Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
58.26 Кб
Скачать

Структурні фонди єс

Європейський фонд регіонального розвитку (ERDF)

Європейський соціальний фонд (ESF)

Європейський фонд сільськогосподарської орієнтації та гарантії (EAGGF)

Фінансовий інструмент орієнтації риболовства (FEFG)

Фонд Згуртування (Cohesion Fund)

  • Європейський соціальний фонд (ЄСФ), створення якого було пов’язано з укладанням Римського договору (1957);

  • Європейський фонд з управління та надання гарантій для сільськогосподарського виробництва (ЄФУГС) було створено у 1962 році;

  • Європейський фонд регіонального розвитку (ЄФРР), заснований у 1975 році;

  • Фінансовий механізм розвитку рибальства (ФМРР), започаткований у 1993 році.

Європейський фонд сприяння економічному зближенню держав-членів – Фонд згуртування чи конвергенції (Cohesion Fund) – створений відповідно до Маастрихтского договору і цілком орієнтований на розвиток чотирьох країн з найменшими показниками виробництва валового продукту на душу населення – а саме менш 90 % середнього показника по ЄС – Греція, Ірландія, Іспанія, Португалія.

З 1994 по 1999 кошти Структурних фондів також спрямовувались на фінансування 7 цілей та 13 ініціатив ЄС. Реформа фондів передбачає істотні зміни складу регіональних програм ЄС, порядку їхньої розробки, фінансування, реалізації і контролю. Кількість ініціативних програм скорочується до чотирьох: транснаціональне, прикордонне і міжрегіональне співробітництво (INTERREG); економічна і соціальна конверсія кризових міст, селищ і міських ареалів з метою забезпечення стійкого розвитку (URBANIZATION); розвиток сільської місцевості на основі ініціатив, підготовлених місцевими групами дії (LEADER +); транснаціональне співробітництво, спрямоване на реалізацію нових засобів боротьби з усіма видами дискримінації і нерівності на ринку праці (EQUAL) (див. табл. 5.3.).

Таблиця 5.3.

Види впливу співтовариства

ПРОГРАМИ СПІЛЬНОГО РОЗВИТКУ

ПРОГРАМИ СПІВТОВАРИСТВА (“ІНІЦІАТИВИ ЄС”)

ІННОВАЦІЙНІ ЗАХОДИ

ТЕХНІЧНА ДОПОМОГА

  • Етап 1 – розробка планів-пропозицій країн, частка ЄС залежить від мети та конкретних особливостей проектів

  • Етап 2 – безпосередня розробка програми

  • Етап 3 – реалізація програми

  • Етап 4 – супровід та контроль програми

  • ІНТЕРРЕГ

Програма розвитку прикордонних регіонів

  • ЛІДЕР

Підтримка місцевих груп, що здійснюють заходи щодо розвитку сільських територій

  • ІКВАЛ

Подолання дискримінації на ринку робочої сили

  • УРБАН

Відродження міст

  • Міжрегіональна співпраця

  • Впорядкування та благоустрій територій

  • Регіональний економічний розвиток

  • Розвиток міст

  • Заходи з підготовки та попередньої оцінки програм

  • Заходи із супроводу, оцінки та підготовки

[Європейський Союз: основи політики, інституційного устрою та права. Навчальний посібник. Серія “Україна на шляху до Європи”. – К.: Товариство Карла Дуйсберга, 2002. – 367 с., с. 297]

  1. Розробка реєстру депресивних регіонів з метою максимального зменшення локальної асиметричності за допомогою коштів структурних фондів.

Взагалі, не існує єдиного найкращого чи універсального підходу щодо визначення критеріїв проблемності регіонів. Скажімо, в Німеччині і Австрії розробляються дві класифікації: одна для промислового розвитку, друга – для туризму. У більшості країн, і особливо там, де високий рівень розвитку, як основний показник "проблемності" є рівень безробіття. До таких можна віднести Францію, Німеччину, Велику Британію, а також скандинавські країни. Серед інших показників чи критеріїв можна згадати географічне розташування щодо ринків збуту, наявність гірських та туристичних зон, рівень урбанізації, щільність населення тощо. В скандинавських країнах поряд із щільністю населення застосовується ще один демографічний показник – рівень міграції. У Норвегії використовуються такі рівні класифікації, як частка жінок, частка інвалідів, а також освітній рівень населення.

Таким чином, сучасний механізм здійснення регіональної політики Європейського Союзу покликаний сприяти скорішому уникненню значних диспропорцій у регіональному розвитку шляхом удосконалення інституціонального забезпечення регіональної політики та вдалого застосування різноманітних інструментів і стимулів розвитку, формування гомогенної структури господарства країн-членів, адже “підтягування“ менш розвинених регіонів до більш розвинених є на сьогодні головною метою регіональної політики Європейського Союзу.