Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак сандора.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

3.3 Портфельний аналіз

Портфельний аналіз – це метод, що дозволяє поліпшити стратегічне планування на підприємстві. Цей метод дозволяє аналізувати стратегії підприємства в довгостроковому плані. Портфельний аналіз проводиться для аналізу прибутковості бізнес одиниць, їх частки ринку та можливості росту. Результатом портфельного аналізу буде корекція фінансових потоків, в які бізнес одиниці доцільніше вкладати інвестиції.

Отже проведемо портфельний аналіз бізнес одиниць Сандора на матриці «рост-доля рынку» Boston Consulting Group [5].

Таблиця 3.1

Матриця BCG

Зірки

Сандора Мультиактив

ТМ Сандорик

Важкі діти

ТМ Сандора Эксклюзив

ТМ Сандора Микс

Дійні корови

ТМ Сандора

Собаки

ТМ Сандора Классика


Високе

Зростання

Ринку

Низьке

Висока Низька

Частка ринка

За результатами портфельного аналізу ми бачимо, що найбільші прибутки приносить ТМ Сандора, потрібно інвестувати в підтримку таких бізнес одиниць як: ТМ Сандора Мультиактив та ТМ Сандорик, ТМ Сандора Микс та ТМ Сандора Эксклюзив. Що до ТМ Сандора Классика то вона дозволяє підтримувати конкурентоспроможність продукції але не приносить великих прибутків, можливо через деякий час ця торгова марка вийде з ринку

3.4 Вибір місії підприємства

Місія компанії «Сандора» повина полягати в тому, щоб запропонувати своїм споживачам та клієнтам найздоровіші і найкращі напої, тим самим збільшуючи акціонерну вартість компанії та рівень задоволеності своїх співробітників. Після приєднання «Сандора» к сім’ї PepsiCo, лідер українського сокового ринку сокового ринку пропонує в Україні міссію і цінності другого в світі виробника продуктів вживання – бути найкращим в світі компанією виробником продуктів вживання сфокусованій на готових продуктах і напоях. Компанія прагне збільшити дохід своїм інвесторам, створюючи можливості для зросту і процвітання своїм співробітникам, діловим партнерам і суспільству в тих регіонах, де вона працює. І в усьому, що робить компанія, вона керується трьома принципами – чесність, послідовність і справедливість.

Найважливішими цілями компанії «Сандора» є зростання продажів, супутнє зростання прибутку, розширення асортименту та зростання частки ринку.

3.5 Вибір конкурентної стратегії підприємства

Конкурентна стратегія компанії «Сандора» - лідерство по витратах. Компанія використовує найсучасніше устаткування і досягає максимальної автоматизації процесів, та обслуговує досить багато різних сегментів ринку. Компанія «Сандора», випускає широкий асортимент товарів і випускає різні види продукції, має конкурентну перевагу за рахунок швидкої адаптації до умов ринку, що змінюються [1,2].

Для того, щоб увесь час залишатися лідером по витратах компанії доводиться постійно шукати нові можливості заощадити, впроваджуючи нову техніку управління, самі останні технічні розробки.

Компанії доводиться постійно бути на сторожі, так. як товари-новинки конкурентів можуть позбавити її провідні позиції [4] .

Також у розпорядженні компанії є наступний набір стратегій як:

  • розширення ринку (розширення загального попиту);

  • захист своєї частки ринку;

  • розширення частки ринку.

Завдяки чітким стратегіям компанія вже протягом 12 років залишається лідером вітчизняного сокового ринку.