Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
58.26 Кб
Скачать

2. Інструментарій та механізм регіональної політики країн європи

Перші спроби виявити наслідки впливу глобалізації на регіональні рівні були здійснені у Західній Європі через розробку теорії "конвергенції та дивергенції регіонів". Це еволюція соціалістичної та капіталістичної економічних систем під впливом науково-технічної революції, яка давала подібність чи сходження (конвергенцію) дій, мислення, організаційних тур та методів, чи розбіжність (дивергенцію).

Практичні результати, які отримав Андрес Родрігес-Посе (Лондонська школа економіки), дозволили на новому рівні проаналізувати характер динаміки різних теорій в Європі, а відтак і ефективність регіональної політики. Виявилося, що європейські (в межах ЄС) локальні утворення мають тенденцію до зближення, яка в середньому складає 1,2% на рік. Таким чином, можна стверджувати, що внутрішні та транс-європейські регіони рухаються назустріч один одному, тобто відбувається процес вирівнювання.

Однак різниця у регіонах в межах ЄС поки що існує, і це дозволяє провести їх класифікацію за рівнем розвитку та ступенем ділової активності. Прихильники "нордичної" регіональної економічної моделі, визначають три основні групи регіонів.

"Товсті банани" – характеризуються високим рівнем ділової активності, зразковою інфраструктурою, яка забезпечить подальший розвиток авангардних галузей виробництва та невиробничої сфери. Національні Уряди та ЄС в цілому не зможуть у значній мірі протистояти цим утворенням, які будуть поступово перетворюватись у світові регіони та викликати стихійне формування гіперактивних зон економічного зростання.

Другу групу – “парасольки, що тремтять” – характеризує нестійка тенденція до економічного зростання. Ця група регіонів, утворена внаслідок реалізації міжурядових ініціатив, зумовлених диверсифікацією регіонального виробництва та невиробничої сфери. В ній вже існують деякі субнаціональні та міжнаціональні інституції. Вони мають досить високий рівень застосування венчурного капіталу, однак ймовірність того, що з часом "парасольки" досягнуть рівня першої групи, оцінюється досить стримано.

Третя група характеризується низьким рівнем розвитку економіки і має називається авторами як "бридкі каченята". Інтерес до таких регіонів з боку ТНК не досить високий, а їх периферійне (по відношенню до світових потоків капіталу) положення не стимулює внутрішній розвиток. Ці регіони залишаються на досить низькому рівні економічного розвитку і мають слабку тенденцію тяжіння до локальних утворень першої та другої груп.

За термінологією ЄС, регіони з відносно високим рівнем розвитку відносяться до "передових" (advanced), "розвинених" (developed), "мотор­них" (motor) і т.п. Територіальні одиниці з низь­кими ознаками визначаються як "депресивні" (depressed), "відсталі" (lagging), "виснажені" (distressed), "покинуті" (direlict) та ін.

В адміністративній службі Європейського Союзу слід виокремити таке головне управління в адміністративній ієрархії як DG XVI – Регіональна політика. Із 1995 року Вульф-Матіс є одним із 20 членів Європейської Комісії, яка керує структурними та когезійними фондами, репрезентуючи європейські інтереси в регіональній політиці зокрема і структурній політиці взагалі.

Стосовно механізму здійснення регіональної політики ЄС важливими вбачаються такі його елементи:

  1. Впровадження аналітичних показників, індикаторів депресивності (активності) регіону та рівнів його конвергентності.

Необхідність у наявності суто регіональних показників обумовлена тим, що країна може мати досить велику територію і через це перелічені макроекономічні показники далеко не завжди характеризують той рівень економічних процесів, які йдуть у її центральній частині чи на периферії. Вперше над цим замислились у США, коли порівнювали рівень розвитку окремих штатів. Внаслідок цього в регіональній статистиці з'явився новий показник GSP (валовий штатівський продукт), який почали перекладати на українську як валовий регіональний продукт (ВРП). У світовій практиці він є найбільш інформативним при проведенні внутрішніх досліджень. Його перевага полягає у тому, що ВРП швидко трансформується і зіставляється з номінальним чи реальним ВВП країни.

  1. Перехід від розподільчих функцій державного та місцевих бюджетів до інструментарію здійснення регіональної політики, що прийнята в Євросоюзі.

Основними інструментами регіональної політики на національному та наднаціональному рівнях в Євросоюзі є: інвестиційний грант (найбільш потужний захід, що характерний для всіх країн-членів ЄС), субсидування відсоткових ставок (Бельгія, Німеччина, Греція, Норвегія, Португалія, Велика Британія), податкові пільги (Фінляндія. Франція, Греція, Італія), податкова знижка на амортизацію (Греція), субсидії, пов'язані з використанням робочої сили (Австрія, Бельгія, Франція, Ірландія, Швеція, Велика Британія), транскордонні пільги (Фінляндія, Швеція) (див. табл. 5.1.).

Таблиця 5.1.