Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р863,862,864.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
6.39 Mб
Скачать

1.7.4. Аварійний приймач

Аварійний приймач призначений для приймання амдлітудно-модульованих аварійних сигналів у діапазонах метрових (121,5  5 МГц) або дециметрових (243  5 МГц) хвиль.

Аварійний приймач виконано за супергетеродинною схемою з подвійним перетворенням частоти. У приймачі використовується автоматичне регулювання підсилення і ПШ.

Вхідний сигнал від антенного комутатора надходить через ФНЧ і смуговий фільтр на вхід ПВЧ. Підсилювач високої частоти виконано на польовому транзисторі з двома затворами за схемою з загальним витоком. Другий затвор польового транзистора використовується для роботи системи АРП.

Для забезпечення вимог вибірковості в смузі частот 121,5  2,5 МГц (243  5 МГц), на вході і виході ПВЧ є двоконтурні фільтри. Підсилена напруга високої частоти надходить на вхід першого Зм.

Перший Зм виконано на польовому транзисторі з двома затворами. На один затвор надходить вхідний сигнал, а на інший – сигнал від гетеродина. Навантаженням Зм є широкосмуговий кварцовий фільтр, який забезпечує вибірковість по сусідньому каналу АП. Для узгодження кварцового фільтра з виходом першого Зм і входом ППЧ-1 застосовані контури У2 і У4.

Перший гетеродин АП виконано на біполярному транзисторі за схемою ємнісної триточки (риc. 1.9).

В автогенераторі застосована кварцова стабілізація частоти. Кварц входить до кола база-колектор. У метровому діапазоні хвиль гетеродин АП, крім автогенератора, має ще й підсилювач. У діапазоні ДМХ гетеродин складається з автогенератора, повторювача частоти і підсилювача. В результаті взаємодії вхідного сигналу з сигналом гетеродина на навантаженні Зм виділяються коливання першої проміжної частоти 25 МГц:

ƒпр ІАП = ƒс – ƒг ІАП,

де ƒпр ІАП перша проміжна частота АП; ƒс – частота сигналу; ƒг ІАП – частота першого гетеродина АП.

З виходу першого Зм сигнал надходить на вхід двокаскадного підсилювача першої проміжної частоти. Обидва каскади виконані на польових транзисторах з двома затворами за схемою з загальним витоком. На інші затвори польових транзисторів подається управляюча напруга АРП.

Рис. 1.9. Еквівалентна схема кварцового автогенератора

З виходу ППЧ 1-2 сигнал надходить на другий Зм. Одночасно на другий Зм надходить напруга гетеродина з частотою 23,4 МГц, яка стабілізована кварцом. Змішувач і гетеродин виконані на одній мікросхемі. В результаті взаємодії коливань першої проміжної частоти і коливань другого гетеродина в навантаженні Зм виділяється напруга другої проміжної частоти 1,6 МГц:

ƒпр ІІАП = ƒпр ІАП ƒг ІІАП,

де ƒпр ІІАП – друга проміжна частота (1,6 МГц); ƒпр ІАП – перша проміжна частота (25 МГц); ƒг ІІАП частота другого гетеродина (23,4 МГц).

Напруга другої проміжної частоти надходить на двокаскадний підсилювач ППЧ II-1 і ППЧ II-2, де відбувається підсилення сигналу до величини, що забезпечує нормальну роботу детектора сигналу. Обидва каскади підсилювача другої проміжної частоти виконані на гібридно-плівкових мікросхемах.

З виходу ППЧ II-2 сигнал надходить на детектор сигналу і детектор системи АРП. Детектори сигналу й АРП виконані на одній мікросхемі, яка містить ще й два ППС. Продетектований сигнал з виходу детектора надходить через емітерний повторювач і ключ ПШ на вхід ПНЧ основного приймача.

Подавлювач шуму призначений для вимкнення ПНЧ за відсутності сигналу на вході приймача або за слабких, нерозбірливих на фоні шумів, сигналів.

Подавлювач шуму складається з ПШ, детектора шуму і ключової схеми. Сигнал з виходу детектора сигналу надходить на вхід ПШ, що виконаний на мікросхемі. Підсилена напруга з виходу ПШ надходить на детектор шуму, який виконано на транзисторі за схемою з загальним колектором. З виходу детектора шуму постійна напруга подається на ключову схему. Ключова схема складається з тригера, виконаного на мікросхемі, і ключа, виконаного на транзисторі. З ключової схеми напруга постійного струму надходить на ключ ПШ і на схему індикації АП.

Ключ ПШ виконано на транзисторі, що входить до складу мікросхеми У16. Коли потенціал на колекторі транзистора ключа дорівнює нулю ключ ПШ замкнений, і сигнал не надходить на вхід ПНЧ приймача. З появою сигналу спрацьовує ключова схема і відмикає ключ ПШ, тому сигнал звукової частоти може вільно проходити на вхід ПНЧ.

Схема індикації призначена для увімкнення сигнальної лампочки, розташованої на пульті управління, під час приймання аварійного сигналу. Вона складається з ППС і ПП, що також входять до складу мікросхеми У16. З появою сигналу напруга постійного струму надходить з ключової схеми на вхід ППС і відмикає його. Підсилена напруга, у свою чергу, відмикає ПП, навантаженням якого є сигнальна лампочка. Аварійний приймач працює в режимі чергового приймання. З пульта дистанційного управління передбачене увімкнення виходу АП від ПНЧ основного приймача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]