Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р863,862,864.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
6.39 Mб
Скачать

1.21. Порядок настройки радіостанції

Настройка радіостанції здійснюється з пульта управління за допомогою набірного або запам'ятовуючого пристрою.

Запам'ятовуючий пристрій конструктивно виконано окремим блоком, несучим елементом якого є кожух. Усередині кожуха розміщується вставка ЗП, що з'єднується через роз'єм з індикатором СДП. Фіксація вставки ЗП здійснюється поворотом осі в положення "ЗАКР". Вставка ЗП дозволяє здійснювати перехід на будь-яку з 20 заздалегідь набраних фіксованих частот зв'язку МХ і ДМХ діапазонів.

П’ятнадцятирозрядний паралельний код набраної частоти зв'язку формується в результаті замикання на корпус проводів відповідних розрядів коду. При цьому номер заздалегідь набраного каналу вказується цифрою у вікні на передній панелі, а номер кодуємого в даний момент каналу зв'язку – у вікні на задній стінці корпусу. Замикання на корпусі проводів здійснюється за допомогою піднятих штирів.

Набір частоти десятків і одиниць мегагерц здійснюється за різними алгоритмами. Для набору десятків мегагерц штирі виставляються відповідно до таблиці, яка є на корпусі вставки запам'ятовуючого пристрою: "0" – піднятий штир, "1" – опущений штир. Для набору одиниць мегагерц необхідно підняти штирі 1, 2, 4, 8 таким чином, щоб у сумі вийшла задана кількість одиниць мегагерц. Аналогічно цьому здійснюється і набір сотень кілогерц. Набір десятків кілогерц визначається сумою піднятих штирів якщо значення одного штиря 25 кГц, а іншого 50 кГц.

Наприклад, для набору частоти 127,875 МГц на п'ятому каналі необхідно:

1. Відкрити фіксуючий пристрій (повернути гвинт на передній панелі) і витягти вставку ЗП з ПУ.

2. Обертати ручкою "Канал" кодового пристрою до появи у вікні на задній панелі вставки ЗП цифри 5.

3. Набрати десятки мегагерц з таблиці. Дванадцяти десяткам мегагерц відповідає паралельний код 00111. Оскільки піднятий штир відповідає "0", а опущений штир – "1", то необхідно підняти штирі 1, 2 в секторі "ДЕС.МГц", а штирі 3, 4, 5 – опустити.

4. Набрати одиниці мегагерц. Для цього в секторі "ОДИН.МГц" необхідно підняти штирі 1, 2, 4, а штир 8 – опустити.

5. Набрати сотні кілогерц. Для набору 800 кГц треба в секторі "СОТН.кГц" підняти штир 8, а штирі 1, 2, 4 опустити.

6. Набрати десятки кілогерц, для чого необхідно підняти штирі 25 і 50 у секторі "ДЕС.кГц". У цьому випадку сума їх становить 75 кГц.

7. Вставити ЗП в ПУ.

8. Встановити гвинт у положення "ЗАКР".

9. Обертати ручкою "Канал" кодового пристрою до появи у вікні передньої панелі цифри 5.

Таким чином, на п’ятому каналі ПУ встановлена частота 127,875 МГц.

Настройка радіостанції за допомогою НП здійснюється шляхом обертання чотирьох кодових дисків набору частоти (десятки мегагерц, одиниці мегагерц, сотні кілогерц і десятки кілогерц). Перемикачі НП зібрані на склопластикових платах з закріпленими на них струмознімачами, що контактують з кодовими дисками. На утворювальних поверхнях дисків на чорному тлі нанесені білі цифри, які відповідають частоті, що набирається.

1.22. Робота радіостанції з радіотехнічними пристроями

Спільна робота основного й аварійного приймачів

Основний і аварійний приймачі працюють від однієї антени. У разі приймання сигналу з аварійного каналу, незалежно від положення тумблера "АП", загоряється лампочка на ПУ, сповіщаючи про надходження сигналів від екіпажу, що потерпів аварію. Тумблером "АП" підключається вихід АП до ПНЧ, що дає можливість прослухати передавання на аварійному каналі. З метою подавлення шумів основного приймача необхідно увімкнути тумблер "ПШ".

Робота радіостанції в режимі ретрансляції

Під час роботи в режимі ретрансляції використовується комплект із двох радіостанцій. Одна з радіостанцій працює в режимі "Приймання", а інша в режимі "Передавання", приймаючи сигнали, що підлягають ретрансляції. Для здійснення заданого режиму необхідно здійснювати додаткові з'єднання.

Робота радіостанції з швидкодіючою апаратурою передавання даних

Інформація ЧТ у вигляді струмових посилок (+10 В  2 В) і безструмових посилок (0 B  0,5 В) подається з швидкодіючої апаратури передавання даних на радіостанцію.

Для переведення радіостанції в режим "Приймання" необхідно припинити подачу +27 В від швидкодіючої апаратури передавання даних. Прийнята радіостанцією ЧТ інформація надходить на швидкодіючу апаратуру передавання даних.

Робота радіостанції з АРК

Для прослуховування сигналів радіокомпаса необхідно подати сигнал, що прослуховується, на ПУ, а тумблер "АРК" на пульті управління поставити у верхнє положення, при цьому телефони підключаються до ПУ.

Перевірка радіостанції засобами системи "Автоконтроль"

У радіостанції передбачені кола, що дозволяють контролювати її працездатність і робити пошук несправного, конструктивнозмінного в умовах експлуатації блока засобами автоматизованого контрольно-вимірювального обладнання (АКВО). В радіостанції конструктивно змінними є такі блоки: приймач-збудник, передавач, рама, ПУ, блок узгодження (блок 29) і високочастотне реле РЕВ-14 (блок 31). Під час перевірки радіостанції засобами АКВО використовуються індикаторний блок (блок 28) і блок 31. При цьому здійснюється з'єднання згідно зі схемою зовнішніх з'єднань, наведеною в технічному описі радіостанції.

Увімкнення режиму "Автоконтроль" здійснюється подачею корпусу на контакт "А" реле РЕВ-14, а за використання індикаторного блока – тумблером "АКИО". Для контролю високочастотного сигналу радіостанції, а також для введення високочастотного стимулювального сигналу використовується високочастотний роз'єм Ш1 реле РЕВ-14.

Управління радіостанцією в режимі "Автоконтроль" здійснюється від апаратури АКВО або з індикаторного блоку. Пульт управління радіостанції вимикається зняттям напруги живлення +5 В за допомогою реле Р1, що розташоване в амортизаційній рамі.

У радіостанції передбачена перевірка таких параметрів:

– чутливості АП;

– чутливості основного приймача;

– працездатності ЧТ тракту;

– працездатності АРП;

– потужності передавача;

– частоти передавача;

– глибини модуляції передавача;

– напруги самопрослуховування;

– напруги живлення радіостанції;

– ознаки передавання.

Знімання контрольних напруг, що характеризують параметри радіостанції, і введення стимулювальних сигналів здійснюється через контакти роз'єму Ш1 радіостанції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]