Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 11 Спільна діяльність та управління. Навчальн...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

11. Тема: спільна діяльність та управління. Навчальний менеджмент

«Два людських витвори можна вважати найбільш складними, а саме – мистецтво управляти та мистецтво виховувати».

І. Кант

Навчальна мета: навчитись аналізувати та характеризувати особливості управління навчальною діяльністю.

База знань: спільна діяльність та її ознаки, соціально-психологічні фактори ефективності спільної діяльності, поняття організації, загальні характеристики: люди, капітал, технологія, інформація, середовище, сутність управління, рівні управління, процес і функції, функціонально-психологічна модель управління спільною діяльністю, керівництво і поняття “менеджер”, управління в освітній діяльності, ієрархічні рівні управління в освіті, управління навчанням і навчальний менеджмент: предмет, цілі, задачі, завдання, поняття освітнього і навчального менеджменту, функції управління навчанням, навчальна діяльність та її особливості, парадигми, стилі, принципи, інновації.

Вміння, що формуються , мають забезпечувати здатність:

  • наводити визначення понять "спільна діяльність", “організація”, “управління”, “менеджер”, пояснювати їх сутність;

  • характеризувати управління в освітній діяльності; визначати ієрархічні рівні управління в освіті; називати предмет, цілі, задачі, завдання управління навчанням та навчального менеджменту; порівнювати поняття освітнього та навчального менеджменту;

  • пояснювати функції управління навчальною діяльністю;

  • характеризувати стилі управління навчальною діяльністю;

  • визначати та структурувати принципи навчання;

  • встановлювати зв’язки між сучасними парадигмами навчання й виховання та народними й культурними традиціями;

  • наводити ознаки гуманістичної парадигми навчання;

  • формулювати сучасні вимоги до суб’єктів навчальної діяльності,

  • порівнювати традиційні та інноваційні ознаки управління навчальною діяльністю;

  • створювати проект інноваційного навчального закладу.

11.1. Коментар до теми

Тема «Спільна діяльність та управління. Навчальний менеджмент» започатковує теоретичне та практичне вивчення навчального менеджменту. Отже її призначенням можна вважати створення цілісного уявлення про процес управління навчальною діяльністю. Підхід до навчання як до процесу управління є провідним у сучасній психолого-педагогічній науці. Також треба зазначити, що розробка та вирішення проблем навчання та виховання вимагає системного підходу1.Якщо декілька десятиріч тому характерною для освіти була формула: “Знати все про дещо та дещо про все”, то останнім часом народилася нова формула – “Знати про сутність всього, щоб пізнати нову сутність”. Сутнісний підхід, що зумовлює синтез природничих. гуманітарних і технічних наук та вимагає нової парадигми освіти, і є системним, синергетичним підходом. Педагогічна теорія зробила прогресивний крок, розглядаючи педагогічний процес як динамічну систему. А загальним критерієм виділення структурних елементів будь-якої соціальної системи, зокрема й педагогічної, виступає саме управління. Для створення цілісного уявлення про педагогічну систему та управління нею доречно звернутися до підручників та навчальних посібників, авторами яких є В. О. Якунін, Н. В. Басова, І. П, Подласий. Також при вивченні даної теми у нагоді стане лекційний матеріал теми 10 «Освіта – основа розвитку особистості», де розглядаються певні теоретичні аспекти управління навчальною діяльністю.

11.2. Самостійна робота з теоретичним матеріалом (СРТМ-10)

Робота з теорією при вивченні даної теми складається з завдань, що дозволяють: вивчити і узагальнити основні поняття теми (завдання 11.2.1- 11.2.4) . Виконання завдань 11.2.1 та 11.2.4. є обов’язковим.

11.2.1. Опрацюйте наведені у списку літератури тексти за вказівкою викладача:

  • складіть конспект рекомендованої літератури (обсяг – до 10 сторінок рукописного тексту);