Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р863,862,864.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
6.39 Mб
Скачать

1.16. Призначення і склад підсилювача потужності радіостанції

Підсилювач потужності радіостанції призначений для підсилення сигналів збудника до необхідного рівня потужності, здійснення амплітудної модуляції, а також для послаблення гармонійних складових на виході передавача.

Підсилювач потужності радіостанції складається з двох блоків:

– підсилювача потужності метрових хвиль (ПП MХ), що працює у діапазоні 100...149,975 МГц;

– підсилювача потужності дециметрових хвиль (ПП ДМХ), що працює в діапазоні 220...399,975 МГц.

До складу ПП кожного діапазону входять:

– попередній підсилювач;

– кінцевий підсилювач;

– фільтр-рефлектометр;

– ключ 12,6 В (комутатор);

– пристрій автоматичного регулювання потужності;

– пристрій термозахисту (термодатчик).

Крім того, до складу ПП дециметрових хвиль входить ще й проміжний підсилювач. Увімкнення ПП відповідного діапазону здійснюється комутацією напруги живлення попередніх каскадів за допомогою ключа живлення (ключ +12,6 В) за командою, що видається БК.

1.16.1. Функціональна схема підсилювача потужності

Зі збудника сигнал обраної частоти зв'язку (робочої частоти) надходить на попередній підсилювач. Попередній підсилювач, що працює в діапазоні MХ, складається з чотирьох каскадів підсилення, два з яких – модульовані. А попередній підсилювач, що працює в діапазоні ДМХ, складається тільки з двох каскадів підсилення. Однак у ПП ДМХ є ще проміжний підсилювач, що складається з трьох каскадів. Перші два каскади проміжного підсилювача не модульовані, а третій – модульований.

Після попереднього підсилення і модуляції сигнал надходить на вихідні каскади ПП, де відбуваються підсилення потужності до необхідного рівня й АМ із заданим значенням глибини модуляції. З вихідних каскадів сигнал надходить на фільтри-рефлектометри. Фільтр-рефлектометр призначений для забезпечення необхідної фільтрації гармонійних складових на виході передавача, а також для одержання інформації про потужність падаючих і відбитих хвиль. При цьому інформація про потужність падаючої хвилі використовується для кола самопрослуховування, а сума напруг Uпад + Uвід є управляючим сигналом для пристрою АРП. Завдяки роботі пристрою АРП забезпечується захист транзисторів вихідних каскадів від перевантажень у разі неузгодженості виходу передавача з антеною, шляхом зменшення величини напруги, що надходить на модульовані каскади передавача.

Рефлектометр – це спрямований відгалужувач з малим зв'язком, який знаходиться в середині ФНЧ для зменшення впливу детектора рефлектометра на спектр сигналу.

З фільтрів-рефлектометрів через комутатор піддіапазонів і антенний комутатор сигнал надходить в антену.

1.16.2. Особливості побудови схеми підсилювача потужності

Для зменшення часу переходу з хвилі на хвилю і полегшення роботи системи дистанційного настроювання ПП діапазонів МХ і ДMХ виконані за схемою ШСП, що не перестроюються.

Для забезпечення рівномірної частотної характеристики і стійкого підсилення в підсилювачах застосовані такі схемні рішення:

– узгодження вхідних і вихідних опорів транзисторів, а також узгодження вихідного каскаду з АФС здійснюється за допомогою широкосмугових реактивних чотириполюсників – трансформаторів опору;

– зниження коефіцієнта підсилення потужних високочастотних транзисторів, що спостерігається у разі зміни частоти сигналу, компенсується за допомогою реактивних узгоджуваних кіл;

– для підсумовування потужності двох транзисторів і одержання рівномірного коефіцієнта підсилення в діапазоні хвиль застосована схема БП;

– для підсумовування потужності у вихідних каскадах застосовані кільцеві схеми розподілу (підсумовування) потужності.

Для забезпечення стійкості й усунення взаємного впливу каскадів вжиті відповідні заходи:

– на вході ПП МХ і ПП ДМХ встановлені дільники потужності на опорах, що зменшує вплив на колі "підсилювач потужності – збудник";

– живлення попередніх підсилювачів здійснюється від окремого джерела +12,6 В;

– дроселі в базових і колекторних колах шунтуються резисторами для зниження добротності й усунення низькочастотних паразитних коливань.

Для підвищення ККД вихідного каскаду і зменшення потужності розсіювання на колекторі за колекторної модуляції використовується підмодуляція передвихідних каскадів.

Для забезпечення сталості рівня вихідної потужності в діапазоні робочих частот і захисту транзисторів вихідних каскадів від перевантажень використовуються пристрої АРП і термозахисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]