Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кур. пр. ОКС.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

1.3 Технічне завдання.

Перший етап при проведенні проектування - розробка вимог до пристрою, що проектується, тобто технічне завдання (ТЗ).

ТЗ встановлює призначення та область застосування апаратури, її основні характеристики. До таких характеристик відносяться напруга живлення, швидкість, точність, кількість розрядів, потужність яка споживається, надійність і т.п. В ТЗ вказується умови експлуатації пристрою, кліматичні параметри, механічні впливи.

ТЗ повинно складатися з врахуванням фактичних можливостей реалізації даного пристрою.

При виконанні курсової роботи в якості джерел інформації можуть бути використані нормативні матеріали, стандарти каталоги, довідникова література. При виконанні роботи обов'язково слід відобразити наступні питання.

1 Показники пристрою (характеризують властивості виробу), які визначають його основні функції та область застосування: основні електричні показники (напруга живлення, елементна база, типи використаних елементів); конструкторські показники (габаритні розміри, вага); стійкість на вплив кліматичних та механічних факторів.

2 Показники надійності (ймовірність безвідмовної роботи, середній час роботи на відмову).

3 Ергономічні та естетичні показники.

4 Показники технологічності (серійна спроможність).

5 Показники безпеки.

Технічні вимоги визначаються призначенням пристрою, класом, групою складності пристрою. Вимоги до ТЗ не повинні бути менше вимог, приведених в нормативній літературі.

2 Виконання основної частини курсового проекту

2.1 Аналіз технічного завдання.

У цьому розділі необхідно скласти опис алгоритму роботи пристрою, який проектується - як словесне, так і з використанням тимчасових діаграм, граф-схем алгоритмів, таблиць переходів і т.п. усвідомити призначення і функції, виконувані пристроєм, а потім викласти можливі шляхи рішення поставленої задачі з застосуванням структурних схем. При цьому користаються навчальною і технічною літературою, періодичними науково-технічними виданнями і базами знань по темі курсового проекту.

Наприклад, якщо в ТЗ потрібно розробити керуючий автомат, то рекомендується відзначити, що він може бути реалізований або як автомат із твердою логікою, або як автомат зі збереженої в пам'яті логікою. Останні можуть бути реалізовані як на основі постійного запам'ятовуючого пристрою (ПЗП), так і на основі програмувальних логічних матриць (ПЛМ)

2.2 Розробка структурної схеми.

Після того. як обрано кілька можливих варіантів структурних схем, треба використовувати той варіант, що найбільшою мірою відповідає вимогам ТЗ: по швидкодії, складності, точності виконання операцій, універсальності, надійності. Цей варіант структурної схеми необхідно розглянути докладніше, із указівкою, крім основних, ще і допоміжних вузлів: генератора імпульсів синхронізації, схеми скидання і т.п.