Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП цивільне право МВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Тема 8. Загальна характеристика права власності. Набуття і припинення права власності. Види права власності.

Право власності в системі речових прав. Поняття власності і права власності. Право власності в об’єктивному сенсі та право власності в суб’єктивному сенсі. Характерні ознаки права власності як суб’єктивного права.

Зміст права власності. Правомочність володіння, правомочність користування та право мочність розпорядження як складові змісту права власності. Здійснення права власності.

Право господарського відання і право оперативного управління як засоби здійснення права власності.

Загальні положення про набуття права власності.

Способи набуття права власності. Первісні (первинні) способи набуття права власності. Виробництво. Специфікація або переробка. Володіння плодами і доходами. Привласнення загальнодоступних дарів природи. Безхазяйне майно. Знахідка. Скарб. Набувальна давність. Приватизація державного майна.

Похідні способи набуття права власності. Набуття права власності за договором. Спадкування.

Способи припинення права власності. Припинення права власності з волі власника. Відчуження майна. Відмова від права власності. Знищення майна. Припинення права власності незалежно від волі власника. Викуп земельної ділянки з метою суспільної необхідності. Припинення права власності особи на майно, яке не може їй належати. Припинення права власності на нерухоме майно у зв’язку з викупом земельної ділянки, на якій воно розміщуються. Викуп пам’ятки історії та культури, що утримується безгосподарно. Реквізиція. Конфіскація.

Класифікації права власності. Види права власності за суб’єктом.

Право публічної власності: право власності Українського народу, право державної власності, право комунальної власності, право власності Автономної Республіки Крим, право приватної власності суб’єктів цивільного права.

Право приватної власності. Поняття, суб’єкти, види.

Тема 9. Право спільної власності. Речові права на чуже майно. Захист права власності.

Поняття права спільної власності. Здійснення права спільної власності.

Право спільної часткової власності. Здійснення права спільної часткової власності. Ідеальна частка. Реальна частка. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності. Виділ частки. Припинення права на частку. Звернення стягнення на частку. Поділ майна, що є у спільній частковій власності.

Право спільної сумісної власності. Здійснення права спільної сумісної власності. Виділ частки. Припинення права на частку. Звернення стягнення на частку. Поділ майна, що є у спільній сумісній власності.

Право власності на землю. Право власності на житло. Поняття та здійснення.

Загальна характеристика речових прав на чуже майно. Поняття та види.

Право володіння чужим майном. Законне володіння. Незаконне володіння: добросовісне володіння та недобросовісне володіння.

Право обмеженого користування чужим майном (сервітут). Види сервітутів. Встановлення, зміст та припинення сервітуту. Права та обов’язки користувача.

Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис). Встановлення, зміст та припинення емфітевзису. Права та обов’язки землекористувача та власника земельної ділянки.

Право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій). Виникнення, зміст та припинення суперфіцію. Права та обов’язки землекористувача та власника земельної ділянки, наданої для забудови.

Загальна характеристика захисту права власності. Способи захисту речових прав: речово-правові та зобов’язально-правові.

Віндикаційний позов. Суб’єкти віндикації. Формулювання позовних вимог.

Негаторний позов. Суб’єкти пред’явлення позову. Формулювання позовних вимог.

Визнання права власності.

Інші засоби захисту права власності. Вимога про звільнення майна з-під арешту.

Модуль ІІ.