Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хвойні та дрібнолистяні бореальні ліси.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
148.64 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Геолого-географічний факультет

Кафедра фізичної географії та картографії

Біогеографія

Реферат

«Хвойні та дрібнолистяні бореальні ліси»

Виконали

студенти О. В. Шпурік (реферат)

групи ГГ-21 К. В. Даніліна(конспект)

О. Ю. Христосова(питання)

Ю. Р. Грубіян(доповідь)

С. М. Тимошенко(доповідь)

І. О. Медведєва(презентація)

Перевірила

ст. викладач О. І. Сінна

Харків

2011

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………….

3

  1. ГЕОГРАФІЧНЕ РОЗМІЩЕННЯ…………….....................................

4

  1. УМОВИ ФОРМУВАННЯ…….……………………………………...

5

  1. ВИДОВИЙ СКЛАД………………………………………………......

8

3.1. Спільноти фотоавтотрофів………………………………….......

8

3.2. Спільноти гетеротрофів…………………………………………

10

ВИСНОВКИ……………………………………………………………....…

16

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………......

18

ВСТУП

Бореальні ліси - це найбільший біом планети, який грає величезну роль в кліматичних процесах, що відбуваються на нашій Землі.

Бореальні хвойні ліси, відомі в загально-географічній і ботаніко-географічної літературі під назвою тайги простягаються безперервною смугою через Євразію і Північну Америку і утворюють єдину циркумбореальную зону. Ширина пояса хвойних лісів в Євразії досягає максимуму в межиріччі Єнисею та Лени, в Північній Америці максимальна ширина цього поясу на Тихоокеанському узбережжі

Бореальними лісами північної півкулі називають переважно хвойні ліси, що тягнуться від лісотундри до середніх широт і виростають в умовах холодного, помірно-холодного і помірного клімату.

Бореальні ліси переважно представлені темнохвойними породами дерев - ялинцею, сибірською кедровою сосною (сибірський кедр) і світло-хвойними - модриною, сосною.

Існуючі в даний час біоми бореальних лісів сформувалися в кінці льодовикового періоду (близько 10000 років тому). Видове різноманіття, яке ми спостерігаємо в даний час в північних лісах, існує на протязі останніх 5000 років.

Ґрунти північних лісів підзолисті (на півночі) і дерново-підзолисті (на півдні), ґрунтовий розчин яких має кислу реакцію. Вміст гумусу становить 5-7%.

1. Географічне розміщення

Бореальними називають ліси північної півкулі від їх північного кордону з лісотундрою до середніх широт, які ростуть в умовах холодного, помірно-холодного і помірного клімату. Переважно хвойні, у південній частині їх поширення також хвойно-листяні. Зона таких лісів виділяється в основному між 50 і 70 ° пн. ш. в межах, приблизно відповідних липневим ізотермам 13 і 18 ° С. Виростають в широтному поясі між арктичної тундрою і лісами помірного поясу. Загальна площа лісових земель бореального поясу планети оцінюється в 1,2 млрд. га, з них 0,92 млрд. гектар зімкнутих лісів, в тому числі 0,64 млрд. гектар лісів, званих експлуатаційними.

Хвойні і дрібнолисті ліси утворюють циркумбореальну, більш-менш правильну широтну зону, що простягнулася через материки Євразія і Північна Америка. Цю зону зазвичай називають тайговою. Крім хвойних і дрібнолистяних порід, деяку участь у створенні образу ландшафту приймають і широколистяні види дерев, особливо це помітно в деяких районах Північної Америки. З півдня тайгова зона межує з широколистяними лісами, лісостепами або лесопреріями (в глибинах континенту). На півночі вона утворює кордон замкнутих лісів і через лісотундрової криволісся поступово переходить до безлісих співтовариств Субарктики.

Бореальні ліси ростуть в основному в Північній півкулі. Їх загальна площа в Північній Америці та Євразії складає майже 30% загальної площі лісів планети.

В цілому площа бореальних лісів складає 82,1% загальної площі лісів шести країн, на території яких вони ростуть. У Канаді бореальні ліси це 75% лісів, у США (Аляска) - 88%, у Норвегії - 80%, у Швеції - 77%, у Фінляндії - 98% і в Росії - у середньому близько 67%.