Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марічка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
105.47 Кб
Скачать
  1. Основні функції lan та wan мереж. Пн. 1.1.3 ст. 7;8.

      1. Корпоративні lan і wan мережі

Корпоративні мережі використовують традиційні технології LAN і WAN. У стандартній корпоративній мережі кілька локальних мереж у комплексі будинків з'єднуються на рівні розподілу або центральному рівні і формують LAN. Ці локальні LAN з'єднуються з іншими географічно розподіленими площадками, формуючи WAN.

Мережі LAN є приватними і знаходяться під контролем однієї людини або організації. Організація встановлює, контролює та обслуговує кабелі і пристрої, які є блоками LAN.

Деякі WAN також є приватними, але через високу вартість розробки та обслуговування приватних WAN тільки дуже великі організації можуть дозволити собі такі мережі. Більшість компаній купують канали WAN у провайдерів. У цьому випадку провайдер виконує обслуговування серверної сторони, тобто внутрішніх мережевих підключень і мережевих послуг між LAN.

Якщо організація має значну кількість площадок по всьому світу, створення каналів і послуг WAN може бути складною задачею. Наприклад, основний провайдер послуг Інтернет може бути не здатний пропонувати обслуговування у всіх населених пунктах і країнах, де організація має свої офіси. Як наслідок, організації змушені отримувати послуги від декількох провайдерів, що в свою чергу часто стає причиною неоднорідної якості наданих послуг. В різних країнах, можуть виникнути відмінності в доступному обладнанні, послугах WAN і технологіях шифрування для безпеки. Для підтримки корпоративної мережі важливо мати єдині стандарти обладнання, конфігурації і послуг.

Функції LAN:

  • організація несе відповідальність за встановлення інфраструктури та керування нею;

  • Ethernet – найрозповсюдженіша з використовуваних технологій;

  • основна увага в мережі приділяється рівню доступу і рівню розподілення;

  • LAN з'єднує користувачів і надає підтримку локалізованих прикладних програм та серверних ферм;

  • з'єднані пристрої, як правило, знаходяться в локальній території.

Функції WAN:

  • з'єднання площадок, що знаходяться, як правило, на значній відстані одна від одної;

  • для підключення до WAN необхідні пристрої, що перетворять дані у форму, прийнятну для мережі провайдера послуг, наприклад, модеми чи пристрої CSU/DSU;

  • послуги надаються провайдером послуг Інтернет; (типи послуг WAN: T1/T3, E1/E3, DSL, кабельне з'єднання, Frame Relay);

  • відповідальність за установку інфраструктури і керування нею несе провайдер;

  • прикордонні пристрої перетворять інкапсуляцію Ethernet у послідовну інкапсуляцію WAN.

  1. Суть та призначення технології РоЕ.

Технології РоЕ (Power? Over? Ethernet). РоЕ - телефоний зв'язок одна пара проводів як для активізації пристроюна іншому кінці лінії, для передачі корисного сигнала. Струмова петля 4 .. 20мА. Сучасні комп'ютери використовують ту ж ідеологію в

USB і FireWire. Живлення передається по сигнальному кабелю мережі Ethernet.

Стандарт IEEE802.3af, що описує технологію PoE, був затверджений в середині 2003 року. Хоча до цього часу не можна сказати, що дана технологія забезпечила революційний прорив, але деякі зміни в області промислової автоматизації безсумнівно відбулися. Технологія PoE дозволила забезпечити живлення пристрою Ethernet і Internet за стандартними Ethernet кабелів (категорія CAT? 5).

Виті пари кабелів САТ звичайної телефонної лінії далеко не ідеальне середовище для передачі енергії. Навіть при максимальній напрузі 57В, при стандартному для 100/10 base- TX Ethernet відстань в 100 метрів може транслювала потужність не більше 13Вт Фактична напруга живлення кінцевого пристрою може бути будь-яким, тому що на кінці лінії передбачається використання перетворювача живлення (найчастіше вбудованого). Незважаючи на ці обмеження, переданої потужності іцілком достатньо для живлення контролерів, терміналів управління, серверів пристроїв, електро-механічних клапанів, віддалених датчиків, відео та аудіо пристроїв - майже всього обладнання, яке використовується на польовому рівні.

Технологія PoE не впливає на якість передачі даних. Для реалізації PoE були використанні властивості фізичного рівня Ethernet, а саме - наявність високочастотних трансформаторів на обох кінцях лінії, що використовуються стандартно для зменшення інтерференції синфазного сигналу. Постійна напруга живлення подається на центральні відводи вторинних обмоток цих трансформаторів, і так само з центральних відводів знімається на приймальній стороні. Використання центральних відводів сигнальних трансформаторів дозволяє уникнути насичення їх феритових сердечників і успішно, без взаємного впливу, передавати по одній парі проводів і високочастотні інформаційні сигнали, і постійна напруга живлення.

Деякі кабелі мають по чотири кручених пари проводів, дві з них зазвичай не використовуються. Застосовуючи такі кабілі харчування можна передавати по цих незадіяним парам проводів без використання сигнальних пар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]