Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_pos_ibn_teor_ya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

3.2.2 Звільнення від покарання у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності – (ч. 5 ст. 74 кк, ст. 49 кк )

Частиною 5 ст. 74 КК визначена можливість звільнення від покарання за наявності підстав, визначених статтею 49 КК, а саме - у зв’язку із закінченням строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності. Відразу постає питання щодо конкуренції зазначених кримінально-правових норм, а точніше – коли застосовувати одну з них. В навчальній літературі це питання зазвичай не висвітлюється. У пошуках відповіді на нього доцільно орієнтуватися на висновок професора А. О. Пінаєва, на думку якого можливість звільнення від покарання за правилами ст. 49 КК настає тоді, коли строки давності притягнення до кримінальної відповідальності закінчуються у не в період проведення досудового слідства, а в період судового слідства. За кримінально-процесуальним законодавством України судовий розгляд кримінальної справи зазвичай повинен завершуватися винесенням вироку. Тому в зазначеній ситуації суд повинен винести обвинувальний вирок, але, з огляду на те, що строки давності закінчились, винести його без визначення покарання, тобто звільнити особу від кримінальної відповідальності. Доречи, незважаючи на те, що в ч. 5 ст. 74 КК визначено, що особа може за вироком суду звільнена від покарання, за своєю природою цей вид звільнення від покарання все таки є обов’язковим.

3.2.3 Звільнення від покарання за хворобою (ч. 2 ст. 84 кк України)

Якщо судити з назви ст. 84 КК, вона мала б бути такою, що повністю присвячується зазначеному криимінально-правовому явищу, тобто звільненню від покарання. Насправді, положення цієї статті переважно присвячені іншій проблемі – регулюванню порядку звільнення не від покарання, а від відбування призначеного покарання.

Виключення становить лише ч. 2 ст. 84 КК. Її буквальне тлумачення приводить до висновку, що керуючись визначеними нею правилами можна звільнити особу не лише від відбування призначеного покарання, але й від власне покарання, тобто винести обвинувальний висновок без визначення в ньому покарання. В ній говориться, що особа, яка після вчинення злочину, захворіла на іншу (крім психічної) тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання.

Спільним наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань (Зараз Державна пенітенціарна служба України) та Міністерства охорони здоров'я України від 18 січня 2000 р. № 3/6 затверджено „Перелік захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання”. І хоча за назвою цього документу він регулює питання, пов’язані із звільненням від відбування покарання, його положення слід застосовувати також в ситуації, яка розглядається, оскільки іншого нормативного акту з цього приводу не існує.

Слід мати на увазі, що сам факт захворювання на тяжку хворобу, яка, однак, або не перешкоджає відбуванню покарання, або може бути вилікувана в процесі відбування покарання, не створює підстави для даного виду звільнення. Тому закон ви­магає, аби суд приймав рішення про те, що певна хвороба перешкоджає відбуванню особою покарання, з урахуванням тяжкості вчиненого зло­чину, характеру захворювання, особи засудженого та інших обставин справи (ч. 2 ст. 84 КК).

Передумовою цього виду звільнення від покарання є загальна передумова будь-якого звільнення від покарання, про яку йшлося на початку лекції, а саме – засудження особи за вчинення злочину. Підставою звільнення за хворобою є наявність у засудженої особи тяжкої не психічної хвороби, яка перешкоджає відбуванню покарання. Законодавець чомусь визначив у ч. 2 ст. 84 КК часом виникнення цієї хвороби період „після вчинення злочину”. Раціональне пояснення такого рішення важко придумати. На мою думку, на таке звільнення від покарання може претендувати й особа, яка страждала зазначеною хворобою, що перешкоджає відбуванню покарання, і до вчинення злочину. Час вчинення злочину жодним чином не впливає на визначення характеру захворювання особи, який (характер захворювання) залишається єдиною підставою застосування цього виду звільнення від покарання.

Стосовно осіб, які захворіли на психічну хворобу, звільнення від покарання статтею 84 КК не передбачено. Можливе лише звільнення від відбування призначеного покарання таких осіб. Разом з тим, слід розмежовувати ситуації, коли психічна хвороба має своїм наслідком: а) втрату осудності; б) обмеження осудності. У випадку її втрати, коли особа стає неосудною, застосувати до неї звільнення від покарання неможливо, як і будь яку іншу форму кримінальної відповідальності. Така особа взагалі не підлягає кримінальній відповідальності.

Інша справа, коли наслідком психічного захворювання є стан обмеженої осудності. Обмежено осудна особа залишається осудною. До неї застосовується кримінальна відповідальність будь-якої з трьох її форм, в тому числі й звільнення від покарання. В законі зазначена ситуація спеціально не виокремлена. Про неї йшлося в одній з постанов пленуму Верховного суду України. (п..6 постанови „Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування” від 03.0602005 р. № 7). Претендувати на визнання такого звільнення від покарання самостійним його видом воно не може. Це, мабуть, різновид звільнення від покарання за хворобою, який слід передбачити в ч.2 ст. 84 КК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]