Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL OPG (или ООП).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
672.77 Кб
Скачать

23. Принципи нормування мікроклімату та його гігієнічні нормативи у приміщеннях з робочими місцями сфери розумової діяльності

Основні параметри мікроклімату. У процесі роботи у виробничому приміщенні людина перебуває під впливом певних умов, або мікроклімату - клімату внутрішнього середовища цих приміщень. До основних нормованих показниками мікроклімату повітря робочої зони відносяться температура, відносна вологість, швидкість руху повітря. Істотний вплив на параметри мікроклімату і стан людського організму робить також інтенсивність теплового випромінювання різних нагрітих поверхонь, температура яких перевищує температуру у виробничому приміщенні.

Відносна вологість повітря являє собою відношення фактичної кількості водяної пари в повітрі при даній температурі до кількості водяної пари, що насичує повітря при цій температурі.

Виміри показників мікроклімату повинні проводиться на початку, середині і наприкінці холодного і теплого періоду року не менше 3 разів за зміну (на початку, середині і наприкінці). При коливаннях показників мікроклімату, пов'язаних з технологічними та іншими причинами, вимірювання необхідно проводити також при найбільших і найменших величинах термічних навантажень на працюючих, що мають місце протягом робочої зміни. Температуру, відносну вологість і швидкість руху повітря вимірюють на висоті 1,0 м від підлоги або робочої площадки при роботах, що виконуються сидячи, і на висоті 1,5 м при роботах, що виконуються стоячи. Виміри проводять як на постійних, так і на непостійних робочих місцях при їх мінімальному і максимальному видаленні від джерел локального тепловиділення, охолодження або вологовиділення (нагрітих агрегатів, вікон, дверних прорізів, воріт, відкритих ванн і т.д.). У приміщеннях з великою щільністю робочих місць, при відсутності джерел локального теповиделенія, охолодження або вологовиділення, долі вимірювання температури, відносної вологості та швидкості руху повітря розподіляються рівномірно по всьому приміщенню

Людина у приміщеннях з робочими місцями сфери розумової діяльності має легку фiзичну роботу з постiйним робочим мiсцем, так як вiн знаходиться бiльшу частину робочого часу (бiльше 50% або бiльше двох годин) на одному робочому мiсцi, не докладаючи при цьому тяжких фiзичних зусиль.

В холодну пору року в примiщеннi сфери розумової діяльності де працює людина температура повiтря 24 0С, що становить допустимого значення, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима температура повiтря знаходиться в дiапазонi вiд 20 до 24 0С (оптимальна становить 21-23 0С).Це не має шкідливих наслідків для організма.

В теплу пору року в примiщеннi температура повiтря 27 0С, що становить допустиму ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима температура повiтря знаходиться в дiапазонi вiд 21 до 28 0С (оптимальна становить 22-24 0С).

В холодну пору року в примiщеннi сфери розумової діяльності де працює людина вiдносна вологiсть повiтря 65 %, що становить допустиму ступiнь, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима вiдносна вологiсть повiтря на постiйних робочих мiсцях в холодну пору року не бiлша 75 % (оптимальна становить 40-60 %).

В теплу пору року в примiщеннi вiдносна вологiсть повiтря 65 %, що становить 1 ступінь, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима вiдносна вологiсть повiтря на постiйних робочих мiсцях в теплу пору року не бiлша 60 % (оптимальна становить 40-60 %). Це спріяє погіршенню умов праці, але значних шкідливих наслідків організму не несе.

В холодну пору року в примiщеннi сфери розумової діяльності де працює людина швидкiсть руху повiтря 1 м/с, що значно більша за оптимальну ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 оптимальна швидкiсть руху повiтря на постiйних робочих мiсцях в холодну пору року не бiльша 0,1 м/с. (допустима становить не бiльше 0,2 м/с). Це спріяє незначному погіршенню умов праці.

В теплу пору року в примiщеннi швидкiсть руху повiтря 1 м/с, що більша за оптимальну ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 оптимальна швидкiсть руху повiтря на постiйних робочих мiсцях в теплу пору року 0,2 м/с (допустима 0,1-0,3 м/с). Це також спріяє незначному погіршенню умов праці.