Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СШІ (Лабораторна робота №1) Коваленко А.І., 4 к....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
844.8 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Вадима Гетьмана

Кафедра Інформаційних систем в економіці

Лабораторна робота №1 з дисципліни "Системи штучного інтелекту "

Виконав: студент 4 курсу, ФІСІТ,

спец.6101, 1 групи

Коваленко А.І.

Перевірив: к.т.н., доц. Іванченко Г.Ф.

Київ 2011

Мета роботи: Метою данної роботи є навчитися аналізувати й описувати предметну область у вигляді семантичної мережі, для подального впровадження в експертних системах.

Назва предметної області: Розробка системи для аналізу купівлі та продажу товарів в супермаркеті, для подальшого визначення товарів, що приносять найбільше приносятьприбутку та користуються найбільшою для подальшої їх закупівлі.

Вступ

Торгівля є однією з найбільших галузей економіки будь-якої країни, як за обсягом діяльності, так і за чисельністю зайнятого в ній персоналу, а підприємства цієї галузі є найбільш масовими. Діяльність торгових підприємств пов'язана із задоволенням потреб кожної людини, схильна до впливу безлічі факторів і охоплює широкий спектр питань організаційно-технологічного, економічного і фінансового характеру, що вимагають повсякденного рішення. Динамічна конкурентне середовище, нові умови ведення бізнесу висувають підвищені вимоги до організації управління на торговельному підприємстві. У сучасних умовах організаційна структура управління є стратегічним фактором конкуренції. Зростання фізичних обсягів торгівлі і розширення її асортименту обумовлює необхідність вдосконалення управлінської діяльності підприємств торгівлі. Таким чином, дослідження і раціоналізація інформаційних процесів в системі управління на підприємствах торгівлі є актуальним завданням у науковому та практичному відношенні. Можливими напрямами підвищення ефективності діяльності підприємства є комплексна автоматизація всієї діяльності підприємства або автоматизація окремих процесів, що є вузькими місцями для даної організації. Тому метою даної роботи є розробка експертної системи, що виконує наступні функції:

- Всебічний аналіз продажів: по відділах, магазинах, дисконтів, неліквідних товарів, найбільш популярних товарів, невикористаних товарів;

- Генерація списків товарів, відсутніх на складах, для

оформлення постачальнику відповідного замовлення;

Опис предметної області

Сучасна торгівельна мережа представляє собою саморазвивающийся організм, існування і дієздатність якої в кінцевому підсумку забезпечується переважанням доходної частини його бюджету над видатковою. Звідси метою будь-якого супермаркету є створення умов, які забезпечували б одержання максимальних доходів від його діяльності при одночасній мінімізації витрат.

Найбільш оптимальний шлях досягнення зазначеної мети - це створення ефективної програмної системи для аналізу продажу товарів. Це, у свою чергу, має на увазі рішення цілого ряду проблем, що стоять перед торгівельною мережею, серед яких слід виділити наступні як найбільш основні: - Стратегічне планування; - Оптимізація управління технологічними процесами; - Управління людськими ресурсами (персоналом); - Підвищення ефективності діяльності; - Економія коштів та мінімізація витрат.

- велика вірогідність похибки персоналу при вирішенні закупівлі того чи іншого товару та їх кількості;

- досить повільна реакція рішення, щодо закупівлі так, як існує величезний обсяг різних товарів, який дуже важко контролювати;

- допускається великий обсяг втрат товару, а внаслідок і прибутку через псування товару в результаті надмірної закупівлі товарів певної категорії. Сучасний рівень розвитку науки і техніки дозволяє успішно вирішувати весь спектр зазначених проблем найбільш ефективним чином, а саме - з використанням передових комп'ютерних і інформаційних технологій, що дозволяють автоматизувати діяльність супермаркету.