Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_розрах_ФА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Розділ 1. Порядок виконання та структура розрахунково-графічної роботи

Розрахункова робота складається з вступу, двох розділів, висновків і пропозицій. Загальний її обсяг повинен складати 35-45 сторінок машинописного тексту. Як правило, розрахункова робота включає наступні розділи:

ВСТУП (2-3 стор.);

РОЗДІЛ 1.Загально-аналітична частина (10-12 стор.);

РОЗДІЛ 2.Основна (конструктивна) частина (15-20стор.);

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ (3-4 стор.);

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.

ДОДАТКИ.

Кожний розділ може підрозділятися на підрозділи, що послідовно і логічно розкривають основний зміст дослідження. Всі розділи доцільно завершувати висновками, у котрих коротко формулювати основні результати вивчення суті розглянутого кола питань.

У вступі підкреслюється актуальність обраного напрямку дослідження, його значення, чітко визначається мета, відповідно до якої формулюються конкретні задачі, вирішення яких забезпечує її досягнення. Мета і задачі повинні відображати основний напрямок роботи; указувати на вирішення яких практичних задач спрямована дана робота.

Далі називається об'єкт дослідження, вибір якого аргументується поставленою метою дослідження; указуються матеріали, використані при виконанні роботи; коротко викладається методика виконання; називаються застосовувані прийоми і методи дослідження.

Перший розділ містить організаційно-економічний аналіз стану досліджуваного підприємства, який повинен бути досить глибоким і цілеспрямованим, ґрунтуватися на використанні великого фактичного матеріалу. Досліджувані фактичні дані повинні охоплювати не менше 3-5 років.

Джерелом інформації є планові і фактичні показники господарської діяльності, статистична та бухгалтерська звітність, накази, розпорядження, результати спостережень, опитувань і обстежень та інших методів збирання первинної інформації, які використовує студент під час переддипломної практики.

Перший розділ повинен розкривати інформацію, що характеризує розміри, виробничий напрямок оцінка результатів господарської діяльності підприємства та економічної ефективності виробництва (додаток Д) та комплексну експертизу фінансового стану підприємства (додаток Е).

При аналізі умов виробництва варто зупинитися на характеристиці виробничого напрямку підприємства і його розмірів. Найбільш поглиблений аналіз дається по напрямках діяльності підприємства, яким присвячена розрахунково-графічна робота. Вивчення навіть вузького питання варто проводити у взаємозв'язку зі станом і ефективністю використання всіх основних чинників сільськогосподарського виробництва (землі, виробничих фондів, трудових ресурсів).

Другий розділ є аналітичним або конструктивним. Саме в ньому повною мірою повинна бути розкрита тема розрахунково-графічної роботи.

В силу різноманітності тематики та об'єктів вивчення заключний розділ розрахунково-графічної роботи в порівнянні з аналітичним повинен відрізнятися значно більшою індивідуальністю змісту і форми викладення. Він вимагає самостійності в дослідженні і характеризує індивідуальні здібності та можливості майбутнього фахівця.

Висновки і пропозиції завершують зміст роботи. У них резюмуються підсумки виконаного дослідження у вигляді узагальнення самих істотних положень. Висновки повинні відображати тільки зміст роботи, бути короткими, ясно і чітко сформульованими. При виконанні цих вимог суть роботи повинна бути зрозумілою по висновках і пропозиціях, не читаючи основного тексту.

Висновки складаються з окремих пунктів, невеликої кількості основних положень, викладених у діловій формі. Пункти висновків, що відносяться до оцінки стану виробництва, а особливо ті, що містять конструктивні пропозиції, повинні бути підкріплені цифрами з економічно-фінансових розрахунків розрахунково-графічної роботи. У цій частині роботи доцільно ще раз відзначити актуальність, наукове і практичне значення отриманих результатів, стан і перспективи їх впровадження.

Висновки вписуються у 5-9 пунктів, пронумерованих арабськими цифрами. Кожен пункт пишеться в межах одного абзацу і викладається конкретно, чітко, логічно, аргументовано з використанням за можливості цифрового матеріалу.

Після зроблених висновків студент повинен надати конкретні пропозиції, які логічно випливають з розрахунково-графічної роботи.

Список літературних джерел оформлюють згідно з вимогами ВАК України. Приклади оформлення бібліографічного опису у списку літературних джерел наведено в додатку В.

Список літературних джерел має містити не менше 20 літературних джерел, опублікованих переважно за останні 5 років.

Додатки оформлюють як продовження розрахунково-графічної роботи на наступних її сторінках, які не нумеруються.

У тексті розрахунково-графічної роботи на всі додатки мають бути посилання. Кожний додаток слід розташовувати на новій сторінці з написанням зверху посередині сторінки слова "Додаток" і його позначення. Згідно з ДСТУ 3008-95 додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, С, З, І, Ї, О, Ч, Ь, наприклад: Додаток А, Додаток Н і т.д. У випадку повного використання літер української абетки допускається позначати додатки А1 і т.д.

Додаток повинен мати заголовок, який друкують (записують) з великої літери окремим рядком симетрично тексту.

Обов’язковим є включення до додатків розрахунково-графічної роботи всіх форм фінансової звітності підприємства та форми № 50-с.г. за досліджуваний період. Такий додаток назви не повинен мати, а лише слово "Додаток".

Додатки, як правило, виконують на аркушах формату А4. Допускають оформлення додатків на аркушах формату АЗ, А4хЗ, А4х4, А2 і А1 згідно з ГОСТ 2.301-68.

Текст кожного додатка, за необхідності, може бути розділений на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, які нумерують у межах кожного додатка. Перед номером ставлять позначення цього додатка.