Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Loyko_D.P.,_Silchenko_O._E._Teoretichni_osnovi_....doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
5.29 Mб
Скачать
  1. Позиціонуванням товару на ринку називається:

а) забезпечення товару чітко відокремленого від інших товарів місця на ринку й у свідомості цільових споживачів;

б) визначення місця товару на ринку і розробка комплексу заходів, що забезпечують його конкурентоспроможність;

в) визначення місця товару підприємства на ринку серед товарів-аналогів;

г) всі відповіді вірні.

  1. Нормативи споживання – це:

а) ідеальний рівень споживання товарів населенням певної групи;

б) розміри споживання в натуральному виразі за певний проміжок часу (за рік, за місяць, за день) продуктів харчування, непродовольчих товарів поточного споживання та деяких видів послуг

в) рівень, що гарантує оптимальне задоволення потреб населення;

г) показники необхідного споживання продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та забезпечення освітніми, медичними, житлово-комунальними, соціально-культурними послугами.

  1. Фактори, похідні від суспільної свідомості, що впливають на формування соціальних потреб:

а) цілеспрямоване або несвідоме наслідування, реакція безпосереднього оточення, конкретна ситуація вибору товарів;

б) традиції, звичаї, мода;

в) вік людини, етап життєвого циклу сім'ї, рід занять, образ життя, тип особистості;

г) соціально-психологічна структура особистості, емоційна спрямованість особистості, уявлення про самого себе («я» - концепція).

  1. Загальна класифікація споживних властивостей товарів і їх значення в задоволенні потреб людини.

  2. Соціальні властивості і їх показники.

  3. Функціональні властивості.

  4. Надійність товарів і її показники.

  5. Ергономічні властивості товарів.

  6. Естетичні властивості.

  7. Властивості екологічні і безпеки споживання товарів.

Розрізняють властивості товарів і споживні властивості товарів.

Властивості товарів, що задовольняють ті чи інші потреби людини, завжди якісно визначені і виступають, насамперед, як функціональні. Крім того, споживні властивості характеризують соціальну значимість, практичну корисність, зручність користування, естетичну досконалість, економічну ефективність і нешкідливість товару.

Основою споживних властивостей товарів є натуральні (морфологічні, природні) властивості сировини і матеріалів, а також продуктів виробництва.

Хімічні властивостівластивості, що проявляються в матеріалах під впливом хімічних речовин і дією світлопогоди.

Вони найбільше обумовлюють режим технологічної обробки матеріалів і виробів у процесі їх виробництва і, разом з тим, впливають на умови їх споживання (експлуатації) та строк служби виробів.

Фізичні властивостівластивості, що проявляються в матеріалах під дією механічного навантаження, тепла, світла, звуку, електричного струму та ін.

Вони мають велике значення для оцінки якості більшості матеріалів і готових виробів. Класифікація фізичних властивостей матеріалів і готових виробів та їх показники показані на схемі.

Цінність товару для людини визначається не тільки натуральними властивостями, а й рівнем задоволення потреб, вимогами моди.

Споживні властивості товарів кількісно характеризуються показниками споживних властивостей. Номенклатура споживних властивостей і групових показників, що визначає якісні характеристики товарів широкого вжитку, поділяються на групи і підгрупи залежно від їх особливостей і потреб, які вони задовольняють.

Споживні властивості товарів кількісно характеризуються показниками споживних властивостей. Вибір номенклатури споживних властивостей товарів і показників складається з таких етапів: виявлення нагальної потреби та відбір товарів для її задоволення; розробка номенклатури властивостей товарів і показників; визначення значень показників споживних властивостей; порівняння товарів за показниками споживних властивостей з виробами-аналогами.

Номенклатура показників якості повинна відповідати номенклатурі споживних властивостей товарів. Структура споживних властивостей і показників змінюється залежно від призначення окремих груп товарів та рівня наших знань про товар. Тому після перегляду нормативних документів окремі властивості і показники вилучаються з них, а інші, навпаки, включаються.

Номенклатура споживних властивостей і групових показників, що визначає якісні характеристики товарів широкого вжитку, поділяються на групи і підгрупи залежно від їх особливостей і потреб, які вони задовольняють.