Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ландшафтна архітектура.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Проектування робіт по озелененню

Об'єкти зеленого будівництва проектують на підставі існуючих правил і норм планування і забудови міст, спеціальних інструкцій, рекомендацій і кошторисних норм, затверджених на промислове і цивільне будівництво, а також на підставі вивчення передового досвіду в цій області.

Проектування об'єктів зеленого будівництва має бути пов'язане з проектами планування, забудови і комплексного озеленення міста. Воно включає 2 стадії: 1 – складання завдання на проектування і 2– розробки проекту. Завдання на проектування складає замовник із залученням проектної організації. Воно затверджується вищестоящою організацією, яка надалі затверджує вже готовий проект і кошторисно-фінансовий розрахунок. Після отримання завдання на проектування приступають до розробки технічного проекту і складання робочих креслень. Технічний проект – основний документ. Він складається з текстової і графічної часток.

Графічна частина включає:

1. Копію генерального плану з нанесенням проектованих об'єктів озеленення (М 1:2000); 2. Копію ґрунтової карти (М 1:2000);

3. Робочі креслення (ескізи, розбивочний і посадочний креслення М 1:500);

4. Генеральний план об'єкту.

Текстова частка включає записку пояснення з обґрунтуванням і поясненням запроектованих заходів.

Основний документ технічного проекту (генеральний план) викреслюють на щільному папері тушшю і розфарбовують.

1 етап. На листі паперу складається ескіз озеленюваної ділянки. При цьому намічають місця споруд, декоративних споруд, майданчиків, дорожньої мережі, ділянок, зайнятих деревними і чагарниковими рослинами, газонами, кольорами (клумби, рабатки). Потім по ескізу складають план озеленюваної ділянки, на яку в масштабі наносять всі запроектовані елементи озеленення і кожен з них позначають цифрою.

2 етап. Для перенесення плану проекту в натуру складається розбивочне креслення. На нім указують межі ділянки, розміри будівель, майданчиків, дорогий, газонів, квітників, а також ділянок, що засаджуються деревами і чагарниками. Крім того, мають бути вказані головні і допоміжні осі, ходові лінії і прив'язані до них лінії доріжок, майданчиків і інших елементів озеленення. Кінці осей прив'язують до меж ділянки і постійних точок споруд.

3 етап. Для посіву і посадки рослин складають посадочне креслення і відомість. Посадочне креслення виконують в тому ж масштабі, що і розбивочний. На нім позначають всі одиночні, рядові і групові посадки дерев і чагарників і указують відстань між рослинами, а також групи кольорів, квітники, клумби і рабатки. Відстань між саджанцями і розміри посадочних ям і траншей приведені в таблиці. 2.

Насадження

Відстань між рослинами, м

Розмір ями і траншеї (ширина х глибина), м

Дерева

Одиночні посадки

-

0,8 х 0,7

Лінійні вуличні

4-6

0,8 х 0,7

Алейні

3

0,8 х 0,7

Групи і куртини

2-3

0,8 х 0,7

Чагарники

Одиночні

-

0,6 х 0,6

Одиночні

0,5-1,0

0,6 х 0,6

Групи

1-2

0,6 х 0,6

Від стін будівель і від різних комунікацій при посадці дерев відступають на 5-7 м, при посадці чагарників – на 1-1,5 м.

До посадочного креслення прикладають посадочну відомість, в якій дається найменування всіх рослин, що намічаються до посадки (згідно нумерації на посадочному кресленні), їх кількість і площа посадочних ям (траншей).

Площа посадочного місця для одного дерева або чагарнику обчислюється як площа круга; наприклад, при діаметрі ями 0,8 м матимемо 3,14 * 0,16 = 0,5 м2.

№ ділянки

Рослини (дер. и чагар.)

Загальне число посадкових місць

Площа, м2

одного місця

загальна

1

Каштан кінський

46

0,7 х 0,7 = 0,5

0,5 х 46 = 23

2

Для посіву і посадки рослин на газонах, рабатках і клумбах складають окремі розбивочне і посадочні креслення (або суміщені) і відомості.