Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
молочні товари лекція.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
255.49 Кб
Скачать

5 Питання. Морозиво

Морозивопродукт, який отримують шляхом заморожування та збивання рідкої суміші, що містить в певному співвідношенні молочні продукти або плодово-ягідні наповнювачі, з додаванням цукру, стабілізаторів, смакових та ароматичних речовин.

Класифікація морозива.

В залежності від хімічного складу та технології морозиво поділяють на:

  • основне;

  • любительське.

За термічним станом:

  • м’яке (з температурою –5о…–7о С);

  • загартоване (з температурою не вище –12о С).

Морозиво характеризується високою харчовою, біологічною цінністю, хорошими органолептичними властивостями.

Хімічний склад морозива. У морозиві на молочній основі міститься від 3 до 15% і більше (пломбір) жиру. У більшості любительських видів морозива кількість жиру незначна (1-5%). В плодово-ягідних та ароматизованих видах морозива жир взагалі відсутній.

Морозиво багате цукрами, кількість яких складає від 14 (вершкове) до 27% (плодово-ягідне, ароматизоване. Із загальної кількості цукрів у морозиві на молочній основі міститься від 4 до 5% лактози.

Морозиво має у своєму складі 3-4% білкових речовин. Загальна кількість сухих речовин дуже висока і складає від 30 до 40%.

Енергетична цінність морозива – від 100 до 250 ккал /100 г.

Біологічна цінність морозива визначається вмістом білкових речовин, поліненасичених жирних кислот, органічних кислот, вітамінів і мінеральних речовин.

На формування асортименту морозива впливають такі фактори:

  • вид основної сировини;

  • вид добавок і їх співвідношення;

  • вміст жиру, цукру і сухих речовин;

  • наявність або відсутність глазурі;

  • вид глазурі ( в глазурованому);

  • призначення.

Асортиментні види основного морозива та їх загальна характеристика визначені на схемі ( рис. 3 ). Наповнювачами для основного морозива є сировина, яка утворює з сумішшю однорідну консистенцію. Добавки утворюють із сумішшю неоднорідну консистенцію – горіхи, ізюм, шматочки фруктів та ін.

Залежно від виду наповнювачів та добавок морозиво на молочній основі поділяється на кавове, шоколадне, горіхове, з ягодами, джемом та ін., крем-брюле, ескімо, мармурове тощо.

Рис. 3. Основні асортиментні види та характеристика морозива

Асортимент основних видів морозива на плодово-ягідній основі вузький: полуничне, вишневе, сливове, плодово-ягідне.

Ароматизоване морозиво – лимонне, полуничне, вишневе та ін.

Всі основні види морозива випускають глазурованими або неглазурованими. Глазур може бути шоколадна, молочно-шоколадна, горіхова, плодово-ягідна та ін. В якості наповнювачів використовують горіхи, цукати, ізюм, плоди, ягоди, варення, джем, повидло тощо.

Любительські види морозива випускають в меншій кількості і неширокому асортименті. Характерним для них є використання різноманітних видів сировини. Ці види морозива бувають на молочній і плодово-ягідній основі, з використанням вершків, яєць, крохмалю, сиропів, молочної сироватки. За структурою воно може бути багатошарове; торти, тістечка, сандвічі та ін.