Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заняття 28.12.11..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

План-конспект

занять до теми:

«Практичне заняття. Проведення соціологічного опитування. Методи застосування інформаційних технологій.»

(28.12.11, Середа)

Вступ до заняття:

0) про телепередачу «Портрети» на «П’ятому каналі» (ведучий – Сергій Дорофеєв, Білорусь);

1) Обговорення заняття від 26.12.11. Новини з Сум (Бібліотека Української академії банківської справи НБУ). Інформаційний центр ЄС та Польсько-український центр.

2) Що ми знаємо про ЄС?

3) Проект «NGO-2012».

В молодіжному проекті, над яким ми працюємо, досить багато місця відведено соціологічним дослідженням у формі опитування, анкетування.

Витяг з проекту:

в) поширення інформації за підсумками проекту (1-й, 2-й етапи реалізації) у тематичних виданнях, в мережі інтернет тощо;

G. Моніторинг та оцінка

1. Моніторинг Проекту

Передбачає виконання плану заходів, що будуть проводитись менеджером (робочою групою) проекту, координатором Сумського обласного фонду «Благовіст», громадськістю (в т.ч. Координаційним центром Євроклубів «Pu-Re»).

Форми проведення моніторингу:

1) опитування громадськості (анкетування, інтерв’ю) з приводу діяльності системи Євроклубів: чи задовольняє громаду спрямованість зусиль молодіжного активу (місцевої влади в т.ч.) на активізацію молодіжного руху, діалогу з бізнесом, спрямованого на підвищення соціальної відповідальності через визначення громадської позиції шляхом участі в русі Євроклубів району (після 3-го та 6-го місяців після реалізації);

2) написання звіту про хід виконання проекту: - після 1-го місяця впровадження (публікація в міській газеті та в Інтернеті); - після 3-го місяця впровадження; - після 6-го місяця впровадження; - після 9-го місяця впровадження; аналіз впливу на загальний характер молодіжного руху міста в рамках моніторингу виконання програми реалізації державної молодіжної політики в Кролевецькому районі.

Зазначені заходи проводяться під безпосереднім керівництвом (менеджером та координатором) проекту. Актив здійснення моніторингу: студенти Глухівського державного педагогічного університету (Кролевецький інститут); волонтери з числа місцевих мешканців, старшокласники.

Інформація про результати моніторингу та прийняті заходи для поліпшення стану реалізації у випадку коли такі матимуть місце подається до Кролевецької районної ради протягом 10 днів з дня отримання результатів досліджень, їх опрацювання та підготовки звіту.

Опрацьована інформація про хід виконання проекту може розглядатися на засіданні сесії Кролевецької районної ради (на початку та в кінці впровадження проекту), через 6 та 12 місяців після початку реалізації (прийняття відповідного рішення про затвердження проекту Кролевецькою районною радою).

Наприкінці року впровадження проекту планується провести громадські слухання (засідання круглого столу) на тему «Моніторинг реалізації проекту «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимської співпраці».

Додатково планується провести соціологічне опитування (анкетування) щодо з’ясування загального стану молодіжної активності на території міста з метою визначення загальних тенденцій (здобутків та втрат) протягом ведення роботи в рамках Системи Євроклубів Кролевецького району. Відповідь на питання: «Чи допомогла вам участь в роботі Євроклубу досягти мети?» як основний критерій оцінювання.

Термін проведення опитування: січень-лютий 2013 року.

Організатор та виконавець проведення соціоопитування: Муніципальний центр стратегічного планування та маркетингових досліджень «Дороговказ», замовник: Кролевецька районна рада.

Будь-яка конструктивна людська діяльність вимагає відповідних зусиль і вкладення коштів та інших матеріальних ресурсів. У цьому випадку, якщо вона не орієнтована на одержання прибутку, а виходить із задачі вирішення певних проблем суспільства, вона характеризується як благодійна або некомерційна. До таких видів діяльності можна віднести охорону здоров’я, культуру, науку, екологічні, правозахисні і соціальні проекти, релігійні рухи тощо. Існує велике число джерел, з яких можна отримати кошти для фінансування таких видів діяльності. На сьогодні основним джерелом допомоги в Україні і в світі є різноманітні донорські організації, фонди і програми. Серед них варто виділити благодійні фонди.

Соціологічні опитування дають можливість зібрати інформаційний ресурс для визначення напрямку руху вперед, що є визначальним на шляху до успіху.

Представники різних напрямків діяльності людини (освіти і виховання в т.ч.) у процесі виконання безпосередньої професійної діяльності досить часто відчувають потребу у визначенні інформації про думки, настрої, мотиви і особливості поведінки певного контингенту, з яким працюють (діти, учні, колеги, керівництво, батьки, громади тощо).

Тому актуальними сьогодні для підприємливих людей з соціальним нахилом, працівників сфери освіти та виховання (педагогіки) є знання особливостей технології процесу підготовки і проведення соціологічного дослідження. Завдання даного заняття – звернути увагу на основні вимоги та правила, які дають змогу якщо не уникнути, то врахувати можливі помилки соціологічного дослідження при інтерпретації одержаного матеріалу.

Короткий аналіз проблем, з якими може зіштовхнутися непідготовлений дослідник: анкета, вибірка, результат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]