Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кур. пр. ОКС.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

1.2 Основні етапи проектування

Послідовність етапів проектування, яку можна взяти за основну, приведена в наступному алгоритмі.

1) Розробка вимог до пристрою, який проектується:

2) Розробка структури, визначення технічних характеристик;

3) Розробка та обгрунтування функціональної схеми;

4) Розробка та обгрунтування принципової схеми:

5) Розбиття схеми на окремі елементарні функціональні вузли (блоки) та проведення необхідних розрахунків для кожного з них;

6) Вибір елементної бази:

7) Використання та розробка спеціалізованих мікросхем;

8) Підготовка конструкторсько-технологічної документації, пояснювальної записки (ПЗ).

Перший етап - розробка вимог до пристрою, що проектується описаний в п.1.3.

Другий етап - розробка структурної схеми, де вивчають існуючі технічні рішення та пристрої, які схожі на проектний. Проводять аналіз можливих принципів побудови, достатніми для порівняння його з іншими показниками: по швидкості, точності, надійності, вартості і т.п. По результатам порівняння обирають найкращий варіант, встановлюють загальні технічні характеристики.

Третій етап - розробка принципової схеми. На даному етапі проводять електричний розрахунок всіх елементів

В результаті отримують принципову схему і технічні вимоги на розробку пристрою. На принциповій схемі показують всі елементи з позначенням виводів, а також з'єднань.

Четвертий етап - ділення принципової схеми на блоки. Основний критерій при діленні є мінімальна кількість зовнішніх виводів типових вузлів при їх максимальній складності і функціональній закінченості. Це дозволяє проводити прискорений ремонт необхідних вузлів методом простої заміни типових блоків.

П’ятий етап - вибір елементної бази, де обирають необхідні елементи виходячи з основних вимог до апаратури (потужність, швидкість, частотні характеристики і т.п.).

Шостий етап - розробка конструкторсько-технологічної апаратури, яка б мала мінімальну вагу, габарити, забезпечувала необхідний температурний режим, зручність експлуатації та ремонту. При цьому повинні бути максимально використанні уніфіковані і стандартизовані елементи конструкції, типові технологічні процеси.

Треба зауважити, що всі етапи проектування утворюють зворотні зв'язки між собою, тому при проектуванні фактичної апаратури використовують ряд послідовних уточнень при зверненні до відповідного етапу.

Складність сучасних електронних систем, що проектуються, достатньо висока. Тому використовують сучасні методи проектування на ЕОМ з використанням прикладних пакетів, серед яких найбільшу популярність отримали PCAD, ORCAD, AUTOCAD, Micro CAP, WorkBench. Accel_EDA та інші. При проведенні курсового проектування вважається, що студенти знайомі з відвідними пакетами для проведення моделювання та автоматизації необхідних процесів проектування.

Курсова робота включає ПЗ і графічну частину у виглядів креслень і плакатів.

ПЗ курсової роботи містить в собі пояснювальні записки ескізної (ПЗ-Е) і технічної (ПЗ-Т) частин.

ПЗ-Е включає такі підрозділи: вступ; призначення та область застосування; попередній розрахунок та обгрунтування структурної схеми пристрою.

ПЗ-Т містить такі підрозділи: розрахунок електричних параметрів і обгрунтування принципової схеми функціональних вузлів пристрою, схему електричну принципову, перелік літератури.

Пояснювальна записка як текстовий конструкторський документ повинен відповідати існуючим стандартам.

ПЗ слід виконувати по наступній методиці.

Розділи, які великі по об'єму і охоплюють різні напрямки роботи, розбивають на підрозділи з подвійною нумерацією арабськими цифрами. Розрахунки необхідно проводити за схемою: постановка задачі (мета), вихідні дані, методика, результати, висновки. При внесенні формул слід використовувати стандартні формалізовані позначення, а потім підставляти числові значення; кінцевий результат записують без проміжних викладок. При цьому точність результату не повинна перевищувати точності вихідних даних. Формули нумерувати тільки в випадку наступного звернення до них у тексті.

Рисунки, графіки і таблиці повинні бути виконані в відповідності з правилами ЄСКД, мати свою нумерацію і тематичні заголовки.

В ПЗ слід приводити тільки ті матеріали, які необхідні для прийняття рішень й вказувати використані джерела (стандарти, книги, статті і т.д.), які необхідно привести в переліку літератури.

В висновках необхідно вказати на відповідність виконаної роботи завданню на проектування, коротко викласти технічні характеристики пристрою, що був спроектований, відмітити можливі напрямки вдосконалення пристрою. В додатках можуть бути включені програми і результати розрахунків на ЕОМ, перелік елементів, матеріали довідникового характеру.

Графічна частина курсової роботи складається з:

• Схеми електричної структурної Е1 (або функціональної Е2) — 1 лист формату А2-АЗ;

• Схеми електричної принципової ЕЗ - 1 лист формату А2-А1;

Склад графічної роботи і спосіб її виконання визначає керівник роботи.