Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_ekologi.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Розділ 10. Охорона навколишнього середовища при використанні добрив

Інтенсифікація виробництва, широке впровадження інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, використання в підвищених нормах органічних і мінеральних добрив, пестицидів та інших хімічних засобів порушують природні умови і забруднюють навколишнє середовище. Тому збереження навколишнього середовища в чистоті повинно бути одним із найважливіших завдань при застосуванні добрив.

При використанні добрив забруднення навколишнього середовища може викликатися внаслідок таких причин:

  1. недотримання та недосконалість технологій транспортування, зберігання, підготовки і внесення мінеральних добрив;

  2. порушення технології та недотримання оптимального співвідношення застосування добрив у сівозміні та під окремі сільськогосподарські культури;

  3. руйнування структури ґрунту, його надмірне ущільнення та нерівномірне внесення вапнякових, органічних і мінеральних добрив;

  1. недосконалість властивостей і хімічного складу добрив та інших засобів хімізації;

  2. порушення технології виробництва, зберігання і внесення органічних добрив;

  1. застосування для удобрення сільськогосподарських культур відходів промисловості, осаду стічних вод, фосфогіпсу, сапропелів, мулу та інших місцевих матеріалів;

  2. забруднення атмосфери під час виробництва і застосування добрив;

  3. забруднення продукції плодових і овочевих культур нітратами;

  4. забруднення кормів для сільськогосподарських тварин нітратами;

10) забруднення природних вод біогенними елементами за рахунок добрив.

Для виконання даного розділу курсової роботи слід передбачити заходи по усуненню однієї із вищевказаних причин негативного впливу добрив на навколишнє середовище.

Номер причини, для усунення якої розробляються заходи, повинен відповідати останній цифрі номера залікової книжки студента.

Висновки

Висновки повинні бути зроблені по основних розділах курсової роботи, викладені коротко, лаконічно, по пунктах, з наведенням цифрових величин показників і відповідати суті виконаної курсової роботи.

Список використаних літературних джерел

Список містить усі джерела, які студент використовує в курсовій роботі. Не допускається включення в список джерел цитованої літератури, на які відсутні посилання в тексті роботи. Бажано мати не менше 15-ти джерел, матеріалів періодики (фахові журнали).

Список використаної літератури оформляється відповідно до встановлених Державним стандартом вимог (ГОСТ 7.1-84 і ДСТУ 17-93). У списку літератури використані матеріали розміщують в алфавітному порядку згідно з прізвищами авторів. Посилання на книги (монографії) повинні містити прізвище та ініціали автора (авторів), назву, місце та рік видання, назву видавництва, обсяг. Посилання на статтю повинні містити прізвище та ініціали автора (авторів), назву статті, назву фахового журналу, рік випуску, номер видання, сторінки, на яких дана стаття розміщена.

Додатки

Додаток А

Зразок оформлення титульної сторінки

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Агрономічний факультет

Кафедра землеробства, ґрунтознавства та агрохімії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]