна галузь народного господарства, так як вона забезпечує видобуток усіх необхідних сировинних та паливних ресурсів. Класифікація промисловості по характери впливу на предмети праці.

Література: [1 ], [2], [3]. [4 ].

Тема 2. Особливості добувної промисловості

Характерні особливості розвитку гірничої промисловості. Програми будування великих гірничодобувних підприємств. Поняття про природні ресурси. Запаси корисних копалин. Географічне розміщення родовищ корисних копалин. Економіко математичне моделювання розміщення підприємств гірничої промисловості.

Поняття про промислове підприємство. Специфіка гірничих підприємств. Промислове підприємство як виробнича і економічна система. Продукція гірничих підприємств. Виробничі об'єднання як одна з ефективніших форм організації виробництва. Форми організації виробництва. Мета функціонування підприємства на ринку. Поняття головної цілі підприємства. Класифікація цілей та вимоги до їх формування. Стратегічні та тактичні цілі, їх характеристика та особливості реалізації. Залежність цілей господарювання від стадій життєвого циклу. Дерево цілей, його побудова та зміст. Прибуток як цільова функція діяльності підприємства на ринку. Економічні межі обсягу діяльності підприємства. Метод визначення "точки беззбитковості", "точки ліквідації", "зони збитковості та прибутковості".

Література: [1 ], [2], [3]. [12 ].

Тема 3. Основні фонди підприємства

Засоби виробництва: їх економічний зміст, характеристика складу. Засоби праці як фактор виробництва та капіталу, взаємозв'язок між ними. Особливості формування засобів праці в умовах ринкової економіки. Поняття основних фондів підприємства як елементу матеріальних ресурсів. Характеристика складу основних фондів за різними класифікаційними ознаками. Оцінка основних фондів: первісна, поновлена, залишкова вартість. Поняття ліквідаційної вартості.

Фізичний та моральний знос основних фондів та їх характеристика. Економічна природа амортизації основних фондів. Види амортизації, їх характеристика та призначення у відтворювальному процесі. Показники, що характеризують стан та рух основних фондів.

Ефективність використання основних фондів: поняття та критерії оцінки. Показники, що характеризують використання основних фондів, їх зміст та методика розрахунку.

Відтворення основних фондів підприємства, умови та форми здійснення. Поняття капітальних вкладень та капітального будівництва. Нове будівництво, капітальний ремонт, реконструкція та технічне переобладнання підприємства, модернізація обладнання як форми відтворення основних фондів.

Література: [1 ], [3], [4]. [10 ], [12].

Тема 4. Оборотні фонди підприємства

Оборотні кошти. Елементний склад оборотних коштів підприємства. Структура оборотних коштів підприємства. Виробничі запаси. Незавершене виробництво. Напівфабрикати власного виготовлення. Витрати майбутніх періодів. Готова продукція. Відвантажена продукція. Дебіторська заборгованість.

Оборотні кошти у сфері виробництва і у сфері обігу.

Власні та взаємні оборотні кошти. Нормовані та ненормовані. Методи розрахунку нормативів оборотних коштів.

Ефективність використання оборотних коштів на підприємствах. Показники використання ОК. Кругообіг оборотних коштів.

Література: [1 ], [3], [8]. [10 ], [12].