Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи по бюджетной системе_1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
331.26 Кб
Скачать

Планування видатків на освіту

Видатки на фінансування освіти включають витрати на заходи щодо середньої освіти, виховання дітей і підлітків, підготовки кадрів у професійно-технічних училищах та вищих навчальних закладах. Основними оперативно-виробничими показниками для планування бюджетних видатків у закладах освіти є: по школах — кількість класів і учнів; по дитячих установах — місць; по школах-інтернатах — кількість груп і вихованців; по професійно-технічних училищах і вищих навчальних закладах — кількість навчальних груп, учнів, студентів.

Основну частину видатків бюджету на освіту складає фінансування середніх загальноосвітніх шкіл. В основі визначення обсягів такого фінансування лежать два показники:

  • вихідний — кількість учнів;

  • похідний — кількість класів.

Ці показники відображаються на дві дати — 1 січня і 1 вересня планового бюджетного року.

Кількість учнів на 1 січня планового року приймається на рівні контингенту на 1 вересня поточного року. Кількість учнів на 1 вересня планового року визначається з урахуванням повного переходу учнів з класу в клас. Наприклад, кількість учнів 2-х класів на 1 вересня дорівнює кількості учнів 1-х класів на 1 січня. Кількість учнів 1-х класів на 1 вересня поточного року встановлюється на основі перепису дітей у районі функціонування школи. Кількість учнів 10-х класів визначається з урахуванням вступу до ПТУ і коледжів випускників 9-х класів.

Кількість класів визначається на кожну дату, виходячи з нормативів наповнюваності одного класу. Вони встановлені на такому рівні:

  • 1—9 класи — 30 учнів;

  • 10—11 класи — 35 учнів.

Оскільки бюджетний рік не збігається з навчальним, окрім показників на 1 січня і 1 вересня, розраховуються середньорічні показники кількості класів або учнів за такою формулою:

.

Кількість педагогічних ставок на всі класи по даній групі класів (К) у середніх школах визначають за такою формулою:

,

де Кг — загальна кількість годин навчальних занять на тиждень за діючим навчальним планом;

Нг — норма навчального навантаження вчителя на тиждень.

Місячна заробітна плата вчителя за навчальні години (Онг) розраховується за такою формулою:

,

де С — встановлена тарифна ставка з урахуванням підвищень. Встановлюється залежно від освіти (середня, середня спеціальна, неповна вища, вища) і кваліфікаційних категорій (вчитель, вчитель-методист, заслужений вчитель, народний вчитель);

Кг — фактичне число годин роботи вчителя на тиждень (кількість годин педагогічного навантаження на тиждень);

Нг —норма навчального (педагогічного) навантаження вчителя на тиждень (1—4 класи — 20 годин, 5—11 класи — 18 годин).

Доплата за перевірку зошитів встановлена для вчителів початкової школи та в старших класах з таких предметів: мова та література, математика, іноземна мова. Сума доплати визначається за формулою:

,

де Нз — норматив оплати за перевірку зошитів з даного предмета.

На основі тарифікаційного списку по кожній групі класів (1—4, 5—9, 10—11) визначається середня ставка заробітної плати вчителя (Сср) на місяць, яка розраховується за такою формулою:

,

де Ф — фонд заробітної плати вчителів відповідної групи класів за місяць (без додаткової оплати за класне керівництво, завіду­вання кабінетами та ін.).

Фонд заробітної плати педагогічного персоналу (Фпед) по місь­ких школах розраховується за такою формулою:

,

де K1i, К2i — кількість класів на 1 січня і 1 вересня планованого року відповідно по i-й гpyпі класів (1—4, 5—9, 10—11);

Чi — число педагогічних ставок на один клас пo i-й групі класів;

Pcpi — середні витрати на перевірку зошитів в одному клacі i-ї групи, встановлений, виходячи з тарифікації.