Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Іст. Д і П заруб. країн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт та індивідуальних завдань

Згідно з навчальними планами для студентів Комерційної академії передбачені письмові роботи з історії держави і права зарубіжних країн у вигляді контрольних і самостійних робіт та індивідуальних завдань. Контрольні роботи є важливою формою поглибленого самостійного вивчення і викладу студентами навчального матеріалу. Виконання контрольних робіт та індивідуальних завдань призначене для оволодіння студентами навиками самостійної роботи над першоджерелами і літературою, набуття вміння відбирати, систематизувати і творчо осмислювати матеріал, виявляти в ньому головне, формулювати та логічно викладати свої думки. Оскільки все це сприяє вивченню студентами предмету, то відповідні види роботи розглядаються як одна із важливих форм перевірки знань.

З історії держави і права зарубіжних країн кожний студент самостійно виконує письмову роботу, яка має бути системним, чітким і вичерпним викладом певної проблеми курсу. Якість роботи оцінюється за її змістом, за вмінням аналізувати матеріал, робити висновки, за оформленням, а не за кількістю сторінок. Хоча її обсяг не повинен бути меншим, ніж 10-12 сторінок формату А-4.

Перш ніж розпочати роботу над обраною темою, студент повинен ознайомитись з відповідним розділом підручника або посібника. Згодом необхідно розпочати вивчення джерел та спеціальної наукової літератури, що зазначені у програмі до кожної теми та курсу в цілому. Зважаючи на специфіку навчання у вищій школі, студент має самостійно підібрати необхідні для написання контрольної роботи рекомендовані джерела та літературу. Надалі студентові слід систематизувати опрацьований матеріал, а після того приступити до його викладу згідно зі складеним планом. Останній повинен бути складений так (як правило, з 3-4-х питань), щоб повністю розкрити тему контрольної роботи. У тексті роботи питання плану також необхідно виділити.

Письмова робота повинна бути написана державною мовою, основні її положення чітко і правильно сформульовані.

У кінці письмової контрольної роботи подається список тільки тієї літератури, яку використав студент у процесі роботи над темою. Список літератури складається в алфавітному порядку з обов'язковим вказанням прізвища та ініціалів, точної і повної назви роботи, місця і року видання. Якщо ж використовували статтю, поміщену у збірнику чи науковому журналі, слід не забувати після прізвища автора та назви статті вказати назву збірника чи журналу, рік, число та сторінки. Скорочення у тексті не допускаються.

Контрольна робота та індивідуальні завдання подаються на рецензування до початку екзаменаційної сесії. Негативна рецензія зобов'язує студентів переробити роботу згідно із зауваженнями, сформульованими у рецензії, після чого робота знову повинна надійти на перевірку. В іншому випадку студента не допускають до складання іспиту через невиконання навчального плану.

Виклад у контрольній роботі повинен охоплювати тільки ті питання, які стосуються теми чи органічно з нею пов'язані. Загальноісторичні та загальнополітичні питання слід викласти стисло, а основну увагу приділити державно-правовим проблемам.

Широкий список джерел, основної та додаткової літератури, поданий у програмі курсу, допоможе студентам опанувати конкретну тему і курс в цілому. Однак це не означає, що студенти не можуть знаходити і використовувати й інші джерела та наукову літературу. Однак треба стежити за тим, щоби при висвітленні політичних питань не забути про значимість державно-правових. Окрім того, необхідно пам'ятати, що багато із рекомендованої навчальної та спеціальної літератури видано у колишньому СРСР, а отже, відображають недоліки свого часу. Радянська література вимагає уважного вдумливого підходу. Вона не позбавлена стереотипів та штампів, з відповідним ідеологічним спрямуванням, часто тенденційними, необ'єктивними оцінками фактів і подій. Однак фактичний матеріал тут є, і його можна використовувати, оцінюючи з позицій сучасності. Тому не лише бажано, але й потрібно, щоб студент при написанні роботи висловлював власне ставлення до описуваних подій і поглядів відображених у рекомендованій літературі. А це означає, що до виконання письмової роботи слід підходити творчо, уникати поверхневого викладу, загальних фраз, дослівного переписування тексту з використовуваних джерел та літератури. Дослівне переписування призведе до незарахування письмової роботи викладачем.