Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бази даних екзамен.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
03.01.2019
Размер:
74.89 Кб
Скачать

22. Групування результатів (фраза Group), Обмеження на виконання групування (фраза having)

Запит, в якому присутня фраза GROUP, називається групуючим запитом, оскільки в ньому групуються дані, одержані в результаті виконання операції SELECT, після чого для кожної окремої групи створюється єдиний сумарний рядок. Стовпці, перераховані у фразі GROUP, називаються групованими стовпцями. При використовуванні в операторі SELECT фрази GROUP кожний елемент списку в пропозиції SELECT повинен мати єдине значення для всієї групи..

Всі імена стовпців, приведені в списку пропозиції SELECT, повинні бути присутні і у фразі GROUP — за винятком випадків, коли ім'я стовпця використовується в узагальнюючій функції. Зворотне правило не є справедливим — у фразі GROUP можуть бути присутні імена стовпців, відсутні в списку пропозиції SELECT.

Обмеження на виконання групування (фраза HAVING)

Фраза Having призначена для використовування спільно з фразою GROUP для завдання обмежень, вказуваних з метою відбору тих груп, які будуть поміщені в результуючу таблицю запиту. Фраза HAVING використовується для фільтрації груп, що поміщаються в результуючу таблицю запиту. У фразі HAVING завжди включають, щонайменше, одну узагальнюючу функцію, інакше ці умови пошуку повинні бути поміщені в пропозицію WHERE і застосовуватися для відбору окремих рядків. (Не забувайте, що узагальнюючі функції не можуть використовуватися в пропозиції WHERE.)

23. Підзапити

Скалярний підзапит повертає значення, вибиране з перетину одного стовпця з одним рядком, — тобто єдине значення. У принципі, скалярний підзапит може використовуватися скрізь, де вимагається вказати єдине значення.

Рядковий підзапит повертає значення декількох стовпців таблиці, але у вигляді єдиного рядка. Рядковий підзапит може використовуватися скрізь, де застосовується конструктор рядкових значень — звичайно це предикати.

Табличний підзапит повертає значення одного або більше стовпців таблиці, розміщені в більш ніж одному рядку. Табличний підзапит може використовуватися скрізь, де допускається указувати таблицю — наприклад, як операнд предиката IN.

25. Особливості і синтаксис речень модифікації. Речення delete. Видалення одиничного запису. Видалення множини записів. Видалення з вкладеним підзапитом.

Модифікація даних може виконуватися за допомогою пропозицій DELETE (видалити), INSERT (вставити) і UPDATE (оновити).

26 .Речення insert.

INSERT — оператор мови SQL, котрий додає рядки в таблицю або view. В реляційній СКБД можна визначити два варіанти оператора INSERT.

  • Однорядковий оператор INSERT дозволяє додавати в таблицю один новий рядок. Він широко використовується в повсякденних аплікаціях, наприклад програмах введення даних.

  • Багаторядковий оператор INSERT забезпечує витягування даних з однієї частини бази даних, їх трансформацію і додавання в іншу частину. Використовується зазвичай при пакетній обробці і створенні нових даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]