Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП цивільне право МВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Тема 2. Поняття, зміст та види правовідносин. Об’єкти цивільних прав.

Поняття цивільного правовідношення. Характерні ознаки цивільних правовідносин.

Елементи цивільного правовідношення. Визначення суб’єкту цивільного правовідношенні у ст.2 ЦК України. Фізична особа як учасник цивільного правовідношення. Юридична особа як учасник цивільного правовідношення. Інші учасники цивільних правовідносин: держава Україна, АР Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб’єкти публічного права.

Поняття об’єкту цивільного правовідношення.

Зміст цивільного правовідношення. Суб’єктивне цивільне право. Суб’єктивний цивільний обов’язок.

Види цивільно-правових відносин. Поняття майнового правовідношення та його характеристика. Поняття особистого немайнового правовідношення та його характеристика. Організаційні правовідносини як допоміжні правовідносини у механізмі цивільно-правового регулювання.

Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин. Поняття та система юридичних фактів.

Поняття та види об’єктів цивільних прав.

Речі як об’єкти цивільних прав. Поняття речей як об’єктів цивільних прав. Класифікація речей. Рухомі та нерухомі речі. Подільні та неподільні речі. Речі, визначені індивідуальними ознаками та родовими ознаками. Споживні та неспоживні речі. Головна річ та приналежність. Складні речі. Складова частина речі. Продукція, плоди і доходи.

Гроші, валютні цінності та цінні папери як об’єкти цивільних прав.

Майно.

Поняття правового режиму речей.

Результати дій як об’єкти цивільних прав та інші об’єкти цивільних прав.

Тема 3. Фізична особа як суб’єкт цивільного права.

Загальні положення про фізичну особу за ЦК України. Правосуб’єктність фізичної особи. Правоздатність фізичної особи. Дієздатність фізичної особи.

Диференціація обсягу дієздатності фізичної особи. Повна дієздатність фізичної особи. Неповна дієздатність фізичної особи. Часткова дієздатність фізичної особи.

Обмеження дієздатності фізичної особи: підстави та порядок. Правові наслідки обмеження цивільної дієздатності фізичної особи. Поновлення цивільної дієздатності.

Визнання фізичної особи недієздатною: підстави та порядок. Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною. Поновлення цивільної дієздатності особи, яка була визнана недієздатною.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою: підстави та порядок.

Оголошення фізичної особи померлою: підстави та порядок.

Ім’я фізичної особи. Псевдонім. Місце проживання фізичної особи.

Фізична особа як підприємець. Цивільно-правова відповідальність фізичної особи-підприємця.

Акти цивільного стану: поняття, види. Державна реєстрація актів цивільного стану.

Опіка та піклування: поняття і завдання. Органи опіки та піклування. Права та обов’язки опікуна та піклувальника. Опіка над майном. Звільнення опікуна та піклувальника. Припинення опіки та піклування.

Тема 4. Юридична особа як суб’єкт цивільного права. Держава, Автономна Республіка Крим та територіальні громади як учасники цивільних правовідносин.

Поняття та ознаки юридичної особи. Суть юридичної особи.

Правосуб’єктність юридичної особи. Універсальність правоздатності юридичної особи. Дієздатність юридичної особи. Державна реєстрація юридичної особи.

Класифікація юридичних осіб. Державні і комунальні юридичні особи. Комерційні і некомерційні юридичні особи. Господарюючі і негосподарюючі юридичні особи. Унітарні та створені кількома засновниками юридичні особи. Юридичні особи приватного та публічного права.

Види юридичних осіб приватного права. Організаційно-правові форми юридичних осіб. Товариство. Установа. Інші форми.

Підприємницькі товариства: господарські товариства та виробничі кооперативи. Види господарських товариств. Непідприємницькі товариства.

Порядок виникнення та припинення юридичної особи.

Участь держави у цивільних правовідносинах: підстави, загальні засади. Цивільна правоздатність держави, Автономної Республіки Крим та територіальних громад. Реалізація цивільної дієздатності держави.

Відповідальність за зобов’язаннями держави, Автономної Республіки Крим та територіальних громад.