Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Артёменко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Тема 12. Кембриджська школа еКономічної думки

Благо — все, что способно удовлетворять повседневные жизненные потребности людей, приносить людям пользу, доставлять удовольствие. В экономическо-социальном отношении под благом разумеется все, что, имея ценность, может иметь и рыночную цену, следовательно, в обширном смысле подразумеваются все имущественные блага.

Потре́би — це необхідність для людини таких умов, що забезпечують її існування і самозабезпечення.

Потреби поділяють на групи:фізіологічні;екзістенціальні;престижні;особистісні;духовні.

Економічні потреби виступають основою діяльності людей. Потреби виступають як ідеальний внутрішньо спонукальний мотив їхньої діяльності. Потреба в найбільш загальному вигляді є усвідомленою індивідом необхідністю в певних духовних, матеріальних благах та послугах — його ідеальним прагненням.

Види потреб:

матеріальні: в їжі, одязі, предметах побуту, житлі (вони вважаються базовими)

духовні: в освіті, в підвищенні кваліфікації, в художній творчості, в розвитку науки та мистецтва

соціальні: в медичному обслуговуванні, в вихованні дітей, у вільному часі, в гідних умовах праці і навчання.

За способом задоволення:

індивідуальні

групові

Виділяють потреби існування (їжа,одяг,безпека)і потреби досягнення цілей життя (влада і слава, знання і творчість, духовне удосконалення).

Потреби людей безмежні.

Корисність — суб'єктивна міра задоволення, що його отримує індивід від споживання блага або набору благ. Іншими словами, корисність визначає, якою мірою індивід задовольнив свої потреби, споживши певні блага. Теорія корисності тісно пов'язана з теорією рішень.

Комплементарные блага (комплементы) — это несколько товаров (два и более), которые дополняют друг друга и потребляются одновременно. Примерами таких товаров могут служить: автомобиль и бензин; компьютер, монитор, клавиатура и мышка; подушка и одеяло.

Товары считаются комплементарными, если значение перекрёстной эластичности меньше нуля.

Субституты (от лат. substitutio — замена) — взаимозаменяемые товары. Характеризуются тем, что рост цены на один товар вызывает увеличение потребления другого.Товары считаются субститутами, если значение перекрестной эластичности больше нуля.

Загальна корисність – це сумарна величина задоволення чи насолоди,

яку отримує особа від споживання деякої конкретної кількості продукту.

Гранична корисність – це додаткове задоволення, яке споживач

отримує від додаткової одиниці цього продукту. Точніше, гранична корисність –

це зміна загальної корисності внаслідок споживання однієї додаткової одиниці

продукту.

Уявлення, що гранична корисність буде знижуватись в міру того, як споживач

буде отримувати додаткові одиниці деякого конкретного продукту, відоме як

закон спадної граничної корисності.

Закон спроса и предложения — объективный экономический закон, устанавливающий зависимость объёмов спроса и предложения товаров на рынке от их цен. При прочих равных условиях, чем цена на товар ниже, тем больше на него платёжеспособный спрос (готовность покупать) и тем меньше предложение (готовность продавать). Обычно цена устанавливается в точке равновесия между предложением и спросом. Закон окончательно сформулирован в 1890 году Альфредом Маршаллом.

Спрос — это запрос фактического или потенциального покупателя, потребителя на приобретение товара по имеющимся у него средствам, которые предназначены для этой покупки. Спрос отражает, с одной стороны, потребность покупателя в некоторых товарах или услугах, желание приобрести эти товары или услуги в определенном количестве и, с другой стороны, возможность оплатить покупку по цене, находящейся в пределах «доступного» диапазона.

Цена Спроса

  1. рыночная цена при таком состоянии спроса и предложения, когда складывается рынок покупателя; 2) цена, по которой покупатели товара на данном рынке готовы, способны покупать товар; зависит от объема спроса, денежных возможностей покупателей и других факторов.

Еластичність попиту — зміна попиту на даний товар під впливом економічних і соціальних факторів, зв'язаних зі зміною цін. Попит може бути еластичним, якщо процентна зміна його обсягу перевищує зниження рівня цін, і нееластичним, якщо ступінь зниження цін вище приросту попиту.

