Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варіант 18.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
144.98 Кб
Скачать
  1. Вплив природно-кліматичних умов району будівництва на технологію та організацію робіт Розрахунок змінного темпу робіт

Будівельний сезон, на протязі якого виконують ті чі інші дорожні роботи, у залежності від регіону і характерних кліматичних умов, має різну тривалість. Тому будівельні роботи намагаються виконувати саме в цей період, коли можна забезпечити їх високу якість без збільшення вартості.

Таблиця 2.1 – Класифікація дорожніх робіт за доцільною температурою їх виконання

Група робіт

Найменування робіт

Середньодобова температура повітря, С

0

Зосереджені земляні роботи, розробка скельного грунту, влаштування шарів основ з щебеню, гравію, шлаку, інших кам’яних матеріалів, роботи зі збірним залізобетоном. Будівництво мостів, труб, споруд дорожньої та автотранспортної служб.

Нижче 0

1

Влаштування шарів дорожнього одягу з кам’яних матеріалів, лінійні земляні роботи.

Не нижче 0

2

Влаштування шарів дорожнього одягу з грунтів, укріплених в’яжучим або поліпшених скелетними добавками, шарів з асфальтобетону, цементобетонну, чорного щебеню, сумішей, виготовлених в установках.

Не нижче +5 С

Навесні та +10 С

восени

3

Улаштування шарів з кам’яних матеріалів та грунтощебеню, укріплених органічними в’яжучими просочуванням та змішування на дорозі.

Не нижче -10 С

4

Влаштування поверхневих обробок.

Не нижче +15 С

Терміни виконання робіт окремих груп визначають за датами початку та закінчення сезону , які встановлюють за дорожньо-кліматичним графіком.

Дорожньо-кліматичний графік будують на основі багаторічних спостережень за кліматом місцевості. Графік дозволяє більш точно визначити терміни виконання окремих видів робіт, прийняти рішення щодо внесення змін у технологічні процеси в разі необхідності подовження строків робіт. За таблицею А.1 для області району будівництва здійснюють вибірку таких кліматичних показників: тривалість світового дня; середньомісячну температура повітря; середня кількість опадів; число днів з опадами, що перевищують 5 мм на добу; глибина промерзання ґрунту. Усі дані заносять у

таблицю А.2, на основі якої складають дорожньо-кліматичний графік (ДКГ), на якому графічно зображують зміни показників по місяцях протягом року.

За дорожньо-кліматичним графіком визначають:

  • дані для розрахунку весняного та осіннього бездоріжжя (дати переходу температури через 0 °С навесні та через 0 °С і 5 °С восени);

  • календарну тривалість зосереджених робіт (роботи виконують протягом року за виключенням бездоріжжя);

  • календарну тривалість лінійних робіт (роботи виконують протягом теплої частини року між бездоріжжям – від до згідно з п. 2.1.3)

  • календарну кількість днів з одно- (N1) та двозмінною (N2) роботою за період (роботу у дві зміни планують при тривалості світлового дня, що перевищує 14 годин);

  • календарну тривалість робіт, які виконують за температури повітря вище 0 С (терміни початку та закінчення робіт, відповідно та для робіт першої групи), від +5 °С навесні до +10 °С восени ( та – для другої групи робіт), вище +10 °С ( та – для третьої групи робіт) та вище +15 °С ( та – для четвертої групи робіт);

  • кількість неробочих днів через атмосферні умови (число днів з опадами, що перевищують 5 мм на добу – графа N5 таблиці А.1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]