Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хвойні та дрібнолистяні бореальні ліси.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
148.64 Кб
Скачать

Висновки

Бореальні ліси – це ліси північної півкулі від їх північного кордону з лісотундрою до середніх широт, які ростуть в умовах холодного, помірно-холодного і помірного клімату.

Деревостій в бореальних лісах представлений ялиною сибірською або європейською, ялицею, соснами та модриною. У Північній Америці їх замінюють тсуга та псевдотсуга. Всі ці види в цілому маловибагливі щодо родючості ґрунту. Модрина переважає на сході Євразії, сосна тяжіє до сухих або заболочених ґрунтів. Для Земної кулі екологічно важливі соснові ліси - вони займають друге місце після вологих тропічних лісів за продукцією газоподібного кисню в розрахунку на одиницю поверхні ґрунту.

Фауна екосистем тайги багатша, ніж тундри. Важливим видом кормів є насіння шпилькових порід дерев. Ними харчується велика кількість видів гризунів та птахів. Врожаї насіння шпилькових порід досить сильно змінюються у різні роки, тому у тварин спостерігаються кочівлі. Важливим джерелом корму в тайзі є бруньки дерев та чагарників, їх широко використовують в їжу. Численні тут і комахи-фітофаги, зокрема, ті, що живляться деревиною. На деревах оселяється велика кількість видів паразитичних та сапрофітних грибів. Є тут також тварини ризофаги, що живляться корінням. Найбільш характерні в цій групі дротяники — личинки жуків-коваликів. Фауна хижаків представлена риссю, соболем, росомахою, вовком, бурим ведмедем, лисицею. Чимало тут комахоїдних видів птахів — дятли, повзики, дрозди, синиці та інші. Є тут також земноводні та плазуни. У тайзі трапляється багато кровосисних комах (кліщі, комарі, мошки та інші). У цілому трофічна мережа тайги багатша та складніша, ніж у тундрі. Трофічні ланцюги більш довгі та мають паралельні ділянки, тому екосистеми тайги порівняно з тундровими стійкіші до різних порушень.

За останні десятиліття в зоні бореальних лісів спостерігається різке зростання температур, особливо в зимовий період.

Здатність екосистеми бореальних лісів до депонування не поступається такою здатністю тропічним лісам (В екосистемах бореальних лісів більше половини вуглецю депоновано в підстилці та ґрунті).

Лісові пожежі є важливою частиною існування і еволюції бореальних лісів. Залежно від регіону, сильні пожежі періодично повторюються раз на 70-200 років.

Бореальні ліси багаті різноманітними природними ресурсами. У них зосереджені великі запаси промислової деревини. У північних лісах відкриті і розробляються найбільші родовища корисних копалин (вугілля, нафта, газ та ін.)

Список використаних джерел

  1. Биогеография материков. Пособие для учителей / Второв П.П., Дроздов Н.Н. – М., "Просвещение", 1974.

  2. Биогеография: Уч. для студ. вузов / Г.М.Абдурахманов, Д.У. Криволуцкий, Е.Г. Мяло, Г.Н. Огуреева. – М.: Издательский центр "Академия", 2003. – 480 с.

  3. Михайлов Н.И. Природа Сибири. М.: Мысль, 1986.

  4. Энциклопедия "Растения и животные". Животные Тайги http://www.internet-school.ru/Enc.ashx?item=361567

  5. http://bse.sci-lib.com/article108471.html

  6. http://geoplants.info/xvojnye-lesa.html

  7. http://reff.net.ua/12826-Obshaya_harakteristika_lesov_Evropeiyskogo_ Severa _ Rossii. html

  8. http://www.3planet.ru/nature/biology/1670.htm

  9. http://www.ecology-portal.ru/publ/khvojnye_borealnye_lesa/4-1-0-1212

  10. http://www.megabook.ru/Article.asp?AID=676410

  11. http://www.molodan.org.ua/boreal.html

  12. http://www.vseozemle.ru/2008-05-04-18-31-40/2008-05-04-18-39-16/127-2008-05-10-13-54-52.html