Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

21

1. Поняття кримінального права, його предмет, методи та завдання.

Поняття „кримінальне право”  прийнято розглядати у двох значеннях:

1.        Позитивне (об’єктивне) кримінальне право як галузь законодавства, що знаходить свій вияв у цілісному і єдиному законодавчому акті – Кримінальному кодексі України;

2.        Кримінальне право як галузь юридичної науки про вітчизняний чинний кримінальний закон і судову практику його застосування, про його історію і теорію, про кримінальні закони інших держав.

Позитивне (об’єктивне) кримі-нальне право України – це сукуп-ність юридичних норм (правил поведінки), що визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинними і які покарання слід застосовувати до осіб, що їх вчинили.

Предметом крим. права є відносини, які виникають у результаті вчинення злочину і застосування відповідного за формою та змістом покарання та його вчинення.

Метод правового регулю-вання — це сукупність певних за­собів, за допомогою яких регла-ментуються та охороня­ються від-носини між людьми, між грома-дянами та організа­ціями, між громадянами і державою. Метод регламентування кримінально-правових відносин примусовий і застосовується лише до особи, яка вчинила зло­чин, як правило, шляхом покарання.

Кримінально-правовий метод застосовується в тому разі, коли:

1)         вчинене діян­ня є сус-пільно небезпечним і відповідно до закону містить склад конкретного злочину;

2)         особа, яка вчинила це діяння, була у стані осудності, досягла на час його вчинення встанов­леного законом віку і підлягає покаранню.

Кримінальна відповідальність  — це обов'язок особи, яка винна у вчиненні злочину, зазнавати правового впливу з боку право-охоронних органів, державного осуду та примусу. Покарання осо-би, яка вчинила злочин, стано-вить основний зміст кримінальної відповідальності.

Завдання кримінального права:

Основне завдання (функція) кримінального права — охо­рона. Воно здійснюється притаманним лише кримінальному праву мето-дом покарання тих, хто вчинив злочин, та загро­зою покарати тих, хто має намір його вчинити.

Пріоритетним завданням кримі-нального права України є охорона особистих благ людини (життя, здоров'я, волі, честі й гідності), її прав та інтересів від злочинних посягань. Пріоритет такого завдан-ня закріп­лено в Конституції України, в ст. 3 якої встановлено, що “людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”.

Охоронне завдання криміналь-ного закону здійснюється через регулювання кримінально-право-вих відносин, що ви­никли під час вчинення злочину, і застосування відповідного покарання до особи, яка вчинила злочин. Тут регулю-юча дія кримінального закону є формою вияву його охоронного за­вдання. Водночас охоронне завдання кримінального закону виявляється і в забороні вчинення злочинного діяння та за­грозі покарати тих, хто може вчинити таке діяння (загальна превенція), і в застосуванні покарання до осо-би, яка вчинила злочин (спе-ціальна превенція).

Слід зазначити, що деякі норми кримінального права ви­конують регулятивне завдання. Це норми про необхідну обо­рону, про заподіяння шкоди злочинцеві під час його затримання, про крайню необхідність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]