Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Державний земельний кадастр ведеться уповно­важеним органом виконавчої влади з питань земель­них ресурсів.

2. Порядок ведення державного земельного када­стру встановлюється законом.

В Прикінцевих положеннях Земельного кодексу України зазначається, що Кабінет Міністрів України повинен розробити у шестимісячний строк після опу­блікування даного кодексу проект закону про держав­ний земельний кадастр. А поки що порядок ведення державного земельного кадастру регулюється Постано­вою Кабінету Міністрів України № 15 «Про порядок ведення державного земельного кадастру» від 12 січ­ня 1993 року.

Державний земельний кадастр ведеться Держком­земом, Комітетом по земельних ресурсах і земельній реформі Автономної Республіки Крим, управліннями земельних ресурсів обласних, Київської і Севастополь­ської міських державних адміністрацій, відділами зе­мельних ресурсів районних державних адміністрацій, виконавчими комітетами сільських, селищних, місь­ких Рад.

Держкомзем забезпечує постійне вивчення потреби в земельно-кадастровій інформації та організує роботи по картографуванню земельних угідь, обстеженню і оцінці земель, розробляє методичні вказівки і інструк­ції по веденню кадастру, узагальнює і аналізує земель­ні звіти по різних областях і здійснює іншу діяльність у межах своєї компетенції. За невірогідність відомос­тей кадастрової документації керівники місцевих від­ділів і управлінь по земельних ресурсах, на яких по­кладені функції ведення земельного кадастру, несуть юридичну відповідальність.

Ведення державного земельного кадастру забезпечу­ється проведенням топограбро-геодезичних, картографіч­них робіт, ґрунтових, геоботанічних, радіологічних, лісо-типологічних, містобудівних та інших обстежень і роз­

205

відувань, реєстрацією права власності на землю, права користування землею і договорів на оренду землі, облі­ком кількості та якості земель, бонітуванням ґрунтів, зонуванням територій населених пунктів, економічною та грошовою оцінкою земель. Оперативність і точність даних земельного кадастру забезпечується використан­ням аерокосмічних зйомок та застосуванням методів дистанційного зондування земної поверхні.1

Всі кадастрові відомості про землю оформляються в спеціальній базі даних періодично оновлюемої на осно­ві документації, яка щорічно складається. За своєю формою земельно-кадастрова документація може бути текстовою і картографічною із застосуванням сучасних технічних систем. Документація державного земельного кадастру ведеться по територіях сільських, селищних, міських, районних Рад, областей, АРК і України в ціло­му з урахуванням природно-сільськогосподарського і лісогосподарського районувань та функціонального зо­нування територій населених пунктів.

До земельно-кадастрової документації належать кадастрові карти та плани (графічні і цифрові), схеми, графіки, текстові та інші матеріали, які містять відо­мості про межі адміністративно-територіальних утво­рень, межі земельних ділянок власників землі і земле­користувачів, у тому числі орендарів, правовий режим земель, що перебувають у державній, комуна­льній і приватній власності, їх кількість, якість, народ­ногосподарську цінність та продуктивність по власни­ках землі і землекористувачах, населених пунктах, те­риторіях сільських, селищних, міських, районних Рад, областях, АРК та Україні в цілому. Земельно-кадаст­рова документація ведеться згідно з інструкцією веден­ня державного земельного кадастру, затверджуваною Держкомземом.

1 Про порядок використання апаратури супутннкових радіонавігаційних систем під час проведення топографо-геодезичних, картографічних, аерофотозвімальних, проект­них, дослідницьких робіт і вишукувань та кадастрових зйомок. Постанова Кабінету Міністрів України № 1075 від 13 липня 1998 р.

205

Власники землі та землекористувачі щорічно не пізніше 15 січня подають виконавчим комітетам сіль­ських, селищних, міських Рад звіти за станом на 1 сі­чня про зміни, що відбулися у складі земель, які зна­ходяться у власності або користуванні, в тому числі на умовах оренди. Зміст звітних даних державного земель­ного кадастру та порядок їх подання визначаються у формах державної звітності.

Звітні дані про кількість земель складаються щорі­чно, про якість земель — один раз у п'ять років. Звітні дані державного земельного кадастру подаються: ви­конавчими комітетами сільських, селищних, міських (міст районного підпорядкування) рад — сільським, селищним, міським (міст районного підпорядкування) радам, відділам земельних ресурсів районних держав­них адміністрацій; виконавчими комітетами міських (міст обласного підпорядкування) рад — міським ра­дам, управлінням земельних ресурсів обласних держав­них адміністрацій; відділами земельних ресурсів рай­онних державних адміністрацій — районним радам, районним державним адміністраціям, управлінням земельних ресурсів обласних державних адміністрацій; управліннями земельних ресурсів обласних державних адміністрацій — обласним радам, обласним держав­ним адміністраціям, Держкомзему; управліннями зе­мельних ресурсів державних адміністрацій міст Киє­ва і Севастополя — Київській та Севастопольській міським радам, державним адміністраціям міст Киє­ва і Севастополя, Держкомзему; Комітетом по земель­них ресурсах і земельній реформі Автономної Респуб­ліки Крим — Верховній Раді АРК, Уряду АРК, Держ­комзему; Держкомземом — Верховній Раді України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерствам і відомствам (за списком).

Зважаючи на великий обсяг земельно-кадастрових робіт, зростаючу кількість угод щодо землі (оренду, купівлю-продаж, заставу, успадкування тощо) і одно­часне домінування «паперової технології» формуван­ня земельно-кадастрової даних, вкрай низький рівень автоматизації відповідних робіт, Кабінет Міністрів

205

України 2 грудня 1997 року прийняв постанову № 1355, якою затвердив Програму створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру. Держкомзем при цьому визнаний органом управлін­ня реалізацією цієї Програми. Програма розрахована на 1998-2005 роки і спрямована на автоматизацію інформаційно-технологічних процесів як щодо веден­ня відповідного кадастру, так і щодо отримання його даних. Для реалізації Програми при Держкомземі ство­рюється Центр державного земельного кадастру1, а в міру розгортання програмно-технічних комплексів у місцевих державних органах земельних ресурсів — дер­жавні земельно-кадастрові центри з ведення державного земельного кадастру.

Очікуваними результатами реалізації Програми є автоматизоване ведення та обробка таких земельно-кадастрових даних: реєстрація права власності на зе­млю, права користування землею та договорів про орен­ду землі; облік кількості земель; облік якості земель; бонітування ґрунтів; зонування територій населених пунктів; економічна оцінка земель; грошова оцінка земель.

Реалізація Програми дасть змогу створити автома­тизовану систему, яка забезпечить ведення державно­го земельного кадастру на основі застосування сучас­них комп'ютерних та інформаційних технологій. Ав­томатизація ведення державного земельного кадастру створить необхідні передумови для переходу на якіс­но новий рівень державного управління земельними ресурсами, землеустрою, моніторингу земель, державно­го контролю за використанням та охороною земель, планування та справляння земельного податку.

1 Статут Центру державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах. Затверджений Головою Державного комітету України по земельних ресурсах Л. Новаковським від 27.11.97 р.

206

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]