Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бази даних екзамен.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
03.01.2019
Размер:
74.89 Кб
Скачать

5. Етап концептуального проектування. Основні поняття концептуального проектування. Концептуальне проектування. Об'єкти і їх властивості. Взаємовідношення об'єктів.

Етап концептуального проектування

Етап концептуального проектування полягає в описі інформаційних вимог користувачів у проект БД. Спочатку вибирається модель БД. Потім створюється структура БД, яка заповнюється даними за допомогою систем меню, екранних форм або в режимі перегляду таблиць БД. Тут же забезпечується захист і цілісність (у тому числі посилальна) даних за допомогою СУБД або шляхом побудови тригерів.

Основні поняття концептуального проектування

Концептуальну модель даних, що відображає узагальнене представлення про дані, незалежне від типу обраної СУБД. При цьому виділяють інфологічну, чи власне концептуальну модель, що не залежить від типу обраної СУБД узагалі, і логічну, котра відбиває логічне представлення про дані у вигляді, адекватному моделі організації даних у СУБД визначеного типу, але не залежить від конкретної СУБД (тобто це може бути будь-яка СУБД реляційного типу – Access, FoxPro, DB2 тощо).;

Проектування баз даних поділяється на декілька етапів:

Концептуальне проектування - виділяються всі об’єкти, які будуть використані в БД та встановлюють зв’язок між ними. Ступені зв’язку між двома об’єктами позначаються у вигляді пари : 1 – 1 (один до одного)

1 – М (один до багатьох)

М – 1 (багато до одного)

М – М (багато до багатьох)

Логічне проектування – перетворення вибраних об’єктів та зв’язків між ними в логічну модель. Перші два етапи виконують на папері.

Фізичне проектування – це етап створення БД на комп’ютері.

6. Слабкі та складні сутності. Проведення етапу концептуального проектування субд.

Слабкі та складні сутності

Іноді виникає ситуація, коли первинний ключ деякого типу сутності складається з властивостей, які належать іншому типу сутності.

Слабка сутність (weak entity) — такий тип сутності, первинний ключ якої складається (повністю або частково) з властивостей іншого типу сутностей. Інакше, слабка сутність називається залежною від інших.

Складні сутності бувають:

  • складові — відповідають відображенню "ціле — частина";

  • узагальнені — відповідають відображенню "рід — вид" або "супертип — підтип";

  • агреговані — відповідають, зазвичай, якому-небудь процесу, в який залучені інші

  • об'єкти.

Проведення етапу концептуального проектування СУБД.

Будь-яка база даних (БД) — деяка модель предметної області, тобто в БД зберігаються тільки ті факти реального світу, які необхідні в конкретній задачі. Отже, при проектуванні потрібно виділити факти, що цікавлять користувачів, і відсікти непотрібні, а потім формально

описати потрібні факти.

Семантичне моделювання — найпопулярніший підхід до формального опису предметної області.

Цей підхід заснований на визнанні факту існування в реальному світі об'єктів. Об'єкти мають набори характеристик (або властивостей) і взаємодіють між собою за допомогою зв'язків.

Переваги підходу "Об’єкт — Властивість — зв'язок" — як найпопулярнішого з підходів семантичного моделювання такі:

• незалежність від подальшої реалізації;

• віддзеркалення семантики предметної області (значення кожного об'єкту, зв'язку,

властивості).

Особливо важливим є те, що використання підходу "Об’єкт — Властивість — зв'язок" дозволяє зберегти не тільки дані, але і частково значення (семантику) цих даних.

Методології проектування, засновані на ідеях семантичного моделювання, часто називають низхідними методологіями, оскільки вони починають з вищого рівня абстракції - конструкції реального світу, і закінчуються на рівні, коли створюється конкретна схема БД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]