Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика расчета.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
750.08 Кб
Скачать

2.2 Розрахункове завдання за темою 2: «Оборотні кошти підприємства»

Під час створення підприємства або планування його діяльності на черговий плановий період виникає потреба у визначенні розміру оборот­них коштів. Тому в розрахунковій частині курсової роботи передбачено розрахунок нормативів оборотних коштів підприємства, який потрібно виконати на основі вихідних даних табл. З.1 та З.2 Додатка З.

Для оцінки ефективності використання оборотних коштів підприємства слід визначити показники оборотності оборотних коштів. У якості вихідних даних для розрахунку прийняти дані про обсяги виробництва та ціни на продукцію підприємства, наведені у табл. 3.5. При цьому припуститися, що обсяг реалізованої продукції дорівнює обсягу виробництва, а середній залишок оборотних коштів - сукупному нормативу обо­ротних коштів.

Методичні вказівки до виконання розрахункового завдання 2

Нормування оборотних коштів - це процес встановлення нормативів їх запасів.

Основним методом нормування оборотних засобів є метод прямого рахунку, тобто розрахунок запасів по кожному елементу оборотних коштів.

Сукупний норматив оборотних коштів дорівнює сумі нормативів по всіх їх елементах.

Норматив оборотних коштів у виробничих запасах, що належать до оборотних фондів, визначається за формулою:

Н вз = В сер.доб. х Н зап., (2.1)

де В сер.доб – вартість середньодобового споживання, грн.;

Н зап. – норма запасу, дні.

Нормативну величину оборотних коштів у незаверше­ному виробництві нзв) визначають за допомогою формули:

Н нзв = В тп х Т ц х К нв, (2.2)

де В тп - середньодобовий випуск товарної продукції за вироб­ничою собівартістю, грн.;

Т ц - середня тривалість виробничого циклу, дні;

К нв - коефіцієнт нарощування витрат (собівартості незавершеного виробництва).

Норматив оборотних коштів в запасах готової продукції на складі (Н гп) визначається як добуток вартості одноденного випуску готових виробів (Вд) на норму запасу готової продукції на складі в днях (Здн):

Н гп = Вд х Здн , грн. (2.3)

Норматив оборотних засобів у витратах майбутніх періодів (Н майб пер) розраховується виходячи із залишків коштів на початок періоду (Впоч) і суми витрат, які слід буде зробити в плановому році (Впл), за мінусом суми для майбутнього пога­шення витрат за рахунок собівартості продукції (В погаш.пл):

Н майб.пер. = Впоч + Впл – В погаш.пл., грн. (2.4)

Показниками оборотності оборотних коштів є:

- коефіцієнт оборотності (Коб) - показує кількість обертів за аналізуємий період часу і визначається відношенням обсягу реалізованої за аналізуємий період про­дукції (О рп) до середнього залишку нормованих оборот­них коштів (Оз):

Коб = Ор / Оз, об./період (2.5)

- коефіцієнт завантаження (Кзав) - показує, скільки оборотних коштів під­приємства припадає на одну гривню реалізованої продукції:

К зав = Оз / Ор, (2.6)

- тривалість одного обороту (Тоб) показує тривалість одного обо­роту оборотних засобів в днях і визначається за формулою:

Тоб = 360/Коб, дні. (2.7)

Після виконаних розрахунків зробити стислі висновки про структуру нормативів оборотних коштів підприємства та ефективності їх використання.