Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СР Укр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
75.26 Кб
Скачать
  1. Засоби милозвучності української мови

4.1 Теоретичний блок

Звуки в мовному потоці поєднуються за певними правилами, законами, властивими тій чи іншій мові. Українська мова є милозвучною. Найважливіша вимога милозвучності – рівномірне поєднання голосних і приголосних звуків, уникнення важких для вимови збігів. Цій вимозі підпорядковуються майже всі українські слова.

Найважливішим засобом милозвучності є чергуванн чергування голосних з приголосними, а саме і-й, у-в, які виступають як сполучники, прийменники або як перша літера слова: лист ішов, телеграма йшла, вчений – учений тощо.

Використання у-в, і-й залежить від таких правил:

  • між двома голосними вживається приголосний: море й океан; вогник у гавані;

  • між двома приголосними вживається голосний: океан і море; дзвонить у такт;

  • якщо не можна уникнути збігу голосного чи приголосного, у першу чергу уникаємо збіг голосних: сонце й вітер; вибори в міськраду;

  • не зважаючи на оточення у завжди вживається передд в, ф, льв, хв,тв, св: у Львові, у вікно тощо;

  • у деяких словах можуть додаватися або відкидатися голосні звуки: перед адміністрацією, переді мною.

Чергуються також частки ж-же, б- би. Після голосного вживається б, ж, після приголосного – же, би: сказав же, сказала ж; зробив би, зробила б.

4.2 Практичний блок

Завдання 1: Перепишіть словосполучення, виправляючи (де потрібно) порушення правил милозвучності.

Справа іде на лад, лунає у вухах, рятуватись втечею, йдуть в ногу, оце й все, в повній силі, далось взнаки, над всяке сподівання, в глибині душі, один у один, мірялись силою, а мені і невтямки, під мною, так й сказали, раз ураз, з щирою душею, от тобі й маєш, раніше й тепер, до того ідеться.

Завдання 2. Виберіть правильний варіант.

Сидіти (у,в)автобусі, запитати (у,в) фінансистів, погляд (у,в) майбутнє. Успіхів (у,в) роботі, (у,в) твоєму розпорядженні, поїхала (у,в) відрядження. Приходила (у,в) відділ, подякували (у,в) листах, підтримати Вас (у,в) цьому. Успіхи (у,в) роботі, записати (у,в) журналі, зафіксуйте (у,в) протоколі.

Завдання 3. Уважно прочитайте уривок з історичної розвідки А. Чайковського „Запоріжжя”. Виберіть із двох запропонованих варіантів правильний. Поясніть свій вибір.

Торгівля й гроші на Запоріжжі

Запорожці вели торгівлю з Московщиною, Польщею, Татарщиною (і,й) Туреччиною. Торгівля була або замінна, або за готівку. Запорожжя продавало скот, коні, вівці, кози, рибу, мед (і,й) звірині шкури та коров’яче масло, на яке був великий попит в Криму від татар. До того ж ще через запорозькі землі (й,і)шли перевозові шляхи (із,з) тих країн на південь (і,й) на північ. Ті купці платили запорожцям за перевіз (і.й) перевозове мито. Чумацтво тоді було дуже розвинене. Великі чумацькі валки йшли на Крим, відкіля привозили сіль, кримські смушки, вино; з Туреччини привозили крицю (й,та) кращу зброю, а(з,із) Московщини – жито, горілку, (з,із) Польщі – залізо, сукно, полотно, кремінь до рушниць, бруски для гостріння кіс, папір. Чумакам видавали запорозькі перепустки по-турецьки. Другий уряд митний, (в,у)же татарський, був на перекопській шийці. Хто заплатив тут мито (і,й) добув перепустку, міг (в,у)же безпечно перейти (у,в)есь Крим (у,в)здовж (й,і) (у,в)поперек.

Другий торговий шлях (й,і)шов Дніпром на суднах. Товар привозили до Очакова, тут перекладали на турецькі торговельні судна (й,і) везли (в,у) Туреччину. Українські чумаки заїздили аж до ханської столиці Бахчисарая, звідкіля привозили на Україну вовну, сап’янці (там були тоді найкращі кожум’яки). Цей крам перевозили чумаки (в,у)Польщу (й,і,та) Московщину. З Очакова привозили чумаки на возах коріння, заграничні вина та горілки, шовкові тканини (й,і,та) багаті вибагливі сідла. (Із, з) таким самим крамом приїздили на Запоріжжя турецькі, грецькі купці аж до самої Січі. Їх судна ставали на річці Підпільній

На Запоріжжі не було своїх грошей. (В,У) обігу були гроші сусідські – тих країв, (з,із) якими вели торгівлю. Найбільше було грошей Московських (і,й) то мідяних, по 5 копійок. Щоб мати запас золота (в,у) запорозькій скарбниці, видав останній кошовий Калнишевський указ, щоб золоту монету, яка запорожцям діставалась міняли (у,в) скарбника на мідяки для звичайного обороту. Місцева торгівля велася на січовому базарі, про що (в,у)же велася мова. Тут треба ще згадати, що січові курені вели на базарі (в,у) крамниця своїх торгівлю на свій рахунок, незалежно від Січі (і,й) за це платили торгове