Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грунтознавство111111111.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

2.1.2. Проникність грунтів

Властивість ґрунтів пропускати крізь себе рідину, гази і їх суміші за наявності перепаду тиску - проникність. При гідрогеологічних і інженерно-геологічних дослідженнях звичайно доводиться вивчати водопроникність ґрунтів під якою розуміють здатність останніх пропускати воду. Рух води в ґрунтах під дією перепаду тиску, або фільтрація, у повністю водонасичених ґрунтах при ламінарному режимі течії описується лінійним законом фільтрації - законом Дарсі.

Коефіцієнт філь­трації, що є мірою водопроникності ґрунту, рівний швидкості фільтрації при градієнті тиску, рівному одиниці. Коефіцієнт фільтрації вимірюється в м/доб. Залежить від геометрії порового простору і гідродинамічних властивостей рідини, що фільтрується (в'язкості, густини) .

Для характеристики властивостей фільтрацій водонасичених ґрунтів разом з коефіцієнтом фільтрації використовується коефіцієнт водопровідності Т = Кm, де K - коефіцієнт фільтрації, m - середня потужність водоносного горизонту. Він вимірюється в м2/сут і відбиває здатність водоносного горизонту потужністю і шириною 1 м фільтрувати воду в одиницю часу при напірному градієнті, рівному одиниці.

Для характеристики проникності ґрунтів, залежної тільки від геометрії порових каналів і тріщин і не залежної від властивостей рідини або газу, використовується коефіцієнт прони­кності. Він є проникністю такого по­ристого середовища (ґрунту), при русі через зразок якого площею 1 см2 потоку рідини з в'язкістю 1 сантіпуаз при пе­репаді тиску на 1 технічну атмосферу (9,81х104 Па) на 1 см довжини витрата рідини складає 1 см3/с (швидкість фільтрації дорів­нює 1 см/с).

Для більшості ґрунтів закон Дарси справедливий в досить великому діапазоні зміни швидкості. Але в тріщинуватих скельних і крупноуламкових ґрунтах залежно від градієнта тиску рух води може відбуватися як в ламінарному так і турбулент­ному режимі. Рух турбулентного потоку не описується законом Дарсі, при турбулентному режимі використовується Краснопільського (так званий нелінійний закон фільтрації).

Водопроникність ґрунтів визначається їх хіміко-мінеральним складом і структурно-текстурними особливостями, складом, концент­рацією і властивостями рідини, що фільтрується, а також умовами, при яких відбувається фільтрація (величина напірного градієнта, температура і ін.). Найважливішою з цього різноманіття фак­торами є геометрія порового простору (розмір пір, їх звивистість і т. п.) і характер розкриття тріщин, а також властивості рідини, що фільтрується.

Розмір пір і їх форма, а також величина пористості в значному ступені визначаються дисперсністю і мінеральним складом. Тому глинясті ґрунти мають низьку водо­проникність у порівнянні з граблистими, а монтморилонітові глини мають значно (в сотні і тисячі разів) меншу водопроникність в порівнянні з каолі­новими.

Водопроникність піщаних і крупноуламкових ґрунтів залежить від ступеня однорідності їх гранулометри­чного складу, наявності домішкив глинястих частинок або органічних речовин. У всіх випадках в неоднорідних ґрунтах розмір пір значно менше ніж у однорідних, і, отже, їх водопроникність істотно нижче.

Мінеральний склад визначає не тільки розмір частинок, але і їх форму і взаємодію з водою. В крупних фракціях (пилуватих, піщаних) він визначає форму частинок яка багато в чому обумовлює розмір і конфігурацію пір і тим самим водопроникність ґрунту.