Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met cam pov up mark.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Завдання для самоконтролю

  1. Визначте сутність маркетингового планування.

  2. Перелічіть та охарактеризуйте основні завдання маркетингового планування.

  3. Назвіть та охарактеризуйте основні принципи маркетингового планування.

  4. Розкрийте класифікацію планів маркетингу.

  5. Визначте логічну послідовність етапів розробки маркетингового плану.

  6. Назвати і охарактеризувати причини, які можуть призвести до створення нереальних маркетингових планів.

Тема 4. Маркетингове стратегічне планування Методичні поради до вивчення теми

Засвоєння даної теми вимагає залучення окремих знань, набутих при вивченні дисципліни. Основи “менеджменту” , зокрема розуміння поняття “стратегія” і основних стадій процесу розробки її. Це дає змогу зрозуміти, що у загальному плані стратегії реалізуються через стратегічне управління і його складову – стратегічне планування. І зосередити увагу на сутність названих категорій.

Щоб мати вірне уявлення про стратегічне планування маркетингу, доцільно визначити предмет, основні завдання і принципи його, а також відмінні ознаки його від оперативного планування. Виходячи з вищеназваного, з’являється можливість визначити сутність стратегічного планування в відношенні до маркетингової діяльності.

Конкретними результатами і змістом стратегічного планування по відношенню до маркетингової діяльності є: концепція маркетингової діяльності на відповідний період, маркетингова стратегія і маркетингова програма. При цьому маркетингова стратегія має конкретизувати і визначити стратегію реалізації основних положень концепції маркетингової діяльності, а практичні заходи з поліпшення знаходяться в маркетинговій програмі.

Слід також розглянути основні переваги стратегічного планування маркетингової діяльності, але і зрозуміти, що вони не реалізуються самі по собі, для цього потрібно здійснювати роботи на всіх рівнях стратегічного управління.

Одним з важливих питань теми є маркетингові стратегії, пов’язані із товарами, ціноутворенням, рекламою, просуванням і розподіленням. Тут доцільно розглянути основні моделі, які використовуються для розробки маркетингових стратегій і яких у практиці маркетингової діяльності напрацьовано дуже багато. Уяснити від чого залежить вибір стратегії маркетингу підприємства. Розглянути основні стратегії маркетингу і процес розроблення.

Вибрана або розроблена стратегія являється передумовою розробки маркетингової програми. Тому для опанування даного питання необхідно вивчити основні складові маркетинг-мікс, які застосовуються в процесі розробки маркетингових програм. І детально ознайомитися з основними етапами розробки. Це дасть можливість правильно визначити і проаналізувати її основні завдання.

Завдання для самоконтролю до теми

  1. Дати визначення маркетингового стратегічного планування.

  2. Перелічити основні завдання маркетингового стратегічного планування.

  3. Охарактеризувати основні стратегії маркетингу.

  4. Охарактеризувати алгоритм процесу розробки стратегічного плану маркетингу як загального стратегічного плану підприємства.

  5. Прокоментувати основні завдання маркетингової програми.

  6. Назвати необхідні умови для здійснення маркетингових програм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]