Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кр.роб.-orient.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
60.93 Кб
Скачать

ІНСТИТУТ ЕЛЕКТРОНІКИ ТА СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

ФАКУЛЬТЕТ АЕРОКОСМІЧНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

Кафедра систем управління літальних апаратів

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА

ЗАВДАННЯ НА КУРСОВУ РОБОТУ

з дисципліни “ОСНОВИ ОРІЕНТАЦІЇ ТА НАВІГАЦІЇ РУХОМИХ ОБ’ЄКТІВ ”

для студентів спеціальності 8.091401

Київ 2007

Згідно з робочим навчальним планом спеціальності 8.091401 передбачено виконання курсової роботи.

Укладач – доцент кафедри систем управління літальних апаратів

Дивнич М.П.

Загальні методичні рекомендації по виконанню курсової роботи

Студент отримує номер теми курсової роботи, який вибирається згідно з номером його у списку групи в журналі лекційних занять.

Курсова робота оформлюється на аркушах паперу формату А4. Титульний аркуш оформлюється згідно з взірцем, який наведений у даних методичних рекомендаціях (додаток 1).

На другому аркуші роботи записується завдання на роботу. З третього аркуша викладається основний зміст роботи.

Робота повинна бути написана тільки українською мовою. Дозволяється оформлювати роботу на комп’ютері.

Студент в основній частині роботи повинен найбільш повно розкрити ті питання, які поставлені перед ним у завданні на курсову роботу. Об’єм основною частини роботи не менше 15 сторінок. Рисунки можуть бути розміщені в тексті роботи або на окремих аркушах.

Після основної частини записуються висновки по роботі (об’єм до 1 стор.), а далі наводиться список літератури.

Курсову роботу студент захищає, після цього отримує оцінку за роботу.

Тема 1 Застосування доплеровских вимірювачів шляхової швидкості та кута зносу для вирішення задач навігації

Завдання на курсову роботу.

Характеристика доплеровських вимірювачів шляхової швидкості та кута зносу, як вимірювачів навігаційних параметрів. Застосування доплеровськіих вимірювачів шляхової швидкості та кута зносу для автоматизованого літаководіння. Алгоритми розрахунку поточних координат літака у географічної системі координат. Врахування не сферичності Землі. Автоматизований політ на прямолінійному та криволінійному відрізку лінії заданого шляху з застосуванням доплеровського вимірювача шляхової швидкості та куту зносу.

Тема 2 Навігаційні системи координат. Лінії шляху та лінії положення.

Завдання на курсову роботу.

Основні географічні поняття – форма та розміри Землі, основні географічні точки, лінії та круги на земному шарі. Географічна система координат, сферична система координат, ортодромічна система та полярна системи координат. Локсодромічна та ортодромічна лінії шляху. Лінії положення: лінія рівного пеленга літака, лінія рівних пеленгів радіостанції лінії рівних відстаней лінії рівних різниць відстаней, астрономічна лінія положення.

Тема 3 Використання карт в навігації.

Завдання на курсову роботу.

Основні картографічні поняття. План. Карта. Масштаб. Чисельний, лінійний та головний масштаби. Картографічні проекції з рівним кутом, з рівними проміжками, рівновеликі, довільні. Конічні картографічні проекції. Поліконічні картографічні проекції. Міжнародна картографічна проекція. Циліндричні проекції. Азимутальна проекція. Розграфування та номенклатура карт.

Тема 4 Авіаційні карти.

Завдання на курсову роботу.

Класифікація авіаційних карт. Карти масштабів 1:200 000; 1:500 000;

1:1 000 000 . Полі маршрутна польотна карта масштабу 1:2 000 000, аеронавігаційна карта масштабу 1:2 000 000, аеронавігаційні карти Арктики та Антарктики масштабів 1:2 000 000, 1:4 000 000, аеронавігаційна карта масштабу 1:4 000 000 та радіонавігаційна карта. Підбір та склеювання карт. Зміст карт. Зображення рельєфу місцевості на картах. Визначення по карті висоти точок місцевості та крутизни схилу. Основні вимірювання на картах. Визначення географічних координат точок. Нанесення точок на карту по заданим географічним координатам. Вимірювання відстаней та визначення напрямків. Особливості вимірювань на картах великого масштабу.