Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заняття 28.12.11..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Соціологічне дослідження: поняття та етапи.

Соціологічне дослідження – система логічно послідовних методологічних, методичних і організаційно-технічних процедур, підпорядкованих єдиній меті: отримати точні об’єктивні дані про певне соціальне (в т.ч. педагогічне) явище чи процес, спрогнозувати основні тренди (тенденції).

Соціологічне дослідження має ряд етапів свого здійснення.

Етапи соціологічного дослідження:

1. Розробка програми. Постановка проблеми, визначення мети і завдань дослідження, робочої гіпотези, методів дослідження, виконавців і строків. 

2. Вибірка. 

3. Інструментарій (вивчення документів, анкета, опитувальний аркуш, спостереження, інтерв’ю).

  4. Збір інформації. 

5. Обробка і аналіз даних. 

6. Звіт (оцінка результатів, інтерпретація даних, формулювання висновків, оформлення звіту про дослідження, розробка пропозицій).

1. Програма соціологічного дослідження

Під програмою розуміють документ, що вміщує методологічні та процедурні передумови наукового пошуку. В ній викладаються основні завдання дослідження, методика та техніка збору та обробки соціологічної інформації, що дозволяє забезпечити логічність та послідовність дій.

Структура програми дослідження:

  Проблема дослідження – реальна життєва ситуація, що містить соціальне протиріччя, яке вимагає розв’язання.

- Мета дослідження – те, заради чого проводиться дослідження, визначається відповіддю на запитання: “Для чого?”. 

Завдання – логічні етапи досягнення мети дослідження.

Логічний аналіз основних понять. При розробці програми важливо виділити основні поняття. Логічний аналіз понять потребує глибокого і точного пояснення їх змісту і структури. Деталізування, розшифровка понять дозволяє підійти до сутності окремих елементів дослідження. Ці поняття все більше наближаються до показників, які можна «закладати» в анкету у вигляді конкретних запитань.

Гіпотеза – очікуваний результат дослідження, наукове припущення, що висувається для пояснення фактів, явищ та процесів, пов’язаних з досліджуваним протиріччям реальної дійсності. У ході дослідження гіпотеза має бути або підтвердженою, або спростованою.

2. Вибірка

Особливе значення в соціологічному дослідженні відводиться вибірці. Це обумовлено тим, що об’єктом дослідження може бути велика кількість людей. Усіх важко опитати. Тому при підготовці дослідження важливо так сформувати вибірку, щоб вона була і економічною, і презентативною, тобто вона має правильно відтворювати всі характеристики генеральної сукупності, із якої вона походить. Генеральна сукупність – об’єкт дослідження, на який розповсюджуються висновки соціологічного аналізу. Наприклад.

Існує усталена пропорція: якщо величина генеральної сукупності менше 5000 чоловік, то достатнім об’ємом вибіркової сукупності вважається об’єм не менше 500 чол., при більшій величині вибірка становить 10%, але не більше 2000-2500 чол.

Використовують різні способи вибірки: 

простий випадковий відбір (передбачає, що всі елементи генеральної сукупності одержують однакову ймовірність попадання у вибірку);

систематичний відбір (це відбір із списку з певним «кроком», наприклад, через 10, 20, і т.д. чол.);

кластерний відбір (тут одиницями дослідження є не окремі респонденти, а цілі групи або колективи. Наприклад, із 10 класів однієї паралелі, у яких займається по 30 дітей, відбирається 5 , і в цих групах проводиться суцільне опитування);

метод «снігового клубка» застосовують до малочисельних генеральних сукупностей, наприклад, експертів з вузької проблеми. Кожного члена такої сукупності питають, кого із своїх колег він знає. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]