Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія реф.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Висновки

Питання про генетичні витоки української культури на сучасному етапі має неабияке значення і викликає при розв'язанні достатньо гострі, зумовлені актуальними проблемами в житті нашого суспільства, суперечки. Однак дискусійність багатьох проблем, пов'язаних із витоками вітчизняної культури, зумовлена не лише тенденційністю в їх розв'язанні. Наявність різних наукових концепцій пояснюється браком археологічних даних, інших достовірних джерел інформації, що могли б прояснити картину масштабних історичних подій, котрі відбувалися на теренах сучасної України, а також і тих глобальних історичних процесів, у яких за доби Великого переселення народів брали участь праслов'янські племена. Тому, спираючись лише на історико-філологічні й пов'язані з ними міфологічні дослідження давньої культури і в наших землях, і на широких просторах євразійського материка, науковці поки що не мають змоги дійти одностайної думки щодо історії її виникнення та розвитку в докиївську добу. До цієї низки проблем додається проблема походження й розвитку спільної пракультури власне слов'янських племен, яка також не має однозначного розв'язання.

Проте, на мою думку, походження українського народу слід виводити з часів Трипільської протоцивілізації. Саме ця цивілізація залишила дуже багато пам’яток, за якими можна стверджувати, що частина населення, що проживала на території сучасної України, є автохтонною. Та й багато елементів народного орнаменту є дуже подібними до трипільських. Основою українського народу також становили племена численних археологічних культур, які проживали на території нашої держави протягом ІІ – І ст. до н.е. з цих племен потім розвинувся праслов’янський етнос, що послужив основою для формування східнослов’янських племінних об’єднань. З їх об’єднанням у виникла Київська Русь. 

Список використаної літератури

1. Аркас М. Історія України-Русі. – К., 1990.

2. Грушевський М. Історія України-Руси. – К., 1991.  3. Дорошенко Д. Нарис історії України. – Л:, 1991.  4. Зайцев Ю. Історія України. – Л:, 1996.  5. Крип’якевич І. П. Історія України. – Л:, 1992.  6. Полонська-Василенко Н. Історія України. – К., 1993.  7. Субтельний О. Україна: історія. – К., 1992.  8. Сергієнко В. Історія України від найдавніших часів до кінця ХVІІІ століття. – К., 1995.  9. Штепа П. Московство. – К., 2000.

16