Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 13 Мотивация, стимулювання та активізація нав...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
402.43 Кб
Скачать

13. Тема: мотивація, стимулювання та активізація навчання

Для навчання потрібне звільнення енергії та мотивація

Х. Еблі

Навчальна мета: Навчитись здійснювати мотиваційну функцію управління навчальною діяльністю.

База знань: Мотиви навчання, мотивація навчання, стимулювання навчання, активізація навчання, мотиваційний цикл (МЦ), етапи МЦ, види, механізми, методи, прийоми мотивації та стимулювання навчання (МтаСН), способи активізації навчання.

Вміння, що формуються, мають забезпечувати здатність:

  • називати та характеризувати етапи мотиваційного циклу, методи та прийоми МтаСН;

  • наводити приклади застосування різних методів та прийомів МтаСН у навчанні;

  • аналізувати способи активізації навчальної діяльності;

  • визначати за наведеними прикладами застосовані методи та прийоми Мта СН, характеризувати їх вплив на тих, хто навчається;

  • використовувати різноманітні способи активізації, методи та прийоми МтаСН для реалізації мотиваційної функції;

  • розробляти мотиваційний цикл навчальної теми.

13.1. Коментар до теми

Процеси мотивації, стимулювання та активізації є провідними для навчання. «Якщо у дидактиці є галузь чистого мистецтва, то це, безумовно, область мотивів та ще пов’язаних з ними методів навчання», - вважає І.П.Подласий 1. Американські психологи О.Крегер та Дж.М. Тьюсон висловили думку, що найкращі торговці виходять з викладачів – саме їм приходиться “продавати” найскладніший товар – знання і переконувати учнів в їх необхідності. Цей процес в торгівлі зветься рекламою, а в дидактиці мотивацією. Для того, щоб вивчення певної теми було дійсно ефективним, в учня повинна виникнути внутрішня потреба у знаннях, вміннях та навичках, що пропонує викладач, а також потяг активно діяти щодо їх отримання. При високому ступені мотивації в учня формується мета і його навчання стає активним, незалежним від викладача, переходить у самостійну цілеспрямовану діяльність. Але досвід свідчить, що не всі викладачі приділяють достатню увагу цьому важливому аспекту ефективного навчання, що часто зумовлене неволодінням методами та прийомами мотивації та стимулювання учнів, способами активізації їх навчальної діяльності. Вивчення даної теми присвячено розкриттю механізмів впливу на мотиваційну сферу тих, хто навчається, і формуванню вмінь такого впливу. Це набуває не тільки навчального, але й особистісного значення, оскільки безпосередньо стосується саморозвитку та самовдосконалення. Ще Платон писав, що той, хто не може управляти собою, не здатний управляти іншими. Про мотивацію можна сказати, що той, хто не навчиться мотивувати себе, навряд чи буде здатний мотивувати інших.

13.2. Самостійна робота з теоретичним матеріалом (сртм-13)

При опрацюванні теоретичного матеріалу з даної теми пропонуються завдання на вивчення навчальної літератури (завдання 13.2.1), опрацювання дидактичного тексту (завдання 13.2.2), узагальнення набутих теоретичних знань (завдання 11.2.3). Виконання всіх завдань є обов’язковим.

13.2.1. Опрацюйте наведені у списку літератури тексти за вказівкою викладача:

  • складіть конспект рекомендованої літератури (обсяг – до 10 сторінок рукописного тексту);

або виконайте письмово такі завдання:

  • поділіть базу знань теми на три групи: 1) дуже важливо засвоїти; 2) важливо засвоїти; 3) бажано засвоїти. Відобразіть цей розподіл у формі таблиці;

  • складіть термінологічний словник чи термінологічний покажчик елементів бази знань теми, пам’ятаючи, що термінологічний словник – це перелік основних термінів (понять) теми з наведенням визначення кожного поняття, а термінологічний покажчик – це перелік основних термінів теми з вказуванням джерела і сторінок, на яких розкривається сутність цього терміну.

  • складіть конспект теми у вигляді переліку питань, відповіді на які розкрили б її зміст. Кількість питань – близько 15. Намагайтеся формулювати проблемні питання, для відповіді на які треба не просто відтворити зміст підручника, а й замислитись, виказати своє ставлення.

13.2.2. Прочитайте наведений нижче дидактичний текст і надайте письмові відповіді на наступні запитання: