Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Нестерук Гень.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
643.07 Кб
Скачать
    1. Технічна характеристика осушувально-зволожувальної системи в заплаві р.Стир

Дана система являється міжгосподарською системою відкритого типу з механічним водозабором води.

Загальна площа зрошувальної системи брутто становить 14013 га, нетто 12611 га. Дана система обслуговує 9 господарств, а саме водокористувачів: СПС ім. Мазепи, ПСП ім. Р.Галицького, СПС ім.. Т. Шевченка, ПСП ім. Котовського ПСП С. Крушельницької, СВК «Пересопницький», ПСП ім.. Б. Хмельницького, СВК «Свобода», ПСП ім. М. Грушевського.

Джерелом зрошення є р. Стир.

Середньомісячні витрати річки, м3/с: травень - 2,3; червень - 1.5; липень - 1,1; серпень - 0,9; вересень - 1,4.

Зрошувальні землі використовуються для вирощування таких сільсько-господарських культур: картопля, цукровий буряк , горох, озима пшениця, конюшина на сіно, льон на волокно, помідори та озимих ріпак.

Ґрунти системи торф'яні. Балансова вартість становить 2,127 тис грн./га. Амортизаційні відрахування становлять 5,7%. Відрахування на поточний ремонт становлять 2,8%.

Дана система знаходиться в Тернопільській області, клімат регіону помірно теплий і вологий. Тут м’яка зима, тепле літо. Максимальна температура повітря влітку досягає 36-37 ˚С, а мінімальна в найхолодніші зими 36˚С.

Сума середньодобових дефіцитів вологості повітря за вегетаційний період: за 5 місяців 712мм, за 4 місяців 597мм. Шар опадів, що випадає на території становить за травень – 55 мм., за червень – 67мм., за липень – 63мм., за серпень – 52мм., за вересень – 50мм.

Тернопільська область належить до вологої, помірно теплої агрокліматичної зони. Клімат даного району помірно-континентальний з вологим літом і м’якою зимою. За даними найближчої метеостанції: пересічна температура січня —5,7°, липня +18,9°. Абсолютний мінімум —35, —40°, абсолютний максимум +35, +40°. Період з температурою понад +10° становить 158 днів. Середня багаторічна кількість опадів – 650 мм, найбільше їх випадає влітку. Висота снігового покриву 20— 30 см. 3 несприятливих кліматичних явищ спостерігаються бездощові періоди до 60 днів, можливі посухи і суховії, сильні дощі, 1—2 дні (рідше 4—6 днів) з градом. Значної шкоди завдають пізні весняні та ранні осінні заморозки. Взимку можливі низькі температури протягом 25 днів, ожеледь до 15 днів і більше.

Згідно проекту водоприймачем буде р. Стир. Середньомісячні витрати річки становлять: травень – 1,5 м3/с, червень – 1,3 м3/с, липень – 0,8 м3/с, серпень – 0,6 м3/с, вересень м3/с.

Дана система являється міжгосподарського значення, оснащена гідротехнічними спорудами, детальна характеристика яких буде наведена нижче.

Розділ 2. Організація служби експлуатації озс в заплаві р. Стир.

2.1. Структура служби експлуатації

Територіально система ділиться на 2 експлуатаційні дільниці (ЕД). Перша ЕД знаходиться поблизу с. Дубки, друга с. Ясиневичі, кожна з яких включає в себе один або декілька вузлів водорозподілу з підкомандними їм точками водовиділу, дільницями каналів, спорудами та зрошуваними землями. Розбивка системи на ЕД робиться з урахуванням зручності управління та обслуговування водозабору, водорозподілу і подачі води в господарства. Зрошувана площа, яку обслуговує перша ЕД становить 6226 га.площа другої ЕД – 6385 га. Границі ЕД встановлюються з урахуванням границь адміністративних районів і господарств-водокористувачів, а також границь командування вузлів водорозподілу. Кожна з ЕД ділиться на гідротехнічні дільниці (ГД).

Розміщення контор УВГ і ЕД визначається з урахуванням зручності керівництва і проведення всіх видів експлуатаційних робіт на системі. УВГ розміщена поблизу другої ЕД.

Кожна з ЕД ділиться на гідротехнічні дільниці (ГД).

Основними завданнями служби експлуатації є:

  • Підтримання на меліорованих землях оптимального водного режиму.

  • Організаційні і технічні заходи по охороні, нагляду, ремонту і утриманню в працездатному стані системи та споруд на ній.

  • Організація раціонального водокористування на зрошувальній системі та спорудах;

  • Своєчасні і безперебійну подачу води сільськогосподарським підприємствам, у відповідності із затвердженими планами;

  • Контроль за ефективним використанням меліоративних земель і зрошувальної води в господарствах, забезпечуючи ріст сільськогосподарської продукції на одиницю отриманих водних ресурсів;

  • Технічне удосконалення системи та споруд, підвищення їх експлуатації, впровадження досягнень науки ,техніки та передового досвіду;

  • Здійснення природоохоронних засобів.

В зв’язку з цим служба зобов’язана :

  • Забезпечити безаварійний пропуск повеней та паводків.

  • Проводити систематичні спостереження за режимом поверхневих і ґрунтових вод на зрошувальних територіях.

  • Вести паспортизацію та інвентаризацію зрошувальної систем.

  • Суворо виконувати вимоги з охорони навколишнього природного середовища.

  • Своєчасно і якісно проводити нагляд, догляд, спостереження за станом і роботою, обстеження, планово-попереджувальні і відновлювальні роботи зрошувальної системи.

  • Здійснювати заходи щодо попередження заболочування земель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]