Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Споруди.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
175.62 Кб
Скачать

3. Фільтрування.

Піщані фільтри застосовують при невисокому вмісті зважених речовин. Добре зарекомендували себе двошарові фільтри: нижній шар завантаження— піщаний (крупність зерен 1—2 мм, а верхній шар — антрацитова крихта.) Стічна вода

Тема 8. Споруди для хімічної очистки промислових стічних вод

До хімічних методів очищення виробничих стічних вод відносяться коагулювання, нейтралізація й окислювання.

Коагуляція — це процес освітлення та знебарвлення стічних вод з використанням реагентів-коагулянтів і флокулянтів.

Нейтралізація — процес підкислення або підлужування води з метою зміни величини рН і наближення її до нейтрального.

Окислення речовин, що утримуються в стічних водах, застосовуються тоді, коли ці речовини не можна витягти або зруйнувати іншими способами, у тому числі шляхом біохімічного окислювання.

1.Коагуляція

Сутність процесу коагуляції полягає в тім, що до стічної води додають реагент (коагулянт), що сприяє швидкому виділенню з неї дрібних зважених і емульгованих речовин, що при простому відстоюванні не осаджуються. Реагент додають звичайно перед подачею стічної води у відстійники. Зважені речовини з коагулянтом осаджуються у відстійних басейнах.

Цим способом очищають стічні води, що містять дуже дрібні зважені речовини, наприклад, води текстильних підприємств (фарбувальні і вибільні відділення), віскозних фабрик і т.п., води нафтопереробних заводів, що містять емульсовані продукти, банно-прачечні і душові стічні води, а також стічні води заводів хімічної промисловості. Як коагулянти використовують вапно, сульфат алюмінію, алюмінат натрію, сульфат заліза, хлорид заліза й ін.; іноді додають суміш цих реагентів. Тип застосовуваного реагенту і його доза залежать від складу оброблюваної води, необхідної ступеня очищення від забруднень і інших факторів. При обробці стічної води коагулянтами іноді необхідно підтримувати оптимальну величину рН шляхом підлужування або підкислення. Реагенти змішують зі стічною водою в механічних змішувачах з обертовим пристроєм, гідравлічних змішувачах, підвідних трубопроводах. Для утворення пластівців коагулянтів застосовують камери пластівцеутворення різних конструкцій, у яких роблять механічне або гідравлічне перемішування.

Для інтенсифікації процесу змішання, пластівцеутворення й освітлення за рубежем застосовують освітлювачі з «зваженим фільтром» і освітлювачі з «пластівчастою суспензією і циркуляцією».

Освітлювач «зі зваженим фільтром» працює по наступному принципі. Стічна рідина і коагулянт подаються в центральну камеру осівтлювача через розподільне кільце. У центральній камері відбувається процес пластівцеутворення. Тут стічна рідина перемішується мішалками і направляється в периферійну частину, де створюється певна швидкість потоку й утвориться «зважений фільтр». Цей фільтр, що складається з палстівців коагулянту, сприяє затримці зважених часток.

Для інтенсифікації процесів коагуляції й осадження зважених речовин застосовують органічні природні і синтетичні високомолекулярні флокулянти. Найбільш розповсюджений катіонно-аніонний флокулянт — поліакриламід (ПАА). Оптимальна доза ПАА для очищення виробничих стічних вод складає 0,4—1 мг/л.