Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні реком. (Семін. зан.Социологмя) 07-08....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Як зробити конспект зручним для роботи?

Перш за все, залишайте широкі береги. Запис у такому випадку легко читається, а вільне місце знадобиться. Тут можна буде продовжити розпочату раніше думку. При цьому в кінці старого й на початку нового запису ставте один і той же умовний знак. На зворотному боці аркуша не пишіть, тому що буде важко орієнтуватися в конспекті. Об’ємний конспект забезпечте предметним покажчиком. Наприклад, якщо законспектована книга про революцію, на окремому аркуші напишіть: 1) причини – с.1-2; 2) привід – с. 3 і т. ін. Записи поділяйте на абзаци. Це привчає осмислювати те, що Ви пишете, виділяти в тексті головне. Абзаци нумеруйте. Номер “один” надавайте тому з них, який містить найголовнішу думку тексту.

Кольорові олівці (або маркери) – вірні Ваші помічники. Важливі положення, слова, словосполучення треба підкреслювати. Якщо Ви пишете конспект для підготовки в подальшому доповіді або реферату, то треба систематизувати матеріал. Все, що вивчається, позначайте червоним олівцем, до другого – синім тощо. Досвідчені читачі надають перевагу веденню конспектів не в зошитах, а на окремих пронумерованих аркушах. На семінар можна взяти лише потрібні з них. Якщо під час повторного читання книги виникає необхідність дописати що-небудь, можна вставити в конспект новий аркуш. Йому надається номер попереднього аркуша та відповідна літера (наприклад, 26а, 37б). Такі конспекти найчастіше зберігаються в папках. Придумайте для себе систему умовних позначень, яка полегшить роботу з конспектами. Зазвичай прямою лінією думка підкреслюється тоді, коли її хочуть підсилити. Хвилястою – коли в ній не досить впевнені. Знаки оклику та питання на полях “говорять”: у цьому місці тексту є дещо цікаве, однак це необхідне перевірити.

Що необхідно пам’ятати під час дискусії?

1. Не бійся помилитися, ризикуй. Без цього немає нового знання. Твоя позиція може бути надана критиці, але в доброзичливій формі. Але не настоюй на своїй думці, якщо вона помилкова.

2. Мета дискусії – разом шукати істину. Це форма колективної пошукової праці, тому не намагайся будь-що спростувати опонента, довести свою правоту. В суперечці є тільки одна перемога – нові знання.

3. Ставай співучасником розмови, якщо твоя думка не співпадає з думками інших.

4. Нічого не сприймай на віру, без достатнього обґрунтування. Тільки за умов критичного аналізу дійди того чи іншого висновку.

Семінарське заняття № 1 Тема. Соціальна стратифікація суспільства План заняття

  1. Теорія стратифікації – один з методологічних підходів до вивчення соціальної структури суспільства.

  2. Складові стратифікації.

  3. Історичні типи стратифікації.

  4. Соціальна мобільність.

Ключові терміни і поняття: “соціальна стратифікація”, “соціальна мобільність”, “освіта”, “прибуток”, “влада”, “престиж”, “історичні типи стратифікації”, “рабство”, “стани”, “касти”, “класи”, “закрите суспільство”, “відкрите суспільство”

Реферат: “Бідність та нерівність у сучасному суспільстві”

Повідомлення: “Соціальні символи і знаки – відмінна риса станів”, “Касти в Індії”, “Соціальна мобільність в сучасній Україні”, “Соціальна стратифікація в сучасній Україні”