Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори(2) (1).docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
66.2 Кб
Скачать

19. Подвійне громадянство і безгромадянство – міжнародно-правові аспекти

Подвійне громадянство Подвійне громадянство (біпатризм) - це правове положення особи, яке свідчить про те, що вона є громадянином двох або більше держав відповідно до їхніх законів. Іншими словами, придбання подвійного громадянства здійснюється тільки в силу норм національного законодавства різних государств15. Подвійне громадянство виникає: 1) при територіальних змінах; 2) при міграції населення; 3) у разі колізії при застосуванні законів про набуття громадянства; 4) у результаті змішаних шлюбів і при усиновленні; 5) при натуралізації, якщо особа, яка купує громадянство іншої країни , не втрачає свого колишнього громадянства і так далее. Безгромадянства - це становище особи, яка не перебуває у громадянстві ні однієї з держав. Апатриди підпорядковуються юрисдикції тієї держави, на території якого воно проживають, але вони мають менший обсягом прав і свобод, ніж громадяни держави проживання. Вони обмежені в користуванні цивільними і політичними правами, позбавлені можливості звернутися до дипломатичної защіте17. Безгромадянства може виникнути: 1) у разі, коли одна держава позбавляє особу свого громадянства і не надає йому можливість відразу придбати громадянство іншої держави; 2) при втраті громадянства, якщо ця особа добровільно вийшло з громадянства своєї держави і не набула громадянства в іншій державі; 3) при зміні громадянства жінки з причини вступу в шлюб, коли відповідно до законодавства країни її громадянства вона при вступі в шлюб з іноземцем автоматично втрачає колишнє громадянство; г) у певних випадках внаслідок територіальних ізмененій13. Правовий статус осіб без громадянства визначений Конвенцією про статус апатридів 1954 року. Вона говорить, що «особистий статус осіб без громадянства визначається законами країни його домициля або, якщо у нього такого немає, законами країни його проживання». У кожного апатриди існують зобов'язання перед країною, в якій він знаходиться, згідно з якими, зокрема, він повинен дотримуватися законів та постанов, а також заходів, які застосовуються для підтримання громадського порядку. Конвенції 1954 року зобов'язує держави-учасниці надавати апатридам таке ж правове становище, яким користуються іноземні громадяни на їх території, в тому числі щодо: 1) рухомого і нерухомого майна; 2) права на асоціацію; 3) роботи за наймом, роботи на власному підприємстві, заняття вільними професіями; 4) свободи передвіженія14.  У питаннях авторських і промислових прав, звернення і суд, початкової освіти, правової допомоги апатридам повинні бути надані права, якими користуються власні громадяни держав. 

82. ПРОЛОНГАЦИЯ — (от лат. prolongatio удлинять) продление срока действия договора, векселя, займа. 

63.Реторсії (від лат. retorsio — зворотна дія) — обмежувальні заходи, що застосовуються однією державою у відповідь на аналогічні дії іншої держави, що завдають економічної або моральної шкоди першій. Такі дії, як правило, мають на меті поновлення принципу взаємності у відносинах відповідних держав. Заходи, що використовуються як реторсії, повинні бути пропорційними (порівнянними) з актами, що їх спричинили, і мають бути припинені з моменту поновлення попереднього стану.

Репресалії (від лат. represalialе — стримувати, зупиняти) — примусові заходи, що застосовує одна держава у відповідь на неправомірні дії іншої. Сукупність реторсій і репресалій у двосторонніх торговельних відносинах призводить до ситуації «торговельної війни» між країнами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]