Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БостанЛ_Sem_IDPZK_ZNU_stas_Metod_rekom2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
560.13 Кб
Скачать

Спеціальна:

  1. Дембо А.И. Саксонское зерцало – выдающийся памятник истории германского феодального права // Саксонское зерцало: памятник. Из истории права. — СПб.:Спец.литература, 1996. С.154–163.

Семінар № 8 Теми №№1–11: ”Держава і право країн епохи кастово–станового суспільства (2 год.)

Семінарське заняття проводиться у формі модульної контрольної роботи. (МКР №1). Зміст завдань охоплює матеріал тем №№1–11, відпрацьований на лекціях, семінарських заняттях, під час самостійної, індивідуальної роботи. (Див. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів. — К.: Центр навчальної літератури, 2008.)

Модуль іі Держава і право країн епохи громадянського суспільства

(Іі семестр)

Семінари №9–10 Тема: «Становлення буржуазної держави — держави нового типу в країнах Західної Європи і Північної Америки» (4 год.)

План

1. Перші буржуазні революції в країнах Західної Європи та Північної Америки (ХVІ — XVІІІ ст.ст.), їх вплив на становлення держави нового типу.

2. Пошук та затвердження нових форм державної організації в країнах Західної Європи та Північної Америки в роки перших буржуазних революцій:

а) форма англійської держави;

б) форма держави США за конституцією 1787 р.;

в) форма держави Франції 1789 — 1799 рр.

  1. Буржуазна і капіталістична держава — держава перехідного типу.

Методичні рекомендації

Цим семінарським заняттям розпочинається вивчення історії держави і права зарубіжних країн епохи становлення громадянського суспільства. Тому, готуючись до нього, слід передусім уважно прочитати конспект лекції, ознайомитись з матеріалами навчального посібника (див.: Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів. —К.: Центр навчальної літератури, 2008.— С.297–323), виконати завдання для самостійної роботи .

Підготовка до висвітлення першого питання плану має ґрунтуватися на знаннях шкільної програми всесвітньої історії (8 клас), відновити які певною мірою допоможуть виконані завдання для самостійної роботи. Звернувши увагу на спільне та особливе в соціально-економічних, політичних та ідеологічних передумовах переходу від феодального ладу до буржуазного, які мали місце в країнах Західної Європи та Північної Америки, слід згадати, що перехід людства від середньовіччя до нового часу бере свій початок ще в XV–XVI століттях, тобто в епоху Відродження та Реформації. Саме в цей час починається переворот перш за все в політичній і правовій свідомості людей, в економіці, яка все більше орієнтується на капіталістичне підприємництво. В цьому вам допоможе вивчення політичних і правових програм ідеологів ранньої буржуазії. Необхідно також показати, що було відмінного в процесі зародження капіталістичних відносин в Голландії, Англії, англійських колоніях Північної Америки, Франції і як ці особливості вплинули на становлення тут держави нового типу — буржуазної держави.

Розкриваючи друге питання, необхідно наголосити на тому, що з часу перших буржуазних революцій розпочався процес затвердження сучасної держави, яка принципово відрізнялась від держави попередньої епохи. Характеристика основних програмних документів перших буржуазних революцій, конституцій, прийнятих в роки революцій, їх порівняльний аналіз сприятимуть висвітленню боротьби республіканських та монархічних тенденцій у встановленні форми держави в цих країнах у новий час. Розуміння характеру революцій в Голландії, Англії, Франції, англійських колоніях Північної Америки за їх наслідками допоможе відповісти на питання, чим був обумовлений вибір тих чи інших державних форм в цих країнах.

Зміст третього питання передбачає спробу узагальнення матеріалу по 1, 2 питаннях плану семінару і відповідно, пошук відповіді на запитання, чому держава нового типу, становлення якої розпочалося в період перших буржуазних революцій, увійшла в історію як буржуазна, капіталістична держава, які її характерні риси, яким є її місце в історії державотворення?

Контрольні завдання:

Виконати завдання №№ 1, 2 модуля (теми) 12, №№ 1, 2 модуля (теми) 13 (див.: Бостан Л.М.,Бостан С.К. Історія держави та права зарубіжних країн Навч. посіб. — Київ.2004, С.304–305,335–336; К.:2008. – С.320–321, 377–378.).