Еластичність пропозиції показує, на скільки відсотків зміниться кількість запропонованого товару при зміні його ціни на 1 %.

СПРОС ЭФФЕКТИВНЫЙ - оптимальный уровень СПРОСА, при котором рыночнаяцена товара является приемлемой для потребителя и одновременно удовлет воряет интересы продавца

«ефектом Пігу», коли при зростанні грошової маси відсутність інфляційних очікувань і гнучка система цін і процентних ставок можуть призвести не до підвищення, а до зниження рівня цін

Монопсо́нія (англ. Monopsony) — Ринкова ситуація, при якій існує тільки один покупець або група покупців, що сумісно приймають рішення.

Прикладом монопсонії є ситуація підприємства-міста, в якому живе безліч домогосподарств, які пропонують робочу силу, але тільки одне підприємство — покупець робочої сили.

Монопольна ціна — це верхня межа продажної ціни, утримувати яку впродовж тривалого часу неможливо, оскільки максимальна прибутковість певної галузі приваблює інших підприємців, що прагнуть ефективніше застосувати свій капітал. Монополія, регулюючи виробництво, може лише опосередковано регулювати попит, тому й змушена враховувати реакцію покупців на зростання цін (повністю монополізувати виробництво й реалізацію товару можливо лише тоді, коли попит на нього нееластичний).

Совершенная, свободная или чистая конкуренция — экономическая модель, идеализированное состояние рынка, когда отдельные покупатели и продавцы не могут влиять на цену, но формируют её своим вкладом спроса и предложения. Другими словами это такой тип рыночной структуры, где рыночное поведение продавцов и покупателей заключается в приспособлении к равновесному состоянию рыночных условий.

Признаки совершенной конкуренции:

бесконечное множество равноценных продавцов и покупателей

однородность и делимость продаваемой продукции

отсутствие барьеров для входа или выхода с рынка

высокая мобильность факторов производства

равный и полный доступ всех участников к информации (цены товаров)

В случае, когда хотя бы один признак отсутствует, конкуренция называется несовершенной. В случае, когда эти признаки искусственно удаляются с целью занятия монопольного положения на рынке, ситуацию именуют недобросовестная конкуренция.

Монополісти́чна конкуре́нція — галузь, яка складається із відносно великої кількості невеликих за розмірами фірм, які виробляють диференційований продукт незалежно одна від одної.

ДИВЕРСИФИКАЦИЯ ПРОДУКЦИИ - одна из форм конкурентной борьбы в условиях современной рыночной экономики. Выражается в производстве значительного числа модификаций одной и той же продукции.

Дорогая Анюта !

Добре, що нарешті з’явився словник. Крім того якщо матеріал великий розбийте його на частини. Дайте кожній назву. У даному випадку це назви тем. Такий підхід допоможе його краще його розташувати. Не пишіть багато. Виберіть найбільш значущі терміни для дійсності (вони у політичній економії) та ІЕД. Перших термінів (П.е) не давайте багато. Це не проблема ІЕД.

Тепер відносно словника. Він далекий від досконалості і Ви це розумієте і без мене. Тому для його покращення треба зробити слідуюче:

  1. Зведіть його до однієї мови.

  2. Скоротіть кількість термінів з «Економічної історії» та інших наук.

  3. Терміни які Ви даєте треба писати відносно авторів або напрямів, теорії або школи. А не взагалі. Подивіться, що у Вас ?

  4. Добре розпишіть терміни теми 1. Візьміть їх хоча б з того ж Базилевича. Вони ж потім повторюються у всіх послідуючих темах і їх треба повторювати не як це робить папуга, а з розумінням.

  5. По інших темах треба взяти глосарій Т.1 Історії економічних вчень. Під ред. Базилевича або мій конспект і виписати основні категорії до відповідної теми де визначити (дати як категорію): напрям, школу, основні її терміни або категорії які є характерними для неї і ніякої іншої.

  6. Не треба писати багато. Напишіть головне і ч/з економічну думку, а не дійсність. У Вас не «Економічна історія», а «Історія економічної думки». Ще раз подивіться ч/з предмет цієї науки, що вона вивчає

Постарайтесь будь яку роботу робити якісно. Це одна із запорук Вашого здоров’я. Повірте мені.

З повагою Ваш Олександр Андрійович.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